$
מוסף סוכות

המיתוסים של ההייטקיסטים

לא עובדים כל כך קשה וכל הזמן פוזלים לצדדים

שירות כלכליסט 01:0401.10.09

ההייטק לא שקט. המגזר הזה רוחש כל הזמן מעבר בין חברות, גיוס עובדים ופיטורים. כמעט חצי מהעובדים בתחום, 45%, פוטרו לאורך הקריירה - נתון גבוה במידה משמעותית מבמגזרים האחרים, שם פוטרו רק כחמישית עד שליש מהעובדים, וגבוה גם מהממוצע הכללי (42%). גם כשחרב הפיטורים אינה מרחפת, ההייטקיסטים לא ממש מרוצים מהעבודה שלהם. 28% אמנם מעוניינים להמשיך באותו תחום ובאותה חברה, אבל כמעט רבע היו עוברים חברה, אילו רק היתה ניתנת להם ההזדמנות. גם בכך ההייטק מוביל על פני שאר המגזרים. בהתאם, גם ממוצע השנים במקום העבודה הנוכחי נמוך יחסית (4.3), ואולם נתון זה נגזר גם מכך שמדובר במגזר צעיר במיוחד (גיל ממוצע 33.9).

 

 

גברים הם כמעט שלושה רבעים מעובדי התחום, וחרף גילם הצעיר רובם הגדול חיים בקשר זוגי (בתחום הפרסום והשיווק, המגזר הצעיר הנוסף, יש שיעור ניכר בהרבה של רווקים). בסקר השתתפו בסך הכל 339 אנשי הייטק מתוך כ־150 אלף המועסקים בתחום, והם אוחזים במגוון תפקידים במגוון גופים - בעלים של חברות, מנכ"לים וסמנכ"לים, אנשי פיתוח, מעצבים, מנהלי רשתות, מהנדסים ומתכנתים, עובדי אבטחת מידע ואנשי תוכן. 85% מהם עובדים שכירים, אחרים עצמאים, בעלי החברה או שותפים בה.

 

דב מורן, מנכ"ל ומייסד מודו: למה לא פרשתי לפנסיה

 

מדד האושר מדד האושר

בהייטק עובדים נורא קשה? הרושם הציבורי הזה לא כל כך מדויק, לפחות לא בשנה החולפת, שהאטה את הפעילות בענף. מספר שעות העבודה הממוצע בשבוע הוא 48 - ממש במרכז הטבלה, מתחת לעורכי הדין ורואי החשבון ומעל המגזר הציבורי, עובדי הפיננסים ואנשי הפרסום. גם בממצא הנוגע לשעות שהם מבלים עם בני משפחתם מצבם של ההייטקיסטים לא רע, אי שם באמצע עם 28.6 שעות בשבוע - ומבחינת רובם זה מספיק זמן. עם זאת, צריך לשים לב לכך שההייטקיסטים תקועים בפקקים יותר מרוב המגזרים (כמעט שעה ביום), ואת העובדה שכחמישית מהם נוהגים לעבוד בסופי שבוע, כדי לקבל רושם מדויק יותר של עומס העבודה שבו נתונים אנשי המגזר. נוסף על כך, 23% מהם נדרשים לטוס לחו"ל במסגרת העבודה, וממוצע הטיסות בתחום הוא 0.67 בשנה.

  

ובכל זאת, לא מאוד לחוץ שם. מידת העומס בעבודה מסתכמת ב־6.8 - הציון הנמוך ביותר מבין כל המגזרים. ההייטקיסטים גם לא מרבים "לקחת את העבודה הביתה", ומחשבות מקצועיות לא כל כך מטרידות אותם כשהם לא עובדים - גם בנקודה זו הם נמצאים במורד הטבלה, כשאחריהם רק אנשי הפיננסים.

 

ומה בנוגע לכסף? כמו ריבוי הטיסות והעבודה הקשה, זה עוד מיתוס שכדאי לנפץ. בהייטק מרוויחים היטב, אבל הוא בהחלט לא המגזר המוביל בעניין. השכר הממוצע על פי הסקר מדורג חמישי, אחרי סמנכ"לי הכספים, המנהלים בתעשייה המסורתית, הרופאים ורואי החשבון, ורק מעט יותר מעורכי הדין; עם זאת, יש לזכור שחלק מהחברות מתגמלות חלק מהעובדים גם באמצעות אופציות. שביעות הרצון של ההייטקיסטים מהשכר גבוהה יחסית למגזרים אחרים (מקום שלישי, אחרי סמנכ"לי הכספים ורואי החשבון), ועדיין, באופן אבסולוטי, קשה להעניק לציון 5.9 את התואר "שביעות רצון גבוהה מהשכר". כן, גם בהייטק מקטרים.

 

  

 

 

 צילום: סי די בנק

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x