$
דעות

זו לא הכמות, זו האיכות

קידוחים במי התהום מספקים למעלה מ-75% ממי השתייה שלנו, אז למה אנחנו מתעקשים להשחית אותם במו ידינו?

מוטי בונפיל 08:3123.04.10

יום כדור הארץ מצוין מידי שנה בתאריך 22/04. יום זה נועד לעודד מודעות להגנת ושימור הסביבה בה אנו חיים, ומקורו נעוץ בשנת 1970, כאשר הסנטור האמריקאי גילורד נלסון קרא ליום של למידה ומחאה בעקבות מה שהגדיר כהרס סביבתי נרחב.

 

הרס סביבתי כולל מגוון נושאים, כאשר החשוב

ביותר לדעתי הוא הפגיעה במשאב החשוב ביותר עבור כל יצור חי- המים. אולם בעוד שהמאבק לעידוד חסכון במים זוכה לתהודה תקשורתית וציבורית נרחבת, פן אחר שיש באופן מיידי להעלות על סדר היום של הפוליטיקאים והציבור הוא חשיבות השמירה על איכות המים העומדים לרשותנו.

 

אקולוגיים ושוחרי סביבה שבים ומזהירים כל הזמן: גם אם יהיו לנו כמויות מים בלתי נדלות, בעתיד (הלא רחוק) לא נוכל להשתמש בהם אם נמשיך לזהם את מי השתייה שלנו כפי שקורה היום.

 

מקורות המים בעולם מוגבלים. משק המים בישראל ניצב בפני שוקת שבורה, תרתי משמע, ועדיין, המצב בשטח מוכיח כי לא חסרות לנו דרכים להחריב את מקורות המים שלנו. בניגוד לדעה הרווחת והמיושנת לפיה הישועה תבוא מן הכנרת, דווקא מי התהום מהווים את המקור העיקרי למי השתייה בישראל. קידוחים במי התהום מספקים למעלה מ-75% ממי השתייה שלנו, אז למה אנחנו מתעקשים להשחית אותם במו ידינו?

 

אחת הבעיות החמורות העומדות לפתחנו כיום, היא המלחת מי התהום כתוצאה משאיבת יתר והזרמת שפכים תעשייתיים או אחרים, בעלי ריכוז גבוה של מלחים למערכת הניקוז. במטרה לצמצם את הזרמת השפכים עתירי המלח למערכת הניקוז ומשם ישירות למי התהום, התקינה מדינת ישראל תקנות המחייבות פיקוח על שפכים מטוהרים.

 

אבל אם חשבתם ששם נגמרת הבעיה, המלחת מי התהום נמשכת באין מפריע, כאשר בתים פרטיים, עסקים וחברות נעזרים במרככי מים מבוססי מלח, אשר ממזמן כבר הוצאו אל מחוץ לחוק בארץ. באין אכיפה מוסדרת של המשטרה הירוקה לחוק אותו יזם וחוקק המשרד להגנת הסביבה, האחראי עליה, נמשכת הזרמת המלחים היישר אל מקורות מי התהום שלנו, ההולכים ומתדלדלים.

 

השמירה על מקורות המים בישראל אינה יכולה להסתכם בהצהרת כוונות בלבד. כאשר קהילת העולם כולה מציינת את יום כדור הארץ, אנחנו בארצנו הקטנטונת חייבים לשים דגש על איכות ונקיון המים ולאמץ מדיניות של אפס סובלנות לנושא זיהום מקורות המים שלנו.

 

כיום, מדיניותה של ישראל לנושא המלחים במים סלחנית הרבה יותר מדי, כפי שמעידה העובדה הפשוטה כי ריכוז הכלורידים, המשמשים אינדיקציה כללית לרמת המלחים במים, המותר במי השתייה בישראל הוא עד 600 מ"ג לליטר, לעומת 250 מ"ג לליטר בלבד (!) באירופה ובארה"ב. כנראה שאנחנו באמת עם סגולה.

 

אני באמת מאמין כי שמירה על מי התהום נקיים מתימלחות, חנקות, דשנים ושאר מזיקים היא המשימה החשובה ביותר שלנו, כמדינה וכאזרחים. איננו יכולים לגרום לגשמים לרדת ולמלא את הכנרת והאקוויפרים, אך ביכולתנו לשמור על אשר בידינו, ויפה שעה אחת קודם.

 

הכותב הינו מנכ"ל חברת "אקווה ספרינג", המספקת פתרונות בריאים וירוקים למי השתייה בישראל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x