$
בארץ

הלוביסטים נחשפים

הכנסת תפרסם היום לראשונה את רשימות הלקוחות של משרדי הלובינג הפועלים בכנסת. כלכליסט מציג: המשרדים הגדולים, הלקוחות והאינטרסים שעד היום היו מאחורי הקלעים

שאול אמסטרדמסקי 06:4809.07.08

היום תפרסם הכנסת לראשונה, באתר האינטרנט שלה, את רשימות הלקוחות של משרדי הלובינג הפועלים במסדרונותיה - זאת בעקבות כניסתו לתוקף של "חוק הלוביסטים" של חברי הכנסת שלי יחימוביץ' (עבודה) וגדעון סער (ליכוד).

 

הכנסת תפרסם הן את רשימת הלוביסטים הזמניים, כאלה הפועלים אד הוק לצורך ייצוג גופים ספציפיים, והן את רשימות הלקוחות של משרדי הלובינג הרשמיים הקבועים. ברשימות הלקוחות שהעבירו הלוביסטים לכנסת לא נכללים כל לקוחותיהם, אלא רק הלקוחות שאותם הם מייצגים בכנסת. לקוחות רבים אחרים זוכים ל"טיפול" צמוד ומסור של הלוביסטים מול משרדי הממשלה וגופים רגולטוריים אחרים.

 

בהירה ברדוגו (מימין) ורות פרמינג לוביסטים בכנסת בהירה ברדוגו (מימין) ורות פרמינג לוביסטים בכנסת צילום: שלום בר טל
על פי היקף הרשימות שעליו דווח ל"כלכליסט", חמשת משרדי הלובינג הגדולים הם: גלעד יחסי ממשל ולובינג של אמיר גלעד (64 גופים, עשרה עובדים בכנסת), פוליסי של בוריס קרסני (61 גופים, שמונה עובדים בכנסת), גורן־עמיר של עליזה גורן ותומר עמיר (46 גופים, שישה עובדים בכנסת), אימפקט של אורית לרנר ואורלי בן־שמאי (27 גופים, ארבעה עובדים בכנסת) ותקשורת פלוס של בהירה ברדוגו ורות פרמינגר (25 גופים, ארבעה עובדים בכנסת). עם זאת, הפעילות הפרלמנטרית של פוליסי, החלוץ בענף (הוקם ב־1988), מהווה רק 40% מכלל פעילות המשרד, שפועל גם בייעוץ של גופים שונים מחוץ לכנסת, ואף בזירה הבינלאומית.

 

מלבדם פועלים בכנסת מספר רב של לוביסטים בעלי משרדי לובינג קטנים יותר - הבולטים שבהם הם כהן־רימון־כהן של רוני רימון ודפנה כהן, פלוס של ענת קראוס, וכן הלוביסטיות קרן ברק ואורנה בכור.

 

נוסף על הלוביסטים "הרשמיים", חוק הלוביסטים של יחימוביץ' וסער הגדיר כלוביסטים גם את כל מי שמייצגים גוף כלשהו בתשלום, ולו באופן חד־פעמי. עם אלה נמנים בעיקר עורכי הדין הבכירים במשק, ובהם רם כספי, דוד ליבאי, דורי קלגסבלד, יעקב נאמן ואחרים. כספי ייצג בעבר, בין היתר, את האינטרסים של חברות הביטוח בנוגע לייעוץ הפנסיוני, ליבאי ייצג את האוליגרך הרוסי ליאוניד נבזלין בדיונים סביב ההדלפות מהרשות להלבנת הון, וקלגסבלד ונאמן ייצגו חברות גז שונות בדיונים על הרפורמה במשק הגז הביתי במסגרת חוק ההסדרים. הכנסת תתקשה לאכוף את תהליך אישורם של עורכי דין אלה ואחרים כלוביסטים, בין היתר משום שאם אחד מחברי הכנסת הזמין אותם למשכן, או אם הם הוזמנו לדיון כלשהו, איש לא יוכל לעצור אותם בשער ולדרוש מהם להציג את היתר הלוביסט שלהם. נוסף על כך, חלק מן הלוביסטים, דוגמת ליבאי, אפי אושעיה ואחרים, הם חברי כנסת לשעבר, וככאלה הם מחזיקים בהיתר כניסה למשכן לכל החיים.

