$
משפט

שנתיים מאסר לאביב אלגור בפרשת צינורות המזרח התיכון

על שותפו של אלגור, איאן נייג'ל דיוויס, נגזרו שנה וחצי מאסר בפועל. על פי כתב האישום, גרפו השניים לכיסם דמי ניהול חודשיים בסך 250 אלף שקל לחודש על פני 3 שנים, ובסך הכל כ-9 מיליון שקל, זאת בהתבסס על הצבעה שהושגה במרמה תוך שימוש באיש קש

איתי הר אור 11:4317.05.09

בית המשפט המחוזי בתל אביב גזר הבוקר (א') שנתיים מאסר על אביב אלגור, שהיה אחד מבעלי השליטה בחברת צינורות המזרח התיכון. על שותפו, איאן נייג'ל דיוויס, נגזרו שנה וחצי מאסר. בנוסף, ישלמו גם קנס של 2 מיליון שקל כל אחר. אלגור ודיוויס הורשעו בעבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות

מחמירות, ועבירות רבות על חוק ניירות ערך. על פי כתב האישום, גרפו השניים לכיסם דמי ניהול חודשיים בסך 250 אלף שקל לחודש על פני 3 שנים, ובסך הכל כ-9 מיליון שקל, זאת בהתבסס על הצבעה שהושגה במרמה תוך שימוש באיש קש. ככל הנראה, בכוונת השניים לערער על פסק הדין לבית המשפט העליון.

 

אלגור ודיוויס הואשמו והורשעו בכך שגרמו לקבלת שתי החלטות באסיפה הכללית של חברת צינורות המזרח התיכון כאשר היו ביחד עם קבוצת גאון-אגרו בעלי השליטה בחברה. עניינה של העסקה העיקרית לגביה הוגש כתב האישום הייתה אישור האסיפה הכללית להסכם למתן דמי ניהול בין החברה לבין בעלי השליטה באמצעות חברות שבשליטתם.

 

עוד הואשמו והורשעו השניים במעורבות בהחלטה נוספת שהתקבלה לכאורה על ידי האסיפה הכללית והייתה דרושה את אישורה של האסיפה הכללית, לגבי התקשרות החברה בפוליסה לביטוח אחריות דירקטורים ונושאי משרה, בסכום כיסוי של עד 6 מיליון דולר, וכן כתב שיפוי לנושאי משרה בסך של עד 5 מיליון דולר.

 

שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב חאלד כבוב קבע כי מדובר על עסקאות שנעשו עם בעלי עניין או בעלי שליטה בחברה ציבורית, שבוצעו על ידי הנאשמים במשך פרק זמן ארוך של מספר שנים תוך פגיעה בחובת הגילוי שמטרתה מסירת מידע מדויק, עדכני ומלא לציבור המשקיעים.

 

"מעשי הנאשמים במקרה שבפני הם בעלי השלכה שסיכוניה רחבים יותר מאשר אישור החלטה בדבר תשלום דמי ניהול לבעלי השליטה בחברה, שהרי על ידי רכישת אותו רוב אבסולוטי, מתבטל אותו מחסום שהעמיד המחוקק בין בעלי השליטה לבין בעלי מניות המיעוט, באופן שמאפשר לבעלי השליטה בחברה לקבל כל החלטה ברוב הדרוש, גם החלטות שאינן עולות בקנה אחד עם טובתה של החברה", נכתב.

 

בית המשפט קבע כי מכאן, הצורך לקבוע סנקציה שיש בצידה מסר הרתעתי חד וברור המופנה כלפי כל העוסקים בשוק המסחר במניות בחברות ציבוריות בפרט, ובבורסה ובשוק ההון בכלל, שעליהם להקפיד הקפדה יתרה בכל הנוגע לקיום הוראות החוק שנועדו לשמור על הפרדה מלאה ומוחלטת בין בעלי השליטה בחברה ציבורית לבין החברה עצמה.

 

בית המשפט דחה את טענות סנגוריהם של אלגור ודיוויס אשר טענו כי יש לבחון את שאלת הרשעתם ועונשיהם של אלגור ודיוויס במשקפיים של בחינת הדו"חות הכספיים של החברה. בין היתר, הגישו הסנגורים חוות דעת כלכלית שלפיה לא נגרם נזק כלכלי לציבור המשקיעים. 

 

בפסק הדין נכתב: "אמון הציבור בשוק ההון החוץ בנקאי מושתת בעיקרו על ההנחה שבעלי מניות השליטה בחברות ציבוריות פועלים בשקיפות, בגילוי מלא, בהעדפת טובת החברה בכל החלטה שמתקבלת על ידם, ובחוקיות מעשיהם של אלה דווקא נוכח העובדה שלבעלי השליטה יש כח רב ועצום בכל הנוגע לניהול עסקיה של חברה ציבורית, באמון הציבור ביכולות הניהול ובאיכות הניהול של אותה חברה ותוך חשיפה מלאה בפני ציבור המשקיעים בדבר עסקאות של בעלי ענין שיכולות לשפר את מצבם של בעלי השליטה לעיתים על חשבון טובת החברה עצמה – פגיעה בעקרונות אלה היא פגיעה שיש לה השלכות כלכליות מרחיקות לכת על החברה עצמה, ועל משקל שוק ההון בישראל בכלל, כך שעל בית- המשפט כאמור להקפיד על קיומן הדווקני של הוראות החוק שהציב המחוקק ונועדו למנוע פגיעה שכזו".

 

אלגור היה מבעלי ויטה פרי גליל שנמכרה לאחרונה לזקי שלום. בחמישי האחרון הגיש בנק לאומי לבית המשפט המחוזי בתל אביב בקשה לכינוס נכסים ולהכרזתו של אלגור כפושט רגל, בטענה כי אלגור חייב לבנק כ-2.5 מיליון שקל משום שהיה ערב לחלק מחובות חברת פרי גליל.

 

את פרקליטות מיסוי וכלכלה (מחוז ת"א) ייצגה עו"ד יהודית תירוש מחלקת ניירות הערך. התיק נחקר על ידי מחלקת חקירות ברשות לניירות ערך. את אלגור יצג עו"ד יהושע (שוקי) חורש ואת דיוויס ייצג עו"ד פרופ' קנת מן.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x