$
השראה

איש בלי כישרון הולך להיות גאון

סטודנט אנגלי שלא התקבל אפילו לנבחרת הכדורגל של האוניברסיטה החליט להפוך לכדורגלן־על. בעזרת צפייה אינסופית בקלטות של גדולי השחקנים, ייעוץ של מומחים בינלאומיים ואמונה מוחלטת בכוחו של החיקוי, ארטון באלצ'י מתכנן להיות מראדונה הבא. האם הניסוי החתרני והחדשני הזה ישנה את האופן שבו אנחנו תופסים לימוד והצלחה?

אוריאל דסקל 08:4725.12.08

תארו לעצמכם שמצאתם דרך ללמוד לנגן על גיטרה כמו ג'ימי הנדריקס, לפסל כמו מיכאלאנג'לו, לרקוד כמו נורייב, לנאום כמו קנדי. תארו לעצמכם שגיליתם דרך ללמוד גאונות. מה הייתם עושים איתה?

 

ארטון באלצ'י מצא את הדרך, והחליט לנצל אותה להשקת קריירה ככדורגלן צמרת.

 

הדרך פשוטה, אולי הפרימטיבית ביותר: חיקוי. "אני מנסה ללמוד כמו תינוק", הוא אומר בראיון ל"כלכליסט", "לקלוט הכל מחדש". באלצ'י מנסה לשכוח את כל מה שידע על כדורגל, וללמוד רק מהטובים ביותר. לשכוח כל טענה עיקשת בדבר הצורך בכישרון מולד, להתבונן בשחקנים הגדולים בעולם - ולעשות בדיוק מה שהם עושים.

דרוגבה. כוח דרוגבה. כוח צילום: איי אף פי

 

את מה שתינוק עושה לבד, באלצ'י (23) עושה עם 15 מומחים בינלאומיים ומכונים מקצועיים שהתלכדו סביב מטרה אחת: להפוך אותו בתוך שנה וחצי לכדורגלן־על, או אולי לכדורגלן ביוני. "פרנקנשטיין של הכדורגל", הוא מתבדח בעצמו.

 

המטרה: להגיע לפרמיירליג

 

ההתחלה נשמעת קלאסית: כמו כל גאון, גם באלצ'י התחיל בכישלון. הילד שגדל בעיירה קטנה בצפון־מזרח אנגליה, בן למהגר מקוסובו ולמהגרת מקנדה, לא היה הכדורגלן הכי מבריק בשכונה. הוא היה מצוין ב"פריסטייל", הקפצות כדורים יצירתיות במיוחד, אבל זה היה השימוש הטוב ביותר שעשה בכדור. באלצ'י אמנם השתתף בתחרויות פריסטייל של נייקי ואפילו היה כפיל של כריסטיאנו רונאלדו, כוכב מנצ'סטר יונייטד, באחת הפרסומות של החברה. אבל כשהחל ללמוד באוניברסיטת נורת'הומבריה באנגליה, לא הצליח להתקבל לנבחרת הכדורגל של המוסד.

 

את השעות הפנויות הקדיש לעוד כמה קורסים עיוניים. אחד מהם הוביל אותו להארה. זה היה קורס של ד"ר ג'ון גרינדר וד"ר כרמן בוסטיק שמתמחים ב־NLP, טכנולוגיה ניורו־לינגויסטית. "כל שיטת הלימוד לפי NLP מבוססת על התעלמות מכל ידע קודם וניסיון לחקות את הדברים באופן מושלם, בלי להבין אותם ואפילו בלי לתת להם שם. המצב הזה, שאנחנו קוראים לו Modelling, מושג על ידי שינוי רצוני במצב התודעה של הלומד, שינוי שפיתחנו שיטה לבצע אותו. התוצאה היא לימוד שדומה לאופן שבו לומדים תינוקות, שהם בעלי כושר הספיגה הגדול ביותר ומהירות הלימוד הגבוהה ביותר", מסביר לי ד"ר גרינדר.

 

כשבאצ'י שמע את ההסבר הזה, בשנה שעברה, היתה לו מחשבה אחת בראש: "הי, אני יכול להפוך לשחקן כדורגל מצוין עם השיטה הזו!".

