$
בארץ

100 מיליון שקל חסרים בתקצוב המדינה לבתי אבות

דו"ח שהוגש למשרד הבריאות על ידי איגוד בתי האבות מגלה שהסכום שמקציבה המדינה לאשפוז קשישים נמוך בשיעור של עד 29% מהעלויות בפועל. יו"ר איגוד בתי האבות מזהיר: "אם הפער לא יושלם, כל הענף יקרוס"

עמיר קורץ 12:0409.08.09

התקציב של מדינת ישראל לאשפוז קשישים בבתי אבות סיעודיים נמוך בשיעור של 29%-21% ממחירי האשפוז בפועל. כך עולה מדו"ח שהוגש בשבוע שעבר לסגן שר הבריאות על ידי איגוד בתי האבות, שנחשף לראשונה ב"כלכליסט".

 

בעוד המדינה קבעה כי עלות יום האשפוז הבסיסי עומדת על 297.3 שקל, ותקצבה את בתי האבות לפי סכום זה - עלות האשפוז הבסיסי בפועל מגיעה לסכומים שבין 360.2 ל־383.7 שקל ליום לקשיש. במילים אחרות, ההפרש בין תקצוב המדינה לעלות בפועל, לפי הדו"ח, עומד על בין 23 אלף שקל ל־31.5 אלף שקל לכל מיטת אשפוז מדי שנה.

 

מי שערך את הדו"ח הוא הכלכלן ראובן דרבסי, שנחשב אחד המומחים הגדולים בישראל בתחום האשפוז הסיעודי.

באיגוד בתי האבות מעריכים שכ־4,000 קשישים מתאשפזים מדי שנה בבתי אבות סיעודיים, כך שהתקצוב מהמדינה החסר לבתי האבות עומד על יותר מ־100 מיליון שקל בשנה. הגירעון הזה מביא את בתי האבות הסיעודיים אל סף קריסה ומאיים על יציבות הענף. באיגוד בתי האבות דורשים מהאוצר ומשרד הבריאות להעלות את התקצוב, כפי שמראים הנתונים בדו"ח החדש של דרבסי.

 

(ארכיון) (ארכיון) צילום: shutterstock

 

ממשרד הבריאות נמסר: "סגן שר הבריאות הרב יעקב ליצמן יבדוק את הממצאים ויחליט על המשך התנהלות המשרד בנושא".

 

האשפוז הסיעודי מיועד לקשישים שאינם יכולים לדאוג לעצמם בביתם. האשפוז אינו כלול בסל הבריאות שבאחריות קופות החולים, ורובו ניתן באמצעות משרד הבריאות ובמימונו, לאחר שנבחנת הכנסתו של הקשיש ובני משפחתו לשם קביעת גובה ההשתתפות העצמית באשפוז. 320 מוסדות סיעודיים פועלים כיום בישראל ברישיון, ונמצאים בבעלות פרטית או בבעלותן של חברות, קופות חולים או עמותות שונות. המדינה היא הרוכשת הגדולה של מיטות אשפוז בשוק הסיעודי: כ־70% מהקשישים המאושפזים בבתי האבות הסיעודיים מופנים על ידי המדינה ומתוקצבים על ידה, בהיקף של 1.4 מיליארד שקל בשנה. 30% האחרים משלמים עבור האשפוז מכיסם הפרטי.

 

גורמים במשרד הבריאות ובאוצר טוענים שענף האשפוז הסיעודי מאופיין בכשלים רבים, לרבות אי־עמידה בסטנדרטים: איכות המבנים, כמויות הציוד הרפואי, רמת ההכשרה של כוח האדם הסיעודי, וכן חוסר הלימה בין רמת השירות למחירי האשפוז שהמשרד משלם למוסדות, והיעדר מנגנוני פיקוח ובקרה בענף.

 

 צילום: shutterstock

 

כדי להסדיר את מערך האשפוז הגריאטרי, החליטו משרדי האוצר והבריאות לצאת למכרז ארצי לרכישת שירותי אשפוז גריאטריים בשיטת "מכרז רשימה". כלומר: המוסדות אינם מתחרים על תעריפי יום אשפוז, אלא מתחייבים למחיר אחיד לסל אשפוז, וכל מוסד שעומד בתנאי הסף יוכל לספק שירות עבור המדינה. סל האשפוז הבסיסי נקבע על 290 שקל ליום. בתוספת הצמדה, הסכום עומד כיום על 297.3 שקל ליום.

