$
יורם גבאי

במת כלכליסט: המאבק על הקרנות לא הסתיים

כיום אין סיכוי לביטול הקלות המס על קרנות ההשתלמות, משום שהמשק נמצא ביציבות כלכלית ומעמדו של יו"ר ההסתדרות חזק יותר ממעמד הממשלה, הקרובה לסיום כהונתה

יורם גבאי 07:2703.07.08

לפני כ־20 שנה פרסמתי מאמר ברבעון הישראלי למסים, שסיכם את הניסיון בעולם להעניק הקלות מס על אפיקי החיסכון השונים.

 

הניסיון הראה שתיאורטית ואמפירית להקלות במס על חיסכון אין השפעה ממשית על שיעורי החיסכון הפרטי והלאומי. מתן פטור לאפיק מסוים (כמו קרן השתלמות)

מעביר את החיסכון משאר האפיקים לאפיק הפטור. נוסף על כך, הקלת המס מגדילה את ההכנסה נטו של החוסכים ומגדילה את הצריכה לאורך זמן (על חשבון החיסכון התקציבי).

 

עצם בגרונה של מדיניות האוצר

משרד האוצר קיבל גישה זו וקבע אסטרטגיה שלפיה יבוטלו כל הקלות מס על אפיקי החיסכון הבינוניים והארוכים במשק, להוציא הקלות מס על הפרשות לגיל הפנסיה. במסגרת מדיניות זו בוטלו הפטורים ממס על רווחים מפיקדונות לשנתיים ויותר, הקלות המס על הפרשות לקופות גמל מופעלות רק על משיכה בגיל הפנסיה (במקום אחרי 15 שנה), ובוטלו כל הקלות המס על רווחים הנובעים מאג"ח וממניות. מדיניות הממשלה קובעת בעצם שאין לתת כל העדפה במיסוי לאפיק חיסכון ארוך ו"סגור" על פני אפיק נזיל לחלוטין, ורק שוק ההון יקבע את התמורה, בריבית הנובעת מאפיקי חיסכון קצרים וארוכים (שיפוע עקומת התשואה, לפי משך החיים הממוצע של איגרות החוב).

 

בתנאים אלה הקלת המס על קרנות ההשתלמות נשארה כעצם בגרונה של מדיניות משרד האוצר - פטור ממס על הפרשות המעביד בשיעורי תשואה אדירים לחוסך, 15%–20%, בהתאם למדרגות המס של כל חוסך - וכל זאת לשש שנים. זאת ועוד, הקלת מס יקרה זו מעוותת, לדעת האוצר, את הקצאת המקורות במשק, משום שהיא מפנה באופן מלאכותי חיסכון לקרנות השתלמות על חשבון אפיקי חיסכון פיננסי אחר (מניות, אג"ח, חו"ל ועוד).

 

הגורם לכישלון משרד האוצר

משרד האוצר הצליח כאמור לבטל את כל פטורי המס האחרים על אפיקי החיסכון וההשקעות הפיננסיות, ויצר שוויון מוחלט במיסוי בין כל האפיקים בארץ ובחו"ל. הסיבה העיקרית לכישלון האוצר בתחום קרנות ההשתלמות נובע, לדעתי, מגורם מרכזי אחד: הקלה זו ניתנה לפני כ־45 שנה במסגרת הסכם שכר בין ההסתדרות (שבראשה עמד אז היו"ר ישראל קיסר) לבין הממשלה.

 

האיגודים המקצועיים ראו בפטור זה הישג שכר וחזקה שאין לוותר עליה. איגודי העובדים הבינו היטב שביטול הפטור והמרתו בהורדת מס הכנסה כללית תפגע במצבם היחסי של הנהנים מן ההקלה. זאת ועוד: העלאה או הפחתה בשיעור המס הכללי היא בשליטת הממשלה, וממילא תוכל להתבטל בעתיד בחקיקה רגילה.

 

ועדי העובדים יודעים גם שחלק מרווחי קרנות ההשתלמות מופנים לפעילותם כאיגוד עובדים, ועד שלא יימצא פתרון למימון זה הם לא יסכימו לשינוי המצב ויאיימו בשביתה כללית כל אימת שתועלה הצעה בנידון. בעתיד הקרוב והרחוק נראה שוב את משרד האוצר נאבק על ביטול הקלות המס על קרנות ההשתלמות, ובכך להשלים את הרפורמה בשוק ההון ובמיסוי. עם זאת, הצלחתו של המשרד תלויה בכך שהוא ינצל מצב חירום כלכלי (אם וכאשר ייווצר), ויגיע להסכם עם ההסתדרות.

 

כפי שראינו בפועל, כיום אין סיכוי לביטול הקלות המס על קרנות ההשתלמות, משום שהמשק נמצא ביציבות כלכלית ומעמדו של יו"ר ההסתדרות חזק יותר ממעמד הממשלה, הקרובה לסיום כהונתה. בכל מקרה, ראוי לכולנו להתכונן לקרב הבא על הקרנות.

 

הכותב הוא יו"ר דירקטוריון פעילים ניהול תיקי השקעות והממונה לשעבר על הכנסות המדינה

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x