 

הוא פנה לגרינדר, ממפתחי ה־NLP, ולבוסטיק, והשיק את The Beautiful Aim - הפרויקט שאמור לקחת אותו בקרוב לצמרת הפרמיירליג, ליגת העל האנגלית.

 

המודלים לחיקוי שבחר באלצ'י נראים הגיוניים לכל חובב כדורגל: מדיוויד בקהאם יאמץ את כישורי הבעיטות החופשיות, מתיירי הנרי את התנועה, מכריסטיאנו רונלדו את יכולת הנגיחה, מליאו מסי את נפלאות הכדרור וכן הלאה - כל שחקן והאס שלו. את הסיבוב במקום, למשל, הוא יאמץ מרובין ואן פרסי, ההולנדי שמשחק בארסנל. נדמה שואן פרסי הוא המודל שהכי מסעיר את באלצ'י, אוהד ארסנל: "הסיבוב שלו במקום הוא הכי טוב בעולם. יש לו הטעיות מדהימות שזורקות את המגנים ממנו. אחרי שאגיע לרמת גמישות וכושר מאוד גבוהות, אני אלמד את השיטה שלו".

 

הדרך: אימון פיזי ושינוי נוירולוגי

 

אלו שתי הרגליים שעליהן נשען הפרויקט של באלצ'י: אימון של הגוף, ולימוד השיטות. בגוף הוא רודה באימוני כושר, כוח, סיבולת, טכניקה, יוגה ופלדנקרייז. מומחי האוניברסיטה מסייעים לו בתזונה, מומחה בביוכימיה עוזר בבניית הגוף, מכון לפיזיותרפיה מעניק לו טיפולים, בעל חברת כושר אחראי על אימוני הכוח, ובפלדנקרייז של באלצ'י מטפלות ליאורה גאסטר ומיה סגל, מתלמידותיו הראשונות של משה פלדנקרייז. "זאת שיטה להכיר את עצמך דרך איך שאתה נע", מסבירות האחיות את הרלבנטיות של פלדנקרייז לפרויקט של באלצ'י. הכדורגלן עצמו מוסיף כי השיטה היא בעצם נקודת החיבור בין האימון הפיזי לשינוי התודעתי.

רוביניו. טריקים רוביניו. טריקים צילום: איי אף פי

 

"המוח האנושי יכול להשתנות מהר מאוד", אומר באלצ'י. "לפי השיטה של ליאורה ומאיה, על ידי גירויים - שהם תנועות שונות ממה שאנחנו עושים בדרך כלל - הגוף שלנו יכול להפוך ליעיל יותר. השיטה מתבססת על תרגילים שמטרתם לגרום למוח לכתוב את עצמו מחדש, לתקשר עם עצמו מחדש. מאיה וליאורה הן פיגורות עולמיות בכל מה שקשור לתנועות גוף, הן עבדו עם הרבה אנשים - מאתלטים שנפצעו ועד אנשים שעברו אירועים מוחיים קשים - ואת כולם הן החזירו לתפקוד מלא בזמן קצר מאוד. הן יעזרו לגוף שלי להגיע לתנועות אופטימליות כדי שאוכל לממש את כל הפוטנציאל האתלטי שלי".

 

המוח ישתנה תוך כדי תנועה - ותוך כדי צפייה. באלצ'י עובד לבד, ללא מאמני כדורגל. הוא לא נשטף הסברים נחרצים ועילגים, לא ננזף, לא מקבל הנחיות מאיזה מאסטר מלא אגו. הוא פשוט צופה בגאוני הכדורגל בדי.וי.די של מיטב המשחקים.

 

איך אתה יכול ללמוד משהו מצפייה?

"יש עדויות מדעיות לכך שאפילו אם אתה רק מדמיין שאתה עושה תנועה כלשהי, זה טריגר לשינוי נוירולוגי. משהו במוח שלך משתנה ומאפשר לך לעשות את התנועה הזו. שימוש בפסיכולוגיה בספורט נפוץ מאוד ובלי קשר לשיטה שלי פסיכולוגים רבים מבקשים מהספורטאים שהם עובדים איתם לחשוב ולדמיין את הפעילות שהם רוצים שהגוף שלהם יעשה".

