$
דעות

במת כלכליסט: איך להחזיר את אמון הציבור

השקעה בפיקוח תהיה איתות חיובי לציבור המשקיעים, שאיבד מזמן את האמון במערכת

טל שביט 07:3807.06.09

אפשר לבקר או להסכים עם הצעת התקציב כפי שתונח בקרוב על שולחן הכנסת, אך דבר אחד ברור: בתקציב הזה אין השקעה בהחזרת האמון של הציבור במערכת הפיננסית. החזרת האמון לא דורשת מסע פרסום או הבטחות של נגיד הבנק המרכזי, שר האוצר או ראש הממשלה. החזרת האמון תהיה תגובה של הציבור לפעולות

שינקטו הממשלה והבנק המרכזי - ואלו פעולות שדורשות תקציב.

 

המשבר הפיננסי העולמי הוכיח לנו שוב כי יש בעיה קשה מאוד בפיקוח על המערכת הפיננסית וכי נדרש שינוי מבני. שינוי זה כולל את הרחבת סמכויות המפקח על שוק ההון והמפקח על הבנקים, תוך כדי הגדלת מספר העובדים, במיוחד בפיקוח על שוק ההון. כאשר התחילו ליישם את מסקנות ועדת בכר, שכחו בדרך כי יש לשנות את מבנה הפיקוח, וליצור מנגנון מתאם בין הפיקוח על שוק ההון והביטוח לבין הפיקוח על הבנקים.

 

בלי השקעה אין אכיפה

 

מאז יישום מסקנות ועדת בכר נשמעו ביקורות וטענות כלפי הפיקוח ויכולתו לאכוף את התקנות הרבות. המגבלה העיקרית של המפקחים היא המספר הקטן של עובדים שהם מעסיקים, שאין באפשרותם לבצע ביקורות שוטפות, אכיפה של התקנות ובדיקות עומק לאורכה ולרוחבה של המערכת הפיננסית. ברור שבעקבות המשבר המפקחים מגדילים - ויגדילו - את מספר התקנות וההגבלות על הגופים הפיננסיים, אך השאלה היא האם יוכלו לאכוף את התקנות החדשות ולבקר את הפעילות של אותם גופים ללא הגדלת מספר העובדים וללא יצירת מנגנון תיאום.

 

לצערי, וייתכן שבעתיד גם לצערו של הציבור, אין הדבר אפשרי. שינוי מבני במנגנון הפיקוח והשקעה בהגדלת המנגנון אינם רק פעולות טכניות שיאפשרו פיקוח טוב יותר. ברור לנו היום כי חלק מהגורמים שהביאו למשבר הם פסיכולוגים: הציבור איבד את האמון במערכת הפיננסית ולכן חושש להשקיע שוב את כספו. לכן, בהצעת התקציב צריך לקחת בחשבון, בין היתר, גם הוצאה על החזרת האמון.

 

השקעה בפיקוח תהיה איתות חיובי לציבור המשקיעים, שאיבד מזמן את האמון במערכת הפיננסית ולכן חושש לחזור אליה עם כספו. לציבור חשוב לדעת כי בעקבות המשבר נלמדו הלקחים, וכי יש מישהו השומר על כספו בצורה טובה יותר. התופעות שראינו במערכת הפיננסית ובמערכת הבנקאית מאז שפרץ המשבר, כמו השקעות לא אחראיות של כספי פנסיה, דירקטוריונים חסרי אחריות וכו' - היו נמנעות לו היה הפיקוח טוב יותר.

 

להשקיע בחינוך כלכלי

 

דרך נוספת להחזיר את אמון המשקיעים ולמנוע את המשבר הבא היא להשקיע בחינוך כלכלי של הציבור הישראלי. על ידי חינוך כלכלי יבין הציבור את הסיכונים הקיימים בהשקעות, את מבנה הפנסיה שלו ואת האפשרויות הקיימות להגנה על כספו. מחקרים רבים מראים כי חוסר ידע כלכלי בסיסי גורם לאנשים להיות פחות זהירים ולא מודעים לסכנות הקיימות בהשקעות השונות. אין ספק כי עם חינוך כלכלי טוב יותר היו מבינים חלק מהמשקיעים בקופות הגמל ובקרנות הפנסיה כי המשבר הוא חלק מהמחזוריות הכלכלית, וכי בהשקעות בטווח ארוך כמו קופות גמל ופנסיה צריך סבלנות.

 

אך גם כאן, אין לצפות ממדינה שמצמצמת את ההשקעה בחינוך הבסיסי להשקיע גם בחינוך כלכלי. במשבר הבא שוב נהיה עדים להתנהגות לא כלכלית של הציבור בגלל חוסר ידע בסיסי. אבל בישראל כמו בישראל, דואגים לכבות שריפות ולא עושים דבר בשביל למנוע את השריפה הבאה.

 

הכותב הוא מומחה למימון ופסיכולוגיה של משקיעים מבית הספר למינהל עסקים במסלול האקדמי המכללה למינהל 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x