$
משפט

רגע האמת של הירשזון

ב-9 בבוקר ימסור בית המשפט את הכרעתו. שר האוצר לשעבר מואשם בגניבה של מיליוני שקלים בתקופת בה שימש יו"ר הסתדרות העובדים הלאומית

איתי הר אור 22:0807.06.09

בשעה 09:00 (ב') תינתן אחת ההכרעות החשובות והדרמטיות של השנים האחרונות. מי שהיה עד לפני מספר חודשים שר האוצר של מדינת ישראל - אברהם הירשזון - יתייצב בבית המשפט המחוזי בתל אביב וישמע  את הכרעת דינו, לפיה הוא מזוכה או מורשע בין היתר בעבירה של גניבה.

 

בתחילת מאי 2008, לאחר חודשים ארוכים של חקירות משטרה ודיונים, הגישה פרקליטות המדינה כתב אישום כנגד הירשזון, לפיו במהלך השנים 1998–2005, בעת ששימש בתפקיד יו"ר הסתדרות העובדים הלאומית (הע"ל), קשר קשר עם עובדיה כהן, לשעבר מנהל הכספים של הע"ל, לגנוב ממנה ומעמותת ניל"י, המפעילה רשת של גני ילדים ומעונות יום, שהייתה בשליטתה של הע"ל.

 

הירשזון ושותפיו מואשמים כי במהלך השנים גנבו כספים רבים מהע"ל ומניל"י בהיקף של 12 מיליון שקל, מתוכם 2–2.5 מיליון שקל שעברו הישר לכיסו של הירשזון. גניבת הכספים בוצעה, על פי האישום, באמצעות פדיון של מאות צ'קים, הפיכתם למזומן והעברתם באמצעות מעטפות עם שליחים להירשזון. עוד מואשם הירשזון כי חלק מהכספים קיבל במרמה כהחזר על הוצאותיו כיו"ר העל, בין היתר עבור ארוחות שחיתות במסעדות פאר.

 

כולם כבר חתמו, כולם כבר הורשעו

 

מאז הגיעה לבית המשפט, עברה הפרשה טלטלות רבות. בין היתר, בזה אחר זה חתמו הנאשמים האחרים בפרשה על עסקאות טיעון עם הפרקליטות ועל רובם נגזרו עונשי מאסר כבדים. על עובדיה כהן נגזרו 4.8 שנות מאסר, על דוד כהן שהיה איש השליחויות בהע"ל נגזרו 3.9 שנות מאסר, על אמציה בונר, שהיה החשב של עמותת ניל"י, נגזרו 3.4 שנות מאסר ועל יצחק רוסו, לשעבר מנכ"ל הע"ל נגזרו 15 חודשי מאסר. רוסו מערער בימים אלה על גזר דינו בבית המשפט העליון.

 

במהלך המשפט עומת הירשזון עם קלטות חקירותיו במשטרה והוא נראה משקר לחוקרים ומכחיש כי קיבל את הכספים. במהלך המשפט חזר הירשזון על הטענה כי במהותם היו אלה כספים שהגיעו לו על חשבון תנאי הפרישה שלו וכי התקשורת שופכת את דמו. במהלך הפרשה עלה גם מצבו הבריאותי הרעוע של הירשזון, שאף אושפז ועבר צינתור בין ימי עדויותיו.

 

במסגרת פרשת התביעה העידו נגד הירשזון עדים רבים, ובהם הנאשמים האחרים בפרשה. עדויותיהם של המורשעים סיפקו הצצה לנעשה בצמרת ההסתדרות וההתנהלות הכספית בה, ועל הדרך שבה זרמו הכספים להירשזון. בין היתר, סיפרה רונית גרטי, שהיתה מנהלת הכספים בהסתדרות, כי "היו צ'קים שיצאו בלי שמות. שם הכרטסת היה 'הקופה המיוחדת'. ספרתי את השטרות, והכנסתי למעטפה חומה. הכספים הגיעו מעמותות שהפעילו חוגים של ילדים. בשלב מאוחר יותר הבנתי שזה כספים של אברהם".