 

75% מהמוסדות הגריאטריים בארץ ניגשו למכרז, וזכו בו. המדינה מפנה אליהם קשישים סיעודיים ומשלמת עבור כל קשיש חדש שמאושפז מינואר 2008 על פי הסכומים החדשים שקבעה במכרז. אלא שלטענת בתי האבות הסיעודיים, המחיר שקבעה המדינה אינו ריאלי.

 

"משרד הבריאות הפסיק להפנות קשישים לאותם בתי אבות איכותיים שלא ניגשו למכרז. כתוצאה מכך, הם החלו להתרוקן ולפשוט את הרגל, כי אי אפשר לנהל בית אבות בתפוסה של 50%", מסביר יו"ר איגוד בתי האבות, רוני עוזרי. הוא עצמו מנהל את בית האבות נווה הורים בירושלים, ותחילה לא הצטרף למכרז, אך נאלץ להצטרף לאחר שהמוסד שלו הלך והתרוקן. "מי שהצטרף והתחייב לקלוט קשישים במחיר שהמדינה משלמת כיום מפסיד כסף, כי עלות האשפוז גבוהה מהתקציב שהמדינה נותנת. עד היום הצטרפו 250 מוסדות שנאלצו לבלוע את הצפרדע, אבל המשמעות היא הרס הענף של בתי האבות הסיעודיים".

 

עוזרי קרא להקמת ועדה ציבורית בלתי תלויה שתקבע את תעריפי האשפוז המינימליים, אולם משרד האוצר ומשרד הבריאות דחו את הבקשה. כמו כן, הם לא ניאותו להציג את המודל שלפיו נקבע התמחור עבור יום אשפוז.

 

עוזרי שוחח על הנושא עם סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן. לדברי עוזרי, "בניגוד לשר הבריאות הקודם, שדחה את הטיפול בנושא ולא התמודד עם הבעיה, ליצמן אמר לנו שאם נביא לו עבודה רצינית עם נתונים רציניים, כאלה שמראים באמת כמה עולה יום אשפוז בישראל, הוא יתייחס אליו ברצינות". כדי להכין דו"ח כזה, נשכרו שירותיו של ראובן דרבסי, שאסף וניתח נתוני עלויות של שלושה בתי אבות ציבוריים בירושלים, ובנה מודל כלכלי לחישוב עלות הפעלת בית אבות. הוא הגיע עד לרמת תלוש השכר של כל אחד מעובדי המקום.

 

הממצאים הושוו לתעריפים שבמכרז הפומבי של המדינה. על פי דו"ח דרבסי, עלות יום אשפוז בסיסי לאדם עומדת על 360.2 שקל. כאשר הכניס למודל נתונים של השפעת תת־תפוסה במחלקות ועלויות תחלופת העובדים, הגיע כבר ל־383.7 שקל — הפרש של 62.9–86.4 שקל עבור יום אשפוז, לאדם. "על פניו, נראה שבתי אבות יתקשו לשמור על מתן רמת שירותים נאותה לקשישים אם תקציבם יהיה בנוי אך ורק לפי המחיר ליום אשפוז המוצע במכרז של משרד הבריאות", כותב דרבסי בסיכום הדו"ח.

 

עוזרי: "על פי נתוני הדו"ח, המדינה מתקצבת את ענף האשפוז הסיעודי בחסר של בין 92 ל־126 מיליון שקל מדי שנה. אם תיקח בית אבות ממוצע עם מאה מיטות, הוא מתוקצב בחסר של 2.5–3 מיליון שקל בשנה. אי אפשר להמשיך ככה. לבתי האבות יש שתי ברירות: להמשיך להפסיד עד לפשיטת רגל, או לקצץ באיכות השרות הבסיסי".

 

עוזרי מספר שמנהלי בתי אבות כבר החלו לקצץ באיכות המזון, במוצרי הספיגה ובכמות הוויטמינים שניתנים לקשישים. "חותכים בדברים שמשרד הבריאות לא יכול לבדוק. מי שנפגע הם הזקנים הסיעודיים מהמעמד החלש והבינוני".

הדו"ח יוגש בשבוע הבא לוועדות הכנסת הרלבנטיות ולמשרד האוצר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x