 

השיטה: יצירת החיקוי המושלם

 

אם הניסוי של באלצ'י יצליח, הוא לא יהיה כדורגלן־על רגיל. לא רק בגלל הדרך, נקודת המוצא, השיטה - אלא גם בגלל החוכמה, ההתובננות, המודעות הגבוהה. המודעות הזאת, אגב, מכריחה אותו להיות לא־מודע.

 

מבלבל? כך ה־NLP עובדת. "אנשים שלומדים באמצעות NLP מודעים למגבלה של כולנו - ככל שאנחנו יודעים יותר, כך קשה לנו ללמוד דברים חדשים", מסביר גרינדר. "אנחנו נוטים לחשוב בתבנית של 'היי! המשהו־חדש־לגמרי־הזה הוא בדיוק כמו ה־משהו־שמוכר־לנו־היטב'. התבנית הזאת חוסמת אותנו, וה־NLP עוזרת לשבור אותה. ארטון ינסה להיכנס למצב התודעה שהיה לו כאיש צעיר, וילמד לחקות את התנועות הטובות ביותר של שחקני הכדורגל הטובים ביותר. הוא יעשה את זה בלי להבין, ובשיטות של צפייה בשחקנים ובקטעי וידיאו שלהם במהירויות שונות, התבוננות, הפעלת נוירוני המראה (mirror) וחיקוי מושלם. כך, כנגד כל הסיכויים, בהתחשב בגילו וברקע שלו, הוא יסגל לעצמו את היכולות של שחקן מתחיל בפרמיירליג".

 

זו שיטה לגאונות? היא משמשת רק למצוינות, או שאני יכול להשתמש בה גם באופן חלקי, ביומיום?

"אנחנו יכולים להשתמש בשיטות להתחברות מהירה עם אנשים, למשל. זה עוזר בכל מקצוע".

 

ליאור ברקן, מאמן אישי שהתעמק בשנים האחרונות בחקירת התקשורת, השכנוע והדינמיקה החברתית לפי ה־NLP, מנסה להבהיר: "מודלים בשיטה נבנו כבר במגוון תחומים, מטיפול, דרך מכירות ועבודה מול קהל ועד שיפור היכולת הפיזית, כמו שבאלצ'י עושה. המהות של NLP רחבה דיה כדי להתאים לעניינים שונים - זאת שיטה של למידה ושינוי, ועיקרה למידת הדרך שבה אדם משתמש במשאבים המוחיים והפיזיים שלו כדי להגיע למצוינות. זה הבסיס למודל שיאפשר ללמד אחרים להגיע לאותה מצוינות, מודל שישלב גם את התפקוד הפיזי וגם את אופן החשיבה של האדם - אמנות, תבניות חשיבה וכן הלאה. השילוב של הכל מאפשר להגיע ללמידה שהיא יותר מסתם חיקוי שטחי".

 

לבאלצ'י יש דרכים משלו להסביר את העניין, פשוטות בהרבה. "אנחנו לומדים הכי טוב בלי לחשוב על זה", הוא אומר. "למשל, ילדים מבית מוזיקלי לומדים לנגן מהר יותר, כי כבר מגיל צעיר הם ראו את ההורים שלהם או את האחים שלהם מנגנים או שרים. ילדים מעתיקים מהסביבה שלהם בלי פילטרים".

ליאו מסי. כדרור ליאו מסי. כדרור צילום: בלומברג

 

איזה פילטרים?

"תהליך למידה של בוגר עובר דרך המון פילטרים. למבוגרים יש דעות על הכל. יש להם ניסיון. יש להם השקפת עולם. אלו דברים שמקשים על למידת כישרון. אנחנו מעבירים כל מה שאנחנו לומדים בתור בוגרים דרך הפילטרים האלה. בשביל ללמוד כמו ילדים אנחנו צריכים לשכוח את מה שלמדנו לרגע וללמוד אותו בצורה טהורה. אחר כך אפשר להחזיר את מה שלמדנו".

