$
כלכליסט-טק

התאוששות בהייטק: לא כולם שותפים לחגיגה

בעוד חברות המחשוב וסניפי החברות הבינ"ל מבשרים על גיוסי עובדים, הסטארט־אפים משתדלים לשדר למשקיעים מסר של הידוק החגורה

מאיר אורבך 16:23 11.03.10

 

באחרונה נדמה שתעשיית ההייטק מאותתת על התאוששות ועל שינוי אווירה. מתחילת 2010 הודיעו מספר רב של חברות ישראליות על גיוסים של מאות עובדים חדשים - וזה ככל הנראה רק קצה הקרחון.

 

הכרזות כמו של חברת יעל תוכנה למשל, שהודיעה בתחילת החודש על כוונתה לגייס 150 עובדים חדשים, מעידות יותר מכל על האופטימיות שחשים מנהלי חברות מקומיות. ולמה הם מעודדים כל כך? משום שעם פתיחת השנה החדשה שחררו ארגונים רבים תקציבים שב־2009 הם נאלצו לקצץ. הזרימה של התקציבים משמעותה אפשרות לגייס עובדים, להרחיב את הפעילות של החברות באמצעות מיזוגים ורכישות ועוד. ואם כבר אפשר לחלוק את השמחה עם העולם ועל הדרך לזכות בלא מעט חשיפה בעיתונות, זה אפילו טוב יותר.

 

אבל הצד השני של התעשייה שומר על דממת אלחוט. חברות הסטארט־אפ הישראליות עדיין לא מפרסמות הודעות על גיוסי עובדים, אפילו אם בפועל הן אכן מגייסות. רובן עדיין חוששות לצאת החוצה ולומר בקול: "אנחנו לא במשבר", אלא מעדיפות להמשיך ולשדר למשקיעים מסרים של הידוק החגורה ולא של חגיגות.

  

בחברות הגדולות האווירה משתנה - הצד השני של התעשייה שומר על דממת אלחוט
בחברות הגדולות האווירה משתנה - הצד השני של התעשייה שומר על דממת אלחוטאיור: רחלי שלו

 

החברות הקטנות האלו יודעות שהמשבר לא יסתיים כל עוד הכיסים של המשקיעים ריקים — ושם המשבר הכלכלי עדיין מורגש. אפילו מנהל בכיר בתעשיית הון הסיכון המקומית אמר ל"כלכליסט" שהיה כועס מאוד על חברה שהשקיע בה ושהיתה רצה עכשיו לתקשורת ומספרת על גיוס מואץ של עובדים. מסר כזה היה מאוד לא נוח למשקיעים שלו ואף לחברות אחרות שבהן הוא מושקע. "הזמן עדיין לא בשל לחגיגות שכר ולגיוסים בחברות הקטנות", אמר.

 

לחברות המחשוב המקומית אין בעיה לספר שהן מגייסות עשרות ומאות עובדים. הן לא נסמכות על כספים של משקיעים אחרים דוגמת אנג'לים וקרנות הון סיכון אלא על הכנסות מפרויקטים, ממכירות תוכנה, מהדרכות ועוד. גם מצבן של חברות דוגמת מארוול ו־Live Person, שהן למעשה מרכזי פיתוח עבור חברות בינלאומיות, דומה מאוד למצבן של חברות המחשוב הישראליות. גם הן לא נסמכות על גיוסי כספים אלא רק על ההצלחות או הכישלונות של חברות־האם שלהן. וגם במקרה שלהן מפתיע פחות לשמוע על גיוסים גדולים של עובדים ועל הרחבה של הפעילות.

 

האם אנחנו צפויים בקרוב לשמוע בשורות דומות גם מחברות הסטארט־אפ? קרוב לוודאי שלא. ההודעות האלו יגיעו רק כאשר המשקיעים יגייסו כספים חדשים או לפחות יעשו כמה אקזיטים עסיסיים שיעשו קצת נחת.

x