$
יורם גבאי

הקפיטליזם ושברו: הקשר שבין המשבר הפיננסי בארה"ב והאולימפיאדה

כשארה"ב הגיעה לאולימפיאדה עם סגל חלש ולא מתאמץ בנבחרת הכדורסל, רק בגלל ששחקניו היו חלק מליגת ה-NBA, הם הפסידו. כשהכירו בחוזק הנבחרות המתחרות, התאמנו והתכוננו - זכו בזהב. גם כעת - עליהם קודם כל להכיר ביכולותיהם הפיננסיות ובעיקר במה שמעבר להן ולנהל מדיניות רגולטורית טובה יותר כדי לייצב את המשק האמריקאי

יורם גבאי 21:0321.09.08

לפני כמה אולימפיאדות שלחה לראשונה נבחרת ארצות הברית קבוצת כדורסל ששחקניה היו מקצוענים בליגת ה-NBA. האמריקאים חשבו שכאלופי עולם קבועים הם יזכו בזהב ללא כל מאמץ, גם אם יופיעו בסגל חלש ולא ממש יתאמצו. אבל המציאות טפחה על פניהם, ולאחר כמה טורנירים הם נוצחו ועזבו את המשחקים

בבושת פנים. לאחר מכן נלמד הלקח ולאולימפיאדה בבייג'ינג הם הופיעו עם נבחרת חזקה ומאומנת, ואכן זכו בזהב.

 

בשנים האחרונות הכלכלה האמריקאית מתנהלת כמו אותה נבחרת כושלת - היא מזלזלת בכל כללי המקרו המקובלים על גוש היורו, קרן המטבע וחברות דירוג האשראי. המשבר האחרון הוכיח שלא לעולם חוסן, והאמריקאים נתונים לכללי הכלכלה העולמית כמו כל מדינה אחרת, קטנה כגדולה.

 

מה המשבר הבא

מדיניות מקרו ראויה במשקים פתוחים מחייבת שמירה על כמה עקרונות מדיניות ידועים ופשוטים: צמיחה יציבה לאורך זמן; חיסכון לאומי חיובי, כלומר שילוב של חיסכון פרטי וציבורי; יציבות בחשבון השוטף של מאזן התשלומים (שקשור כמובן בחיסכון); קיצוץ בסעיפי תקציב מסוימים במקרה של הגדלת הוצאה לסעיף מסוים, למשל מלחמה; שמירה על חיסכון פרטי חיובי באמצעות מדיניות ריבית ואשראי סבירים.

 

בשנים האחרונות ארצות הברית העדיפה להתעלם מכל כללי היציבות בתקציב, בחוב הלאומי, באינפלציה ודומיהם, והתעלמה מרוב הכללים שהוזכרו לעיל. האמריקאים שומרים זה כמה שנים על גירעון בחשבון השוטף של 6% תוצר ויותר - כלומר הם חיים מעל יכולתם. עודף הדולרים הזה מצטבר בסין, בדרום קוריאה, ביפן ובמדינות אחרות. רובו אמנם חוזר לארצות הברית לצורך רכישת אג"ח, אך הוא מאיים על היציבות בה.

 

לאמריקאים גם יש גירעון תקציבי גדול, שמהווה איום תמידי על היציבות, ויוצר הכרח לממן את הגירעונות. זאת ועוד, בעודה בגירעון, ארצות הברית מורידה מסים כדי לעודד צריכה, בזמן שהחיסכון הפרטי אפסי ואף שלילי. האמריקאים מעודדים באופן קיצוני צריכת יתר ורכישות נדל"ן באמצעות מערכת אשראי רחבה ומגובה באג"חים, גם עבור אלה שהכנסתם וההון שלהם קטן.

 

מדיניות זו והמלחמה היקרה והמיותרת בעירק גורמות למשברים חוזרים ונשנים. לפנים היה זה משבר הבועה בנאסד"ק. עכשיו אלה הם משברי הבועה בנדל"ן ובאשראי, ובעתיד אולי נראה עליית תשואות מהירה, אם הסינים והיפנים יקטינו את רכישת האג"ח מארצות הברית ויעלו את התשואות.

 

ראוי לכולנו לזכור: משברי הבורסה הם סימפטומים למשברים בחיסכון הפרטי, ביציבות הפיסקאלית ובמט"ח. המסקנה עבורנו ועבור האמריקאים היא אחת: מדיניות המקרו צריכה לשרת את היציבות הכלכלית ולא את השווקים. אלה יפרחו כאשר יהיו יציבים, ויקרסו (לאחר גאות זמנית) אם לא יתקיימו כללי המקרו. במשבר הנוכחי מדינת ישראל נהנית משקל חזק ומתחזק ומאג"ח ממשלתיות יציבות, והיא שומרת על צמיחה סבירה. כל אלה נובעים מתקציב מאוזן, מחיסכון פרטי חיובי וממאזן תשלומים יציב. ראוי שנמשיך כך גם בשנה הבאה.

 

מוזר לשמוע אנשי ממשל בארה"ב, המאשימים את אנשי שוק ההון בתאוות כסף או בלקיחת סיכונים מיותרים, כאשר המדיניות המקרו-כלכלית והרגולציה שלהם גרועות. אופי של בני אדם, כידוע, אינו ניתן לשינוי. מדינות קטנות כענקיות מצויות באותו שוק עולמי ומתקיימות על אותו בסיס של כללי משחק. כדאי לארצות הברית לזכור זאת ואז היא תזכה בכלכלה ראויה, כפי שזכתה בזהב בכדורסל באולימפיאדה האחרונה.

 

הכותב הוא הוא יו"ר דירקטוריון פעילים ניהול תיקי השקעות בע"מ והממונה לשעבר על הכנסות המדינה

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x