 

איך זה עוזר לכדורגלן?

"אני אתן לך דוגמה: בהתחלה פשוט צפיתי ברוברטו קרלוס (מגן נבחרת ברזיל לשעבר, שהיה ידוע בבעיטות חזקות במיוחד - א"ד), וראיתי שלקראת בעיטה חופשית הוא עושה ארבעה או חמישה צעדים קטנים ומהירים. אפשר היה להתעלם מהצעדים האלה, אבל אני התעכבתי עליהם ושאלתי למה הוא עשה אותם. התשובה היא שהם חשובים מאוד לחיבור עם הכדור. רק אחרי שלמדתי את זה יכולתי להתעלם משאר הדברים הפחות חשובים".

 

העתיד: המומחים ספקנים

 

הניסוי הזה חתרני; הוא מנסה להפוך כמה הנחות יסוד בלימוד כדורגל בפרט, ובלימוד בכלל. צפייה בבאלצ'י משחק מעידה על שחקן סביר, לא יותר - לפחות בשלב הזה של הדרך. עד כמה הוא יצליח להתרומם מכאן? האם מה שלא נצרב בגוף של כדורגלן־ילד יכול אמנם להירכש מאוחר יותר, במידה מספיקה ואפילו מבריקה?

 

באלצ'י והמומחים שאיתו חוזרים ונותנים דוגמאות של לימוד אצל ילדים. גם אנדי רוקסבורו, המנהל הטכני של אופ"א (התאחדות הכדורגל האירופית), שולף דוגמאות כאלה - דווקא כדי להסביר לי למה לבאלצ'י אין סיכוי. "חיקוי זו דרך לימוד טובה, אבל יש דברים בסיסיים שצריך ללמוד ולעשות לפני גיל 14 כדי להפוך למקצוענים", הוא אומר. "אני אשמח אם הוא יוכיח אחרת, אבל ההנחה היא שזה בלתי אפשרי".

 

הכדורגלן הביוני שלנו מכיר את הטענות. "הרשויות ומוסדות הכדורגל לא אוהבים את מה שאני עושה", באלצ'י מודה. "אחרי הכל, אני מנסה להוכיח שכל אחד יכול להיות שחקן כדורגל מצוין באמצעות חיקוי, ואצלם יש קונצנזוס שאי אפשר להיות מקצוען אם אתה לא מקצוען מגיל צעיר". לצערו, הוא נאלץ לשמוע את זה גם מהגיבור הפרטי שלו, מנג'ר ארסנל ארסן ונגר. "הייתי באירוע עם ונגר - איש שאני מעריץ כאוהד ארסנל ומישהו עם יכולות טיפוח שחקנים צעירים שידועות בעולם כולו. ניגשתי אליו וסיפרתי לו על הפרויקט שלי. הוא אמר לי שהוא לא מאמין שאני יכול לעשות את זה. כן, גם ונגר מאמין שאם אין לך היכולות הטכניות עד גיל 14, את היכולות הפיזיות עד גיל 16 או 17 ואת היכולות הטקטיות עד גיל 18 או 19 - אתה לעולם לא תהיה כדורגלן טוב".

 

זה היה רגע של שברון לב?

"זה היה מוזר לשמוע את הגיבור שלך נותן לך דעה שלגמרי נוגדת את שלך. אז אמרתי לו: 'ארסן, אני אוהב אותך, אבל אני הולך להוכיח שאתה טועה'".

 

קולות אחרים (קצת) יותר מעודדים. מאט לה טיסייה, מהכדורגלנים האנגליים הכישרוניים בכל הזמנים ומי שמכונה Le God, אמר ל־BBC: "אני מכיר הרבה מאוד שחקנים שלא היה להם כישרון, אבל הם השקיעו שעות באימון והיו כל כך נחושים כך שהיתה להם קריירה טובה. כן, אפשר ללמוד כישרון. אין ספק בקשר לזה". יאן פורטפילט, ששיחק בנבחרת האגדית של הולנד למונדיאל 1978 ומנהל כיום את סאות'המפטון, הוסיף באותה כתבה: "אם אתה מאמין בזה, אז צריך ללכת על זה". אחר כך הוסיפו שניהם שהם לא מאמינים שבאלצ'י יגיע לפרמיירליג.

