$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט" - מנכ"ל חברת החשמל: "הפחתת התעריפים תפגע קשות במצבנו הפיננסי"

במכתב חריף ששיגר עמוס לסקר לרשות החשמל ולמשרדי האוצר והתשתיות הוא כותב כי "החלטת הרשות ריקה מתוכן ותשפיע על יכולת גיוס ההון, על מאזן החברה ועל תזרים המזומנים הצפוי. החברה לא תוכל להמשיך ולתפקד"

ליאור גוטמן 06:5809.03.10

"להחלטות רשות החשמל באשר לקביעת בסיס התעריף ישנן השלכות קשות על מצבה הפיננסי של חברת החשמל, על יכולת גיוס ההון, על מאזן החברה ועל תזרים המזומנים הצפוי. חברת החשמל לא תוכל להמשיך ולתפקד באופן תקין ולמלא את מחויבותה כספק שירות חיוני תחת מתווה תעריף זה" - כך מזהיר מנכ"ל

חברת החשמל עמוס לסקר את רשות החשמל במכתב חריף ששלח ליו"ר הרשות אמנון שפירה.

 

במכתב מתייחס לסקר להחלטת רשות החשמל מלפני חודש שמשמעותה הפחתת תעריפי החשמל למגזר הפרטי והעסקי בשיעור של 9.6%–16.3%, על בסיס עדכון עלויות הפקת החשמל בידי חברת החשמל. את המכתב שלח לסקר גם לשרי האוצר והתשתיות. בסיס התעריף מתעדכן מדי כמה שנים על ידי רשות החשמל, שבוחנת את עלויות חברת החשמל. העדכון האחרון תקף עד 2014. במכתב שהגיע לידי "כלכליסט" מכנה לסקר את ההחלטה כ"מוטעית בלשון המעטה, שכן מחצית מהתוספת נגזרת מהסטת עלויות השקעה לעלויות תפעול, כך שהיא מהווה למעשה הקדמת כיסוי עלויות ובשום פנים ואופן אינה מגדילה את רווחיות החברה". בהמשך קובע לסקר שהקנסות שהוטלו על חברת החשמל בידי הרשות (בגובה של כ־120 מיליון שקל - ל"ג) הם "מגמתיים, בלתי סבירים ובלתי מידתיים".

 

"האחריות היא על חברת החשמל"

 

ההחלטה על הפחתת התעריפים התקבלה ברשות החשמל בשל הכניסה המוגברת של הגז הטבעי למערך ייצור החשמל בשנה האחרונה. לטענת רשות החשמל, מאחר שהגז הטבעי זול יותר ממזוט או סולר, שהם חומרי הגלם האחרים המשמשים לייצור החשמל, אין סיבה שהציבור לא ייהנה מפירות הגז הטבעי. על כך כותב לסקר כי "החלטה זו ריקה מתוכן" כיוון שלטענתו, רשות החשמל מתעלמת מהתועלות למשק בטווח הארוך (מחיר נמוך יותר לצרכנים, זיהום אוויר מופחת - ל"ג). מי שנושא על כתפיו את הכנסת הגז הטבעי לישראל, וגם סופג את התקלות והתיקונים שבאימוץ הטכנולוגיה, הוא למעשה רק חברת החשמל", מציין לסקר.

 

עוד מתייחס לסקר במכתב לטיפול בעלויות השכר והתפעול של החברה. לדבריו, "הרשות בחרה להצמיד את שכר עובדי החברה למדד השכר הכללי במשק, תוך ידיעה שבמדד זה חלה שחיקה ריאלית של 10% משנת 2006 ועד 2010, כך שהחברה תיפגע מהשימוש בו". עוד מציין לסקר כי הסכמי השכר בחברה הם הסכמים קיבוציים שעוברים את אישורו של הממונה על השכר במשרד האוצר, כך שרשות החשמל אינה יכולה לתפקד כפוסק עליון ו"אין בסמכותה לעקוף החלטות שנמצאות בגדר גופים אחרים במדינה".

 

בעניין זה עוקץ לסקר את רשות החשמל ומוסיף שקביעה זו נכונה גם בכיוון ההפוך, כלומר שאין לגופים אחרים סמכות לעקוף את רשות החשמל, ובכך הוא מתייחס לקרב שנוהל בשבועות האחרונים בין אגף החשב הכללי לבין רשות החשמל בעניין מכרז הקמת תחנת הכוח התרמו־סולארית באשלים, שבמסגרתו טענה רשות החשמל שמשרד האוצר מנסה לעקוף אותה על ידי קביעת כללי מכרז חדשים. נושא זה הגיע באחרונה לפתחו של היועץ המשפטי לממשלה שפסק לטובת רשות החשמל וקבע שאין לפגוע בסמכויותיה. ברשות החשמל בחרו שלא להגיב לדברים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x