$
בארץ

אחרי 55 שנה: חוק בנק ישראל החדש יוצא לדרך

הליך חקיקת החוק צפוי להימשך עוד מספר חודשים. תוך חודשיים אמורים שר האוצר ונגיד בנק ישראל לגבש את הכללים שעל פיהם יאושרו בעתיד השינויים והעדכונים בשכרם של עובדי בנק ישראל

אמנון אטד 14:0005.07.09

הממשלה אישרה לפני שעה קלה את עקרונות חוק בנק ישראל החדש. החוק החדש יחליף את חוק בנק ישראל שנחקק לפני 55 שנה ומאז כמעט ולא הוכנסו בו שינויים. עקרונות טיוטת החוק שאושרו היום הוכנו בהנחיית ראש הממשלה, בנימין נתניהו, וגובשו בתיווכו של מנכ"ל משרדו, איל גבאי.

 

הליך

חקיקת החוק צפוי להימשך עוד מספר חודשים. תוך חודשיים אמורים שר האוצר, יובל שטייניץ, ונגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר לגבש את הכללים שעל פיהם יאושרו בעתיד השינויים והעדכונים בשכרם של עובדי בנק ישראל. טיוטת החוק המעודכנת תוגש אז באישור ועדת השרים לענייני חקיקה ולאחר אישורה היא תועבר לאישור סופי במליאת הכנסת ובוועדת הכספים.

 

החוק החדש מקיף ומפורט הרבה יותר מהחוק הקיים. הסעיף שזכה בשבועות האחרונים למירב תשומת הלב הציבורית היה החלטת ראש הממשלה להשאיר את הפיקוח על שכרם של עובדי בנק ישראל באחריות משרד האוצר, למרות דרישת הנגיד פישר להעביר אותו לסמכות דירקטוריון הבנק.

 

אולם, מעבר למחלוקת בעניין הפיקוח על השכר כולל חוק בנק ישראל החדש מספר שינויים חשובים נוספים, שהחשובים שבהם: האחריות לקביעת מדיניות הריבית לא תהיה נתונה יותר בידי נגיד הבנק ותועבר לוועדה מוניטרית שבה שלושה חברים מבנק ישראל ושלושה חברים חיצוניים. לבנק תמונה מועצה מנהלית שתתפקד כדירקטוריון הבנק ותעסוק בניהול האדמיניסטרטיבי שלו. סעיף חשוב נוסף מגדיר במדויק את מטרות בנק ישראל וקובע כי מטרתו המרכזית היא שמירה על יציבות המחירים. עוד קובע החוק החדש כי המרה של יתרות מטבע חוץ לא תהיה יותר בסמכותו הבלעדית של בנק ישראל והיא תקבע מעתה באישור שר האוצר. בניגוד למצב כיום, יורשה בנק ישראל לאחר קבלת החוק להנפיק תעודות מק"מ לתקופה העולה על שנה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x