$
בארץ

התעשיינים: הייצוא התעשייתי יתכווץ ב-10% ב-2009

צפוי להסתכם בכ-35 מיליארד דולר. עוד מעריכים בהתאחדות התעשיינים כי בשנת 2010 יואט קצב הירידה בייצוא התעשייתי לכ-2.5%

כתב כלכליסט 09:3722.02.09

בשנת 2009 צפוייה נסיגה של כ-10% בייצוא התעשייתי שצפוי להסתכם בכ-35 מיליארד דולר; נסיגה כה חדה בייצוא התעשייתי לא נרשמה עד כה. בשנת 2010 יואט קצב הירידה בייצוא התעשייתי לכ-2.5%. כך עולה מתחזית מעודכנת של התאחדות התעשיינים על מצב הייצוא התעשייתי, שהתבססה על תחזיות הסחר העולמי של סחורות.

 

דפנה אבירם-ניצן, מנהלת המחלקה למחקר כלכלי, ציינה כי על בסיס הקשר שבין הסחר העולמי לבין התפתחות הייצוא התעשייתי של ישראל ניתן לנבא את עוצמת הפגיעה הצפויה בשנתיים הקרובות ביצוא התעשייתי, לנוכח המשבר בכלכלה העולמית.

 

אבירם-ניצן מציינת, כי בחינת ההתפתחויות על-פני זמן מגלה כי בעוד הייצוא התעשייתי הישראלי מתפתח ברוב המקרים בהתאם לכיווני ההתפתחות של הסחר העולמי של סחורות, הרי שעוצמת השינוי בייצוא הישראלי בדרך כלל חזקה יותר בהשוואה לסחר העולמי.

 

לדבריה, על פי תחזית האקונומיסט, צפוי הסחר העולמי להתכווץ בכ-3.5% בשנת 2009, שיעור חד בהרבה מזה שנרשם בשנת 2001 (0.3%) בנוסף, חשוב לזכור כי המשבר הנוכחי חוצה את מרבית מדינות העולם ומקיף כמעט כל ענף פעילות.

 

אבירם-ניצן מציינת, כי ניסיון לחזות לשנת 2009 את עוצמת הפגיעה הצפויה ביצוא התעשייתי של ישראל על סמך ההתפתחויות הצפויות בסחר העולמי, מעלה צפי לנסיגה חדה של כ-16% בייצוא של ישראל.

 

תחזית זו, מציינת אבירם-ניצן, אינה לוקחת בחשבון שני גורמים חיצוניים למודל אשר השפעתם הינה קריטית. הגורם הראשון - תחילת פעילות הייצוא של מפעל אינטל החדש בקריית גת שצפוייה להביא לגידול של 1.5-2 מיליארד דולר ביצוא השנתי של 2009 - גורם זה צפוי למתן את הנסיגה הצפויה השנה ביצוא התעשייתי בכ-4.5%-5%.

 

הגורם השני - הסיכוי לשיפור בכושר התחרות של היצואן הישראלי. בהנחה שהפיחות בשערו של השקל ישמר ואף יואץ בהמשך השנה וכן בהנחה ששיפור מסוים יחול בתנאי הסחר - ישנו סיכוי סביר שהיצואנים הישראלים ייהנו השנה משיפור קל ברווחיות היצוא. שיפור זה יכול למתן במקצת את הנסיגה הצפויה בשל הירידה בביקושים העולמיים.

 

כך, לאחר שנלקחו בחשבון שני גורמים אלו, צפוי היצוא התעשייתי בשנת 2009 לרשום נסיגה ריאלית של כ-10%.

 

באשר לשנת 2010 ובהתבסס על תחזית האקונומיסט לצמיחה מחודשת בשיעור של 1.9% בהיקפי הסחר העולמי של סחורות, מציג המודל, כאמור, צפי לנסיגה נוספת ביצוא התעשייתי, בשיעור מתון יחסית של 2.5%. 
בטל שלח
    לכל התגובות
    x