$
יורם גבאי

במת כלכליסט: הדרמות וההחלטות השגויות

חשוב לזכור שהאטה מסוימת צפויה במשק בכל מקרה, וככל הנראה תהליך הייסוף מסתיים והולך

יורם גבאי 07:5228.07.08

חיינו בשנה האחרונה מלאים דרמות: כל חודש אנו עדים לידיעות מבהילות חדשות מתחום כלשהו, כלכלי או פוליטי, וזמן מה לאחר מכן נשמעת צפירת הרגעה חרישית. במאמר זה אנסה לבחון כמה מן הדרמות, ובעיקר להעלות את החשש שלעתים הבהלה המיותרת מביאה לפעילות או לחקיקות מוגזמות ומיותרות.

 

דרמת
הייסוף

לית מאן דפליג שאנחנו מצויים בשנה האחרונה בתהליך ייסוף, שהואץ כנראה מהחלטות של ישראלים להחזיר השקעותיהם מחו"ל ולהמירן לשקלים, מרווחי המשקיעים הזרים ומאג"ח שקליות. במקביל אנו רואים גידול בעודף היבוא המסחרי, שיבלום כנראה, בנקודה מסוימת, את תהליך הייסוף. תהליך הייסוף מביא לדרמות תקשורתיות שמנבאות למשק קריסה.

 

הדרמה מביאה את הנגיד לפעילות גדולה בשוקי המט"ח ולריביות נמוכות מדי. במקביל אנו עדים להצעות לנסיגה כוללת מן הליברליזציה במט"ח, דרך מיסוי על תנועות הון, חזרה לאלכסון האנכרוניסטי ועוד. ראוי לכולנו לזכור: מחזוריות בשערי החליפין קיימת והיא לעתים ממושכת. ראוי להימנע מצעדים קיצוניים, שיביאו נזק לתהליכי הליברליזציה של המשק הישראלי ולפגיעה ארוכה ושלילית בהשקעות של זרים בישראל. נזכור שהאטה מסוימת צפויה במשק בכל מקרה, וככל הנראה תהליך הייסוף מסתיים והולך.

 

דרמת מחירי הסחורות והנפט

עליות המחירים המהירות של המזון וחומרי הגלם הבסיסיים (כולל נפט) הביאו את התקשורת לתאר כמעט חזון אפוקליפטי של העולם ולהציע מגוון הצעות מוזרות, כמו קביעת סל מיוחד לעניים. לפתע הדרמה נרגעה, המחירים ירדו וכעת הם מתקרבים למגמה הראויה: עליית מחירים הנובעת מהגדלת הביקושים של הארצות המתעוררות.

 

נזכור גם את אחריותנו לעליית מחירי הנפט. כולם יודעים שאף אומה, ואפילו איראן, לא תתאבד כדי לחסל אומה אחרת. ואולם, אנחנו לקחנו על עצמנו את האחריות ל"צרות" של נסיכויות הנפט, ארה"ב, עיראק ושאר העולם, כאילו באמת בכוחנו לחסל את האיום הגרעיני המרוחק כל כך (מפליא שיוזמי מלחמת לבנון, עם הישגיהם בבינת ג'בייל, מניחים שיצליחו כל כך במשימות המרוחקות).

 

דרמת החשמל, המים, רעידות האדמה וההשכלה

מדי פעם, כאשר הדרמות האחרות נרגעות לרגע, מופיעות לשמחתנו דרמות פנים־ישראליות בדמות משבר מים נוראי, מחסור בחשמל ולבסוף רעידת אדמה שתביא לסופנו. בשני המקרים הראשונים (מים וחשמל) יש ודאי משבר, אך רובו יזום על ידינו. המדינה הגבילה את היקף ההתפלה וההשקעות בייצור החשמל כחלק מהמאבק על סבסוד המים והפרטת חברת החשמל. וביחס לרעידת האדמה - כולם יודעים שאין הרבה מה לעשות, וכשזו תופיע, עוד ימים או עוד עשרות שנים, התוצאה תהיה עגומה.

 

נתון אחרון של הלמ"ס הראה שישראל היא השנייה בעולם במשקל ההשקעה האקדמית במחקר בעולם (באחוזי תוצר). מכאן שאולי יש משבר בהשכלה האקדמית, אך הוא כנראה נובע מסירוב הסטודנטים והסגל האקדמי לאמץ את המלצות ועדת שוחט. סוף העולם ודאי שאינו מתקרב בתחום זה.

 

דרמת התחמשות החיזבאללה והחמאס

לכל מי שמעיין בעיתון או מקשיב לקצינים עטורי דרגות נדמה שאנחנו על סף אבדון עקב התחמשות החיזבאללה והחמאס. בדור הראשון של תקומתנו היו בגבולנו אויבים עתירי כוח ואוכלוסייה, כגון מצרים, סוריה וירדן. כיום מדובר בכמה אלפי אנשי חיזבאללה וחמאס, עם יכולת להזיק, אך ללא סיכון ממשי לקיומנו. כולם גם יודעים שאי אפשר לנצח אותם, משום שאין ברצוננו לשלוט לעד בלבנון ובעזה.

 

הכותב הוא יו"ר דירקטוריון פעילים ניהול תיקי השקעות בע"מ והממונה לשעבר על הכנסות המדינה

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x