$
דעות

"רשת פיכחון" מייד!

הפתרון של עו"ד בירן למשבר בדרך של חלוקת מניות לציבור הוא פתרון פופוליסטי במסווה של גישה סוציאליסטית

מיכה בן נון 16:3510.12.08
עו"ד שרגא בירן סוקר במאמרו באופן יוצא מן הכלל את השנים האחרונות לקראת המשבר הנוכחי, ובעיקר באופן שבו הציבור הרחב כלל לא היה שותף לצמיחה ולעושר הרב שהצטבר אצל בעלי עניין בודדים. כך שכל תמונת הצמיחה הייתה במובנים רבים בבחינת אחיזת עיניים וקרקע טובה לספקולנטים.

 

צודק
עו"ד בירן שמשבר זה הוא מעבר לתיקון עיוות זמני של המערכת הקפיטליסטית האמריקאית אשר הייתה נר לרגלנו בעשורים האחרונים. יותר נכון לאבחן את המצב כ"חשש לקריסת מערכות".

 

הפתרון של עו"ד בירן למשבר בדרך של חלוקת מניות לציבור הוא לטעמי פתרון פופוליסטי במסווה של גישה סוציאליסטית (עליו כנראה התחנך עו"ד בירן בזמנו).

 

בכל מקרה, הצעתו של עו"ד בירן חשודה בעיני מאחר והוא מכיר בהחלט את תסריט האימה והמודל של פירוק ברית המועצות שבו נכסי המדינה הופרטו בדרך של חלוקת מניות לציבור ומאחר והמצב הכלכלי היה כל כך רע שהציבור מכר את מניותיו במחירים מצחיקים ובנזיד עדשים. מיותר לומר שחלוקת המניות לציבור כלל לא יכולה להזרים לחברות ולעסקים את ההון שנדרש לקיומם.

 

מה שבעצם נוצר בברה"מ המתפרקת מנכסיה, הוא שכל מי שהיה בידיו מעט מזומנים ומעט חכמה עסקית, קנה מהציבור הרחב את מניותיו ובעצם נוצר מעמד האוליגרכים המחזיקים בנכסי ענק מבלי שהציבור נהנה באמת משווים. האם עו"ד בירן רואה לנגד עיניו כיצד הוא, עם הונו הבלתי מבוטל, משתלט בדרך דומה על נכסים רבים במדינה? נשאיר זאת כשאלה פתוחה.

 

התכווצות שוק ההון מעמידה את עיקר החברות בהעדר תזרים והון מול ההתחייבויות הפתוחות כלפי ספקים, שכר ובעיקר כלפי הבנקים.

 

מטבע הדברים, חברות שעוד מאמינות בעצמן ובעלות בסיס כלכלי כלשהו, יעשו מייד פעולות של צמצום התחייבויות מיידי בדרך של פיטורים. חברות עתירות כוח אדם החלו כבר לפטר עשרות ומאות עובדים. בעניין מניעת הפיטורים ההמוניים יש לטפל מיד!

 

רשת פיכחון מייד

 

הרפורמה הנדרשת בימים אלו, לקראת הצונאמי הכלכלי הקרב ובא, מחייב את המדינה בהתערבות רחבה ע"י רכישה והשתלטות על חברות, עסקים ומפעלים עתירי כוח אדם, העוסקים בפיתוח חיוני (הייטק, ביוטק וכד')

 

ההתערבות תשמור על מקומות העבודה ותשמור על מגמת הפיתוח, שהיא התשתית האמיתית שתבסס את הכלכלה בעתיד. התערבות זו תייעל את הניהול ותביא את ההתאמות וההסבה הנדרשת לאור המצב. התערבות זו מטבע הדברים תמנע את ההוצאה לדמי הבטלה, את התסיסה החברתית ואת אי עמידת הציבור בהתחייבויות (הלוואות ומשכנתאות וכד').

 

ההשקעות בתשתית הפיזית אינן הכרח קיומי, הן אינן עתירות כוח אדם וההשפעה שלהם על המשק נמדדות בשנים. הן בכל מקרה אינן נותנות מענה לקטסטרופה המתקרבת.

 

מטבע הדברים, במהלך כזה ייעלמו להם ובצדק כל החברות הספקולטיביות שעשו את הונן מתרגילים פיננסים מתוחכמים. חברות אילו אין להם מקום בכלכלת המשבר הנוכחית. המשק כולל הבנקים ייאלצו להיפרד מהם ולספוג את החובות שייצרו אצלם. במקרה הזה חייבת המדינה להבטיח את רכושו והונו של הציבור בכל מקרה עד מסגרת קיומית מסוימת בלבד.

 

ההתערבות המוצעת תחייב את הממשלה בשינוי מבני מהיר ובהיערכות מתאימה. אני לא רואה דרך ליצור במסגרת הזמן שעומדת לרשותנו, מערכת אלטרנטיבית שתוכל להתמודד עם הבעיות.

 

הכותב הוא אדריכל ותושב רעות

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x