 

"ההוא רצה מזומן"

 

אנשל אשכנזי, שהיה במשך שנים רבות יו"ר אגף ארגון ומשאבי אנוש בהע"ל, מורשה החתימה בחשבונותיה, ולימים ממלא מקומו של הירשזון כיו"ר הע"ל, אמר בעדותו: "באתי יום אחד ללשכה של רוסו, והוא אמר לי ש'ההוא' דורש ממני כסף. הוא עשה תנועת יד שהצביעה לכיוון הלשכה של הירשזון, אז ברור היה לי שזה בשבילו". עוד אמר אשכנזי בעדותו: "העברתי לגזברות פנקסים שלמים, הייתי חותם על הפנקסים 'בלאנקו'". עובדיה כהן - שהיה יו"ר עמותת ניל"י ויו"ר אגף הכספים בהסתדרות הלאומית העיד כי הירשזון היה רשאי לקבל החזרים על ארוחות "עד אין גבול". בנוסף העיד כי הכספים שקיבל הירשזון כדמי חגים שולמו מאחר שלפי התקנון לא ניתן לקבל משכורת 13, "וזו היתה הדרך של הבכירים לפצות את עצמם".

 

ההסתדרות כחנות מכולת

 

גורם נוסף ומשמעותי בפרשה היא סגנית נשיאת בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופטת ברכה אופיר-תום, שתיתן את הכרעת הדין. השופטת גילתה במהלך המשפט מעורבות רבה בניהול התיק. למשמע העדויות השונות, לא חסכה אופיר-תום את הערותיה על המתחולל באולמה. בתגובה לעדותו של גיל קמחי, שהיה יו"ר ועדת הביקורת בהע"ל, לפיה הוועדה לא 'עלתה' על המעילה, אמרה השופטת: "בעצם כל הביקורת שלכם הייתה כלום. נכנסתם לעניין עם אי-סדרים ויצאתם עם אי-סדרים. המבקר הוא הרי כלב השמירה, אתם מצאתם אי-סדרים והשארתם את זה פתוח". בתגובה לעדויותיו של הירשזון לפיהם בכיר ההסתדרות אמר, 'בוא תיקח ממני כל חודש סכום מסוים ובסוף נעשה חשבון ונתקזז', אמרה השופטת: "אתה מדבר על בן צור כאילו הוא בעל מפעל משלו. אבל זה לא! הוא לא יכול להחליט בעצמו. מי הסמיך אותו? איש לא יודע כמה

תקבל חשבון, איזה מין דבר זה?" הירשזון ענה: "היה ברור לכולנו שלי מגיע דמי פרישה, ושדמי הפרישה לא מוצו". השופטת אופיר השיבה: "אבל זאת חנות של אבא שלו? בארגון כזה אין ספרים?". במהלך של שלבי המשפט עודדה השופטת אופיר-תום את הצדדים להגיע לעסקעות טיעון באמרה "אל תהססו לדבר ביניכם", ואף מתחה במהלך הדיונים ביקורת מרומזת על הירשזון, על כך שלא השכיל להגיע לעסקת טיעון עם הפרקליטות.

 

אלפי שקלים לארוחות

 

יתכן שהנושא הזכור ביותר מפרשת הירשזון הוא נושא הארוחות במסעדות, עליהן קיבל הירשזון החזר מהע"ל בשווי אלפי שקלים לארוחה. באחד מימי עדויות התביעה, הטיח בפני הירשזון ראש צוות התביעה, עו"ד אלי שוורץ-שואף, את הנתונים בדבר הארוחות: "בפאפגיו, ביום שבת ב- 22:53 אתה אוכל עם אנשים שקשורים להסתדרות? בטורקיז, ב-01:29 בבוקר? בצלע השמינית ב-23:36? הכל בסופ"ש... אני רואה שיש לך חיבה לארוחות בשעות הקטנות של הלילה... מר הירשזון, האישום הזה כולו מצביע עליך כנהתן, אני לא מתבייש בזה שאני מציג אותך כנהנתן, אתה לקחת כספים של העובדים, אנחנו ספרנו במשך 4-5 שנים 112 ארוחות! – זה מגיע ל 2-3 בחודש שאתה אוכל בסופ"ש על חשבון ההסתדרות. זה נשמע לך הגיוני וסביר?". הירשזון ענה: "זה מה שהיה". התובע שאל: "ולא הצלחת לנקוב בשם של אדם אחד במשטרה. ובחקירה הראשית באחד. למרבית הארוחות אין שום זיקה לתפקיד שלך כיו"ר הע"ל!". הירשזון השיב: " זה לא נכון".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x