התוצאה: ארטון באלצ'י - שחקן ביוני התוצאה: ארטון באלצ'י - שחקן ביוני

 

ד"ר גריידנר דווקא אופטימי. הוא מזכיר ספורטאים אחרים שהשתמשו ב־NLP כדי לשפר את הביצועים שלהם, רובם בריטים: רוכב האופניים כריס הוי, שהיה אלוף אולימפי; הכדורגלן הנורבגי מורטן גאמסט פדרסן; המתאגרף נייג'ל בו; והאתלטים רוג'ר בלאק ומרק ריצ'רדסון.

 

אבל באלצ'י הוא לא כדורגלן מקצועי שמנסה להשתפר; הוא חובבן שמכוון הכי גבוה שאפשר. וגם לו יש רגעי שבירה, כמו בשיחת הטלפון שלנו, בסוף יום אימונים מפרך במיוחד שאמור להעניק לו יכולות פיזיות כמו אלו של דידייה דרוגבה, החלוץ הספרטני של צ'לסי. "אני נח עכשיו, אבל יש לי עוד הרבה מאוד עבודה", הוא אומר בקול עייף. "אף אחד מאיתנו לא יודע אם זה יעבוד, כי אף אחד לא ניסה את זה בעבר. אני לא יודע גם אם יקבלו אותי למועדון פרמיירליג או למועדון מליגה נמוכה. אחרי הכל אין לי ניסיון. אני יכול לנסות את עצמי במבחנים, ואם יראו שאני טוב כמו רונאלדו בטוח ייתנו לי חוזה, אבל זה מחוץ לשליטתי".

 

המהפכה: הצלחה תשנה את העולם

 

האימונים המפרכים, המאמנים הספקנים והעתיד המעורפל הם לא הקשיים היחידים של באלצ'י. הניסוי שלו הוא פרויקט יקר מאוד, ובאלצ'י שקוע בו במשרה מלאה. הטיפולים, התרגולים והתזונה עולים כסף, גם המאמנים העסקיים, היחצן וחברת המיתוג. הוא מגייס מימון מפה ומשם, למשל באמצעות סרט תעודה על הפרויקט, שהוא מתכוון למכור לשידור; ובאמצעות האתר שלו thebeautifulaim.com ("אני צריך כל עזרה אפשרית, גם מישראל. זה יהיה מאוד נחמד אם תכתוב שאני צריך עזרה").

 

"אם אני הופך באמת לשחקן פרמיירליג אני מכסה את כל ההוצאות בחודש אחד", הוא צוחק. "אבל בעיקרון המומחים עובדים איתי בחינם. לקחתי הלוואות מחברים כי הם מאמינים בי, ואם נוכל להוכיח שהשיטה שלי עובדת, אפשר יהיה למכור אותה לקבוצות".

 

לא רק לקבוצות. אם היא עובדת אתה יכול להפוך כל אחד לכל דבר.

"כן, הכלים שאני עובד איתם מאפשרים לנו ללמוד להיות גאונים. מקובל להאמין שאתה נולד כישרוני למשהו ולא יכול ללמוד להיות טוב בתחום מסוים אם אין לך הכישרון. כלומר, או שאתה בר מזל או שאתה לא. אני לא מסכים עם זה; אם אני אצליח זה יאפשר לכולם, לפחות ברמה הטכנית, להיות גאונים. לנגן על פסנתר כמו רובינשטיין, לשיר כמו אריתה פרנקלין".

 

אבל יש דברים שאי אפשר לחקות; אישיות, למשל.

"זה נכון, הרבה מהאישיות של האדם נכנסת לגאונות שלו. לא כולם יכולים להיות ליאו מסי, אבל כולם יכולים לכדרר כמוהו".

 

וד"ר גרינדר כבר מייחל לניסוי המושלם: "אם הוא באמת יצליח בזה, זה ישנה לחלוטין את כל המחשבה שלנו לגבי למידה והצלחה ברמה הגבוהה ביותר - לא רק בספורט אלא בכל ענף אחר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x