$
סביבה

מבקר המדינה: המשרד להגנת הסביבה מעכב את התוכנית להפחתת גזי חממה

לקראת ועידת שינויי האקלים שתיפתח מחר בקופנהגן, פרסם מבקר המדינה ביקורת על היערכות להפחתת פליטת גזי חממה בישראל. לטענתו נתוני הלמ"ס בתחום אינם מפורטים מספיק

רויטל חובל 12:3406.12.09
התוכנית הלאומית להפחתת פליטת גזי חממה בישראל מתעכבת בשל התנהלות המשרד להגנת הסביבה. כך עולה מדו"ח מבקר המדינה. משרד המבקר פרסם היום (א') את ממצאי הביקורת שערך בחודשים מרץ-יולי 2009, במסגרת ביקורת בינלאומית משותפת של מדינות המיוצגות בארגון האירופי למוסדות ביקורת עליונים
(EUROSAI), לגבי הטיפול בישראל בפליטת גזי החממה. הביקורת פורסמה לקראת ועידת שינויי האקלים שתיפתח מחר בקופנהגן.

 

בשנים 1996 ו-2001 החליטה הממשלה להגדיר מדיניות להפחתת הפליטה של גזי החממה. בהתאם לכך הוקמה ועדה בין-משרדית בראשות המשרד להגנת הסביבה, והוכנו עבודות שבחנו אמצעים שונים להפחתת פליטתם במגזרי הפעילות המשקיים השונים כבסיס לתוכנית פעולה לאומית. המבקר העיר בממצאי הדו"ח כי עד יולי 2009 לא גיבש המשרד תוכנית פעולה לאומית להפחתת הפליטה של גזי חממה ואף לא הצליח להשלים את הכנת התשתית המקצועית הדרושה לכך.

 

המבקר גם מתח ביקורת על הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) שמחשבת משנת 2005 מדי שנה את פליטת גזי החממה העיקריים. לטענת המבקר, הנתונים אינם מפורטים דיים לצורך פיקוח ובקרה אפקטיביים על מקורות הפליטה; כמו כן, עדיין אין ללשכה נתונים סטטיסטיים על הפחתת הפליטה הנגזרת מפרויקטי ה-CDM ועל תרומתן של טכנולוגיות הפחתה חדשות שפותחו ובגינן יש לשנות את מקדמי הפליטה בתחשיבי הלשכה.  

 

המבקר טוען כי ניטור הפליטה של גזי החממה אינו מוסדר בחקיקה, בתקנות או בנהלים משרדיים. ההחלטה על חישוב פליטתם היתה החלטה פנימית של הלשכה והיא נסמכת על סמכותה לאיסוף נתונים על איכות הסביבה מכוח פקודת הסטטיסטיקה.

 

המבקר ממליץ לקבוע מי הוא הגורם האחראי לניטור פליטת גזי חממה, את דרכי הניטור, את המידע שיש לאסוף בו ואת רמת הפירוט הנדרשת בו בהתאם לסוגי הגזים ולגורמים הפולטים אותם.

 

בנוסף העיר מבקר המדינה כי השירות המטאורולוגי שאחראי לתצפיות מטאורולוגיות ולתצפיות אקלים בישראל מתקשה בניטור רב-שנתי של שינויים אקלימיים. בדו"ח נכתב כי השירות חסר כוח אדם מקצועי, מתקשה בתחזוקת רשת התחנות המטאורולוגיות ועיבד באופן חלקי בלבד את הנתונים שנאספו לצורך הניטור.

 

המבקר המליץ כי ישראל צריכה לבחון את יישום האמצעים להפחתת הפליטה של גזי חממה, לא רק מהזווית של מענה למחויבות פורמלית להפחתתם, אלא גם מבחינת תועלת. לדבריו, "מדינה שלא תיערך להפחתת הפליטה של גזי חממה עלולה להיפגע מבחינת מעמדה הבינלאומי עד כדי הטלת מגבלות וסנקציות עליה".

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "כפי שמופיע בדו"ח, הטיפול בהפחתת פליטות גזי חממה הוזנח על ידי ממשלות ישראל לאורך שנים. עם כניסת השר ארדן לתפקידו, הוא הציב את הנושא כאחד מחמשת היעדים המרכזיים של המשרד ופעל תוך זמן קצר, של מספר חודשים, גם למינויה של ועדת שרים לשינויי אקלים, להקמת ועדת מנכ"לים שתפקידה ליישם תוכנית לאומית להפחתת פליטות ולהתקשרות עם חברת הייעוץ הבינלאומית מקינזי שהשלימה בשבועות האחרונים את גיבוש התשתית המקצועית הנדרשת להכנת תוכנית פעולה לאומית. לאחר סיום עבודת מקינזי אימץ השר את המלצות הדו"ח שגובש ופנה לראש הממשלה בבקשה לקיים בדחיפות דיון בממשלה לאישור התוכנית הלאומית להפחתת פליטות גזי חממה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x