 

הפרלמנטרים שלא בחרתם

הלוביסטים משתמשים בוותק ובניסיון רב־שנים במערכת הפוליטית כדי להשיג הישגים מסחריים עבור לקוחותיהם באמצעות קשריהם האישיים. הדרכים לעשות זאת מגוונות: בין היתר פועלים הלוביסטים כדי לקדם יוזמות חקיקה דרך חברי כנסת בעלי פוטנציאל פוליטי לקידום נושאים מסוימים; הם מחתימים ח"כים על הצעות חוק; הם "מגייסים" ח"כים להצבעות חשובות בוועדות הכנסת; הם פועלים מול ראשי הוועדות כדי לקדם נושאים שעל סדר יומן; הם מפגישים בין ח"כים לבין הגורמים שהם מייצגים; והם מפעילים לחצים על משרדי הממשלה ועל השרים בנוגע להצעות חוק ונושאים מסוימים.

 

אחת הזירות המרכזיות של פעילות הלוביסטים מתהווה מדי שנה סביב חוק ההסדרים למשק, שמוגש לכנסת עם חוק התקציב. מטבעו, חוק ההסדרים הוא חוק עתיר סעיפים הנוגעים לרבים מתחומי פעילותם של הממשלה ושל גופים מסחריים שונים. עיקר פעילותם של הלוביסטים סביב החוק מתרכזת בניסיון לפצל סעיפים מתוכו כדי לקבור אותן בוועדות הכנסת, וכן בשינוי ובתיקון אותם סעיפים שנשארו בתוך החוק.

 

למעשה, האמנות הלוביסטית המורכבת ביותר היא אמנות הבלימה, והישגיהם הגדולים ביותר של הלוביסטים נרשמים לעיתים דווקא במה שלא עולה על סדר היום הציבורי - בין אם במליאה ובין אם בוועדות עצמן. במקרים אחרים, שבהם משרדי הממשלה "מתעקשים" לקדם הצעות חוק, פועלים הלוביסטים לפני ומאחורי הקלעים כדי לעכב את הדיון בהצעות חוק אלה, או להכניס בהן שינויים רבים כדי למזער את הנזק שנגרם לגופים המסחריים ששכרו את שירותיהם.

 

נציגי ההון או שליחי ציבור?

המילה "לוביסטים" מעלה בראש ובראשונה אסוציאציות שונות של קשרי הון ושלטון. כשחוק הלוביסטים נידון בוועדת הכנסת, לדוגמה, טענה ח"כ שלי יחימוביץ' כי לשכבות רבות באוכלוסייה אין אפשרות לשלם עבור ייצוג האינטרסים שלהן במסדרונות הכנסת, לעומת בעלי ההון, שעושים זאת חדשות לבקרים. לטענתה, חוק הלוביסטים לא נועד להדיר את רגליהם של הלוביסטים מן הכנסת, אלא להגביר את השקיפות של פעילותם, כדי שהציבור הרחב יכיר את ידם הארוכה של בעלי ההון בבית המחוקקים.

 

אלא שבמסדרונות הכנסת הדעות חלוקות לגבי פעילותם של הלוביסטים בכלל ולגבי דרכי פעולתם בפרט. ח"כים רבים אמנם הביעו באזני "כלכליסט" חוסר שביעות רצון מכך שהפעילות השוטפת של בית המחוקקים מסתייעת בלוביסטים שמגישים לחברי הכנסת חומרי רקע ומפגישים אותם עם בעלי אינטרסים; אולם באותה נשימה הם טוענים שאין אפשרות להפעיל תהליכים דמוקרטיים בדרך אחרת, בשל עומס הנושאים שנמצאים על סדר היום הציבורי.

 

"זה לא לגמרי בסדר, אבל אין לנו אפשרות אחרת לרדת לעומקם של דברים", אמר אחד הח"כים. "בסופו של דבר, התפקיד שלנו הוא לזהות את האינטרסים של מי ששלח את הלוביסטים, ולדעת להעמידם אל מול טובת הציבור. פעמים רבות מתגלה דווקא כי האינטרסים של הלוביסטים תואמים את אלה של הציבור הרחב".

 

בין הלוביסטים עצמם שוררת תמימות דעים על כך שפעילותם מהותית וחיונית לתפקודה התקין של הכנסת. אחדים מהם טוענים כי לולא היו מייצגים גופים מסחריים, היו משרדי הממשלה עושים ככל העולה על רוחם בהצעות חוק ממשלתיות, ואינטרסים רבים של הציבור לא היו באים לידי ביטוי. חלק מן הלוביסטים אף טוען שיש להשוות את מעמדם לזה של השדולות הרבות הפועלות על יד הקונגרס האמריקאי בוושינגטון. "למה שהכנסת לא תיתן לנו משרדים נורמליים בתחומה, במקום שנאלץ להיפגש עם הח"כים בחדרי חדרים?", הם שואלים.

 

עוד בנושא היום בגיליון "כלכליסט"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x