$
משפט

הפרקליטות: כתבי אישום - בכפוף לשימוע - נגד בכירי הבנק למסחר

סוף סוף הגיעו להחלטה: 7 שנים לאחר שהתפוצצה פרשת הבנק למסחר החליטו בפרקליטות להגיש כתבי אישום - בכפוף לשימוע - נגד שמיל ובר, שכיהן כיו"ר דירקטוריון הבנק ובעל השליטה בו, משה לייבוביץ', שכיהן כמנכ"ל, והדירקטורים דורון גרופר, טובה הילמן ונתלי שרון

ענת רואה ואיתי הר-אור 12:5014.01.09

הפתעה לא קטנה ומאוד לא מתוכננת ציפתה השבוע לדירקטורים ונושאי המשרה בבנק למסחר: חודשיים בדיוק לאחר שבית המשפט המחוזי אישר "בלב כבד" את הפשרה שנחתמה עמם בתביעה האזרחית נגדם (שלפיה ישלמו 12 מיליון שקל ובתמורה יימחקו מהתביעה, שהיקפה 270 מיליון שקל), הודיעה השבוע פרקליטות

מיסוי וכלכלה לתשעה מהדירקטורים ונושאי המשרה על כוונתה להגיש נגדם כתב אישום פלילי, בכפוף לשימוע שייערך להם.

 

בין התשעה שקיבלו את הודעת הפרקליטות נמצאים שמיל ובר (לשעבר יו"ר הדירקטוריון ובעל השליטה בבנק); דורון גרופר (לשעבר יו"ר ועדת אשראי דירקטוריונית בבנק); טובה הילמן (לשעבר יו"ר ועדת ביקורת דירקטוריונית בבנק); משה ליבוביץ' (לשעבר מנכ"ל הבנק) ואמיר פרג (לשעבר סמנכ"ל ומנהל מחלקת האשראי בבנק).

 

זוהי הפעם הראשונה שבה הפרקליטות מקבלת החלטה עקרונית על כתב אישום נגד דירקטורים ונושאי משרה שעד כה נטען נגדם שהתרשלו בפיקוח (להבדיל ממצב שבו ביצעו את המעילה בעצמם). הפרקליטות הודיעה אתמול כי הדבר נעשה מתוך "נכונות למצות את הדין עם נושאי משרה בכירים ודירקטורים בגין ניהול בלתי תקין, ולא להסתפק בהעמדה לדין של הדרגים הנמוכים יותר".

 

תיק תקדימי ומאוד לא פשוט

 

הפרקליטות עדיין לא הכינה טיוטת כתב אישום, אלא הסתפקה בפירוט "עיקרי החשדות" במכתבים ששיגרה לתשעה. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי סעיפי האישום המרכזיים שעליהם הודיעה בשלב זה הפרקליטות לחשודים הם ארבעה סעיפים מחוק העונשין, הכוללים עבירות מנהלים ועובדים בתאגיד, בין היתר ביצוע מעשה הפוגע ביכולתו של תאגיד לקיים את התחייבויותיו או פוגע בניהולו התקין; רישום כוזב במסמכי תאגיד; אי־גילוי מידע ופרסום מטעה בידי נושא משרה בכיר; וכן עבירת מרמה והפרת אמונים.

 

אם אכן לאחר השימוע תתקבל החלטה סופית להגיש כתבי אישום, מבחינת הפרקליטות מדובר יהיה בתיק מפתח תקדימי ומאוד לא פשוט. עורכי הדין של חלק מהחשודים אמרו אתמול ל"כלכליסט" כי ספק אם ניתן יהיה לבסס, למשל, עבירה של הפרת אמונים על מצב של התרשלות, בעיקר בנסיבות שבהן יוכח כי הדירקטורים השתתפו בישיבות, קראו את החומרים שנמסרו להם, וכשלו למרות זאת בגילוי המעילה. מקור משפטי הקשור בפרשה העריך אתמול כי ייתכן שכוונת הפרקליטות היא לנסות ולהתפשר עם הדירקטורים או חלק מהם על עסקאות טיעון שיכללו אישומים בסעיפים מופחתים.

 

"לפרקליטות אין כלום ביד, אחרת היא היתה מגישה את כתבי האישום האלה כבר לפני שבע שנים", אמר אתמול אחד מפרקליטי הדירקטורים. "אין לנו ספק כי אחרי השימוע יוחלט לרדת מהעץ".

