$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט" - פיילוט תחנות כוח וירטואליות: הצרכנים יוכלו לשלוט מרחוק בהוצאות החשמל הביתיות

חברת החשמל תבצע ניסוי באמצעות חברת גרינלט, שתספק התקנים לניטור ושליטה מרחוק בצריכת החשמל הביתית. החיסכון בצריכה מיועד למנוע הקמת תחנות כוח נוספות והפסקות חשמל יזומות, וכן להקטין את חשבונות החשמל לצרכנים

ליאור גוטמן 06:5831.01.10

חברת החשמל חתמה בסוף השבוע על חוזה עם חברת גרינלט הישראלית להקמת תחנות כוח וירטואליות – כך נודע ל"כלכליסט". בשלב הראשון תאסוף גרינלט מידע על ביקושי החשמל של צרכנים שונים.

 

מודל תחנות הכוח הווירטואליות פותח בארצות הברית ונקרא כך משום שהוא מאפשר לחברות חשמל להגדיל את רזרבות הייצור שלהן ללא בניית תחנות כוח חדשות, אלא באמצעות מתן כלים ותגמול ללקוחות שמפחיתים את צריכת החשמל בשעות שיא ובהתראה מראש.

 

 

לדברי אבנר כהן, מייסד ומנכ"ל גרינלט, "המיזם יאפשר לכל לקוח ללמוד בקלות על צריכת החשמל בביתו, לנהל אותה ולהפחית את הצריכה בהתאם לצרכיו. בטווח הרחוק יאפשרו מערכות מסוג זה ללקוחות לקבל תגמול גדול עבור הורדת הצריכה בשעות שיא".

 

על פי התכנון תשלח גרינלט בתקופה הקרובה יחידות שקע־תקע ייחודיות לבתי צרכנים, שאליהן יחוברו מכשירי החשמל. היחידות מצוידות ביכולת מדידה של צריכת החשמל ובמשלוח הנתונים למחשב מרכזי. בדרך זאת ינוטרו נתוני הצריכה של כל מכשיר ביתי לשימושה של חברת החשמל. בשלב הבא יוכלו הלקוחות, שיהיו חשופים למידע לכל אורך התהליך, להדליק ולכבות מרחוק מכשירי חשמל באמצעות ממשק מחשב, ובכך לחסוך בצריכת החשמל ובהוצאות.

 

בשנתיים האחרונות נמצאת חברת החשמל בתכנית חירום שמטרתה להגדיל באופן ניכר את כושר ייצור החשמל, שעומד כיום על 11.6 אלף מגה־ואט. רזרבת הייצור נאמדת במאות מגה־ואט בלבד, וקיים חשש להפסקות חשמל יזומות לנוכח קושי לספק את הביקושים.

 

"סוגיית יכולת הניהול של מחסור בחשמל התפתחה לאחרונה באופן ניכר ברחבי העולם, לרבות ניתוח של המגזר הפרטי שמעולם לא נלקח בחשבון", מסביר שגיב בן אריה מהיחידה לפיתוח עסקי אנרגיות מתחדשות והתייעלות אנרגטית בחברת החשמל. "אנחנו רוצים לצבור ידע והיכרות עם התחום, ולראות האם יש פה כיוון טכנולוגי שיכול לשרת את חברת החשמל ואת הצרכנים באופן שווה".

 

לדברי בן אריה, הפיילוט יחולק לשניים: בשלב הראשון תיערך בדיקת היתכנות במספר מוגבל של בתי אב, כדי לראות שמערכות השליטה והבקרה מרחוק של יחידות השקע־תקע פועלות היטב. בשלב השני תחובר המערכת של גרינלט למערכות המחשוב של חברת החשמל בהיקף גדול יותר של כמה מאות מכשירים "שיעניקו אינדיקציה רחבה יותר", לדברי בן אריה.

 

בן אריה אומר כי קיימים כמה מודלים לניהול ביקושי חשמל בעולם. אחד מהם מיושם בארה"ב במסגרתו מתערבת מערכת מחשב בצריכת החשמל באופן יזום. "זה דומה להסדר שקיים בישראל לגבי הפעלת גנרטורים בשעות שיא הביקוש: תייצר חשמל בשעות מסוימות - תקבל תמריץ כספי. בארה"ב הספק מנהל אותך מרחוק ומבטיח 'לגלח' עבורך כמה אחוזים בצריכת החשמל. גם באירופה יש עשייה רחבה בתחום".

 

תחום נוסף שעשוי להיכלל בניהול ביקושי הצריכה הוא מיזם טעינת המכוניות החשמליות של חברת בטר פלייס. כפי שהוצהר בעבר, אחת האפשרויות היא לזהות את המשתמש ופרופיל הנסיעה שלו, ולנהל על פי נתונים אלה את אספקת האנרגיה הדרושה לסוללות באופן שישתלב עם הביקוש הכללי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x