$
דעות

במת כלכליסט: הנגישות מתחילה בתוכנו

כדי להתרומם מעל המשוכות הרבות הניצבות בפני בעלי צרכים מיוחדים יש צורך בשתי כנפיים - חקיקה מתקדמת ושינוי תודעתי-חינוכי

אורית נוקד 07:3418.08.09

התמונה שהתפרסמה ביום חמישי האחרון בעיתון "ידיעות אחרונות", שבה נראה אדם על כיסא גלגלים חוסם את נתיב הנסיעה של נהג אוטובוס אשר מנע ממנו לעלות עם כיסאו - ריגשה וקוממה רבים. אולם מחאה יחידה זו, ספונטנית, אמיצה וחשובה ככל שתהיה, היא רק עדות עצובה למציאות חיינו, שבה בעלי

הצרכים המיוחדים נאלצים להיאבק באופן יומיומי על זכויותיהם הבסיסיות ביותר מול גופים, ארגונים ואנשים שמגלים אטימות לצורכיהם.

 

10% מתושבי ישראל כיום הם אנשים בעלי מוגבלויות - בין אם מלידה, ממחלות, מתאונות דרכים או בגלל פגיעה שספגו בפעילות צבאית או חבלנית. לרבים מהם יש מוגבלות שדורשת הסדרי נגישות. אבל למרות המספר הגדול של בעלי הצרכים המיוחדים באוכלוסייה הישראלית, 80% מהעסקים עדיין לא מונגשים לציבור זה. רק ב־20% מבתי הקפה והמסעדות, למשל, קיימים שירותי נכים.

 

אחד ההסברים האפשריים לתופעה מצערת זו הוא שבישראל של 2009, אוכלוסיית בעלי הצרכים המיוחדים עדיין נחשבת בעיני רבים, למרבה הצער, אוכלוסייה מטרידה ומוקצית. בכך מוכפל הקושי שאיתו מתמודדת אוכלוסייה זו.

שינוי גישה מלמעלה או מלמטה

 

בתחום של שיפור הנגישות קיימות שתי תפיסות מרכזיות. לפי הגישה הראשונה, השינוי במצב בעלי הצרכים המיוחדים צריך לבוא מלמעלה - כלומר בחקיקה מסיבית של חוקים ותקנות. חקיקה זו תִכפה למעשה על מבני ציבור, על משרדי ממשלה ועל עסקים התקנת דרכי גישה והתחשבות בסיסית בשירותים המוענקים והמותאמים לאנשים עם מוגבלויות.

לפי הגישה השנייה, חינוך והסברה, בייחוד לגיל הצעיר, הם הכלים המרכזיים שבאמצעותם יהיה אפשר להנחיל את חשיבות הנושא. על רקע הפערים הגדולים במצבם של בעלי הצרכים המיוחדים בישראל בהשוואה למדינות רבות בעולם, רק שילוב הדוק ומואץ בין שתי תפיסות אלו יוכל להביא לשינוי המיוחל.

 

בישראל קיימת כיום חובה להנגיש מבנים חדשים לציבור בעלי הצרכים המיוחדים - אך למרבה הצער, החוק לבדו כאמור לא יוכל להביא לתיקון המצב הקיים. לפיכך, עלינו לפעול גם בהתאם לרוח הגישה השנייה. הכנסת תוכניות לימודים בנושאי הנגישות במגמות ההנדסה, העיצוב והארכיטקטורה במכללות ובאוניברסיטאות, לצד הרחבת החוק ומפגשים עם האחראים על הנגישות ועם נציגים מציבור הנכים, הן רק כמה מהדרכים האפשריות להטמיע את שינוי התפיסה שעלינו לעבור כחברה וכמדינה, ויפה שעת אחת קודם.

 

תמורה כלכלית למנגישים

 

לעומת מבני ציבור, מוסדות ובעלי עסק פרטיים קיימים אינם חייבים להנגיש את עצמם לנכים, ורבים גם לא עושים זאת עקב העלות הגבוהה של התאמת העסק לציבור הנכים, למרות רוח החוק. חשוב לציין כי עסקים שבוחרים לעשות זאת, זוכים מעבר לפן המוסרי גם לתמורה כלכלית באמצעות הנגשת העסק לאלפי לקוחות נכים ובני משפחותיהם, דבר שבהחלט יכול להיות תמריץ כספי משמעותי עבור אותם עסקים.

 

כדי להתרומם מעל המשוכות הרבות שניצבות כיום בפני בעלי הצרכים המיוחדים בישראל יש צורך בשתי כנפיים: האחת, חקיקה מתקדמת יותר, והשנייה - שינוי תודעתי־חינוכי מקיף. במשך יותר מדי זמן מפקירה החברה והמדינה בישראל יותר מדי בעלי צרכים מיוחדים וחוסמת בפניהם את הדרך ואת האפשרות להיכנס בשעריה. הגיע הזמן לפתוח שער זה ולהנגיש אותו לטובת כולנו.

 

הכותבת היא סגנית שר התעשייה, המסחר והתעסוקה והאחראית על תחום הנגישות

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x