 

מהפרקליטות נמסר אתמול בתגובה לדברים: "לא מדובר ברשלנות מצד הדירקטורים ונושאי משרה בבנק, שכל מידתם היא אי־גילוי המעילה. נושא הפרשה, כפי שהתגלתה בין היתר במהלך החקירה שבוצעה, היא התנהגות העולה לכדי ביצוע עבירות פליליות. מדובר בניהול בנק תוך ביצוע ביודעין של מעשים ומחדלים אשר היה בהם כדי לפגוע בניהולו התקין ויכולתו לעמוד בהתחייבויותיו".

 

הקרב על התביעה האזרחית

 

הבנק למסחר קרס באפריל 2002 בעקבות גילוי המעילה של אתי אלון, שנמשכה כחמש שנים והסתכמה בכ־270 מיליון שקל. מבחינתם של עשרות הדירקטורים ונושאי המשרה שכיהנו בבנק בתקופת קריסתו, עיקר המאבק התמקד דווקא במישור האזרחי, ובתביעת הענק בסכום של 270 מיליון שקל שהוגשה נגדם ביוני 2005 על ידי המפרק של הבנק, כונס הנכסים הרשמי (הכנ"ר) עו"ד שלמה שחר. זאת כלקח מפרשת קריסת בנק צפון אמריקה במהלך שנות השמונים, שבעקבותיה הוגשה תביעה אזרחית בהיקף של 135 מיליון שקל נגד הדירקטורים, ורובם הגיעו לפשרה ושילמו פיצויים של מיליוני שקלים.

 

בתביעה האזרחית בעניין הבנק למסחר התוצאה היתה מוצלחת פחות. עד כה הצליח מפרק הבנק לגבות רק 35 מיליון שקל, ובתמורה מחק מהתביעה את הדירקטורים ונושאי המשרה (ששילמו 12 מיליון שקל בסך הכל) ואת משרד רואי החשבון החיצוני של הבנק, קסלמן וקסלמן, שלפי הסכם הפשרה שילם 23 מיליון שקל. כיום ממשיכה התביעה המקורית להתנהל רק נגד אנשי השוק האפור.

 

"פנייה מפתיעה ומוזרה"

 

את החקירה הפלילית בעניין הבנק למסחר ניהלה היאחב"ל והיא הושלמה לפני כחצי שנה. המסקנה של הפרקליטות בשלב זה היא כי המנהלים והדירקטורים "התעלמו מנורות אזהרה שצריכות היו להידלק אצלם פעם אחר פעם במהלך ניהולו השוטף של בנק שבו מתבצעת מעילה". לפי הנטען, ההתנהלות הבלתי תקינה מצד המנהלים והדירקטורים היתה קרקע פורייה לביצוע המעילה, שנמשכה כאמור חמש שנים עד שנחשפה.

 

עתה הוזמנו הדירקטורים ונושאי המשרות לשעבר בבנק לפנות לפרקליטות לצורך שימוע. השימועים ייערכו בפני מנהלת המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, עו"ד אביה אלף, ולאחר מכן תתקבל החלטה סופית על הגשת כתבי אישום נגד כל המעורבים או חלקם.

 

עו"ד יוסי בנקל, שייצג את המנכ"ל לשעבר ליבוביץ' בהליך האזרחי, מסר בתגובה ל"כלכליסט": "הפנייה של הפרקליטות היא מפתיעה ומוזרה", וציין כי לא קיבל את סעיפי האישום הנטענים נגד לקוחו. עו"ד אהרון מיכאלי, שייצג בהליך האזרחי את דורון גרופר, טובה הילמן ונעמי לירן, מסר בתגובה: "אנחנו לומדים את ההודעה ולאחריה נחליט כיצד נפעל".

 

עו"ד עופר צור ממשרד גורניצקי, שייצג את שמיל ובר בהליך האזרחי, אמר אתמול בתגובה: "האם ברצינות חושבים, מבחינה מוסרית ומשפטית, להכות עכשיו באדם שאיבד הכל כתוצאה מהמעילה? נשגב מבינתי להבין מדוע הפרקליטות החליטה להוציא מהאוב פרשה שנשכחה והנאשמים יושבים מזמן בכלא. גם התביעה האזרחית נגדם נדמה בקול דממה דקה. זהו ניסיון לעורר עניין שאין מקום לעוררו"

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x