$
בארץ

בלעדי - דרמה באוניברסיטת ת"א: מרידור מימשה, הוועדה התפזרה

בשיא המשבר, מימשה אוניברסיטת תל אביב את כל מניותיה ומרבית האג"ח הקונצרניות שלה. שלושת חברי ועדת ההשקעות התפטרו מיד במחאה. יו"ר הוועד המנהל ליאורה מרידור: "התחזיות היו קשות ולא יכולנו לעמוד בהפסדים"

נעמה סיקולר 06:5723.09.09

כלל בסיסי בניהול השקעות הוא למכור בשיא, לקנות בשפל. באוניברסיטת תל אביב העדיפו לפעול אחרת: בחודש מרץ, בשיא השפל בשווקים, מימשה האוניברסיטה את כל תיק המניות שלה ואת מרבית האג"ח הקונצרניות.

 

מי שהחליט על המהלך היה הוועד המנהל של האוניברסיטה. זאת למרות התנגדות נמרצת של ועדת ההשקעות. מכתב שהגיע לידי "כלכליסט" חושף את הדרמה שהתחוללה בין הוועד המנהל בראשות ליאורה מרידור לבין ועדת ההשקעות, דרמה שהסתיימה בהתפטרות מיידית של חברי ועדת ההשקעות מטעם הציבור - יו"ר הוועדה ארנון טיברג, לשעבר מנכ"ל דלתא והיום יו"ר משותף בסמל"ת, אלדד תמיר, נשיא ומנכ"ל בית ההשקעות תמיר פישמן, ועמוס ספיר, יו"ר חברת הדירוג מעלות לשעבר.

 

"בעקבות החלטת הוועד המנהל מתאריך 18.3.09... קיימה ועדת ההשקעות דיון מעמיק בו הביעו כל חברי הוועדה הנוכחים התנגדות נחרצת להחלטה עצמה ולצורה בה התקבלה", כותב טיברג בסוף חודש מרץ. "איננו יכולים לקחת על עצמנו אחריות להחלטות שמוכתבות שלא על דעתנו". את מכתבו חותם טיברג בהודעת ההתפטרות.

עיון בפרוטוקול ועדת ההשקעות מלמד כי גם חברים נוספים בוועדת ההשקעות כמו פרופ' ליאו ליידרמן חשבו כי מדובר במהלך מוטעה אך בחרו שלא להתפטר.

 

"החלטה מנוגדת למנגנון"

 

מפרטי האירוע כפי שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה כי הוועד המנהל של האוניברסיטה יידע את חברי ועדת ההשקעות כי נשקל מהלך של חיסול ההשקעות שנחשבו על ידו נכון לאותה תקופה כ"מסוכנות". מדובר נכון לתחילת חודש מרץ בכ־45% מתיק ההשקעות של האוניברסיטה - 400 מיליון שקל במניות ו־300 מיליון שקל באג"ח קונצרניות. חברי ועדת ההשקעות הודיעו מהרגע הראשון כי לדעתם מדובר במהלך שגוי וכי על ציר הזמן עדיף לאוניברסיטה להמשיך ולהחזיק בתיק ההשקעות ולממש בעיתוי נוח יותר לשווקים. לקראת ישיבה שנקבעה בוועד המנהל, המתכנס אחת לחודש, שלחו חברי ועדת ההשקעות מספר מכתבים ובהם תיארו את עמדתם, ואף הופיעו בפני הוועד בניסיון לשכנע - ללא הועיל.

 

חברי ועדת ההשקעות התקוממו במיוחד על ההחלטה שהצטרפה למהלך שבוצע לטענתם על ידי הוועד המנהל כמה ימים קודם לכן באותה הרוח והוא מימוש תיק מניות חו"ל בהיקף של 51 מיליון דולר.

 

חברי ועדת ההשקעות טענו כי לא רק שמדובר בהחלטה שגויה מהבחינה הכלכלית אלא שהיא גם מנוגדת למנגנון החוקי אשר מסדיר את פעילות הוועדה ככזו שאיננה כפופה לוועד המנהל.

 

בחודש יולי האחרון, לאחר הפיצוץ בין הוועד המנהל לוועדת ההשקעות, רעננה האוניברסיטה את הנהלים באופן שמסדיר את מערכת היחסים בין הוועד המנהל לוועדת ההשקעות. "ועדת ההשקעות היא הגוף האחראי ליישום מדיניות ההשקעות כפי שתיקבע על ידי הוועד המנהל", נקבע.

 

אך לא רק ועדת ההשקעות יוצאת נגד הוועד המנהל. במייל שהופץ בימים האחרונים בקרב חברי חבר הנאמנים של האוניברסיטה, הכולל גם מספר תורמים, מתריע אחד החברים, מריו אדלר, מפני הכוח הרב הנתון בפני הוועד המנהל. "איזה אדם יסכים לקחת על עצמו את תפקיד נשיא האוניברסיטה בשעה שיש לו הסמכות אך לא הכוח?", תוהה אדלר.

 

"פוזיציה עם סיכון"

 

בשיחה עם "כלכליסט" אתמול ניסתה ליאורה מרידור להסביר את צעדי הוועד המנהל, וטענה כי מדובר היה בהחלטה נכונה. "התחזיות המאקרו־כלכליות היו מאוד קשות והיו הערכות לפיהן יש סבירות לא קטנה שהשווקים ימשיכו לרדת", אמרה. "האוניברסיטה יכולה להשתמש רק בפירות הקרן, בשל התחייבותה מול התורמים. ההפסדים משולמים

מתקציבה של האוניברסיטה. מכיוון שלאוניברסיטה אין מקורות לכסות מהם הפסדים מהקרן, הוועד המנהל החליט באותו הזמן כי יש לצמצם את הפוזיציה, כי מדובר בפוזיציה עם סיכון רב".

 

מרידור הוסיפה כי טענות ועדת ההשקעות נשמעו. "הוועד המנהל קיבל כאן החלטת מדיניות על רמת הסיכון של האוניברסיטה ולא החלטה על השקעה ספציפית כזו או אחרת, דבר הנמצא בסמכותה של ועדת ההשקעות. מאז ועד היום, סמכות ועדת השקעות היא ליישם את מדיניות האוניברסיטה אשר מאושרת בוועד המנהל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x