$
בארץ

לב לבייב מאמין שזה הזמן למכור את הנדל"ן בארץ

לפני חודשיים אמר לב לבייב שהמשבר העולמי עלול להגיע גם לישראל, עכשיו הוא גם עושה. על המדף נכסים מניבים בהיקף של 10 מיליארד שקל. המטרה: להצטייד במזומן ולצאת להשקעות חדשות ביעדים אטרקטיביים יותר

סיון איזסקו, נעמה סיקולר ודותן לוי 06:5719.06.08
"לדעתי המשבר עוד יימשך. הוא יגיע גם לאירופה, ואנו מרגישים סממנים שלו גם בישראל. אולי הוא אפילו עוד יתחזק במחצית השנייה של 2008. אנחנו צריכים לדאוג שהעסקים שלנו יתפקדו גם בזמנים קשים", כך אמר לב לבייב, בעל השליטה באפריקה ישראל, במסיבת עיתונאים שהתקיימה לפני כחודשיים וחצי
לרגל פרסום הדו"חות השנתיים של החברה.

 

בימים האחרונים נראה שלבייב לא רק מדבר אלא גם מיישם, ועל הפרק מכירת כל הנכסים המניבים של אפריקה בישראל, בעסקה אחת שהיקפה מוערך במילארדי שקלים.

 

מקורבים לקבוצת אפריקה אמרו אתמול ל"כלכליסט", שכל הנכסים המניבים של הקבוצה (ובהם חמישה קניונים) אכן נמצאים על המדף ואף הוצעו למעשה לכל השחקנים הבכירים בשוק הנדל"ן המקומי, ובהם גם לדוד עזריאלי וקבוצת קנית שבבעלותו. לבייב, על פי הערכות, יעדיף להשקיע את כספי התמורה מהעסקות במדינות אחרות ולא בישראל.

 

המכירה נעשית מתוך תפיסת עולם של אפריקה הגורסת כי יש לממש נכסים כשהם מצויים בשיא שוויים, מה שיכול להעיד על התחזיות של לבייב ביחס לשוק הנדל"ן המניב המקומי, לפחות בהשוואה לשווקים האלטרנטיביים שבהם הקבוצה פועלת.

 

זאת בפרט, שיש היום במשק הישראלי לא מעט גופים מוסדיים עם מזומנים פנויים להשקעות. עדות נוספת לנחישות של לבייב להשלים את העסקה אפשר למצוא בהתפטרותו של אוריאל עזרן, ראש חטיבת הנכסים המניבים בקבוצה, לאחר 11 שנה שבהן עבד בה.

 

גורם באפריקה אמר ל"כלכליסט" כי עזרן החליט לפרוש לאחר שניהל בשם הקבוצה מגעים למכירת נכסים עם שלוש חברות ישראליות שונות. לדברי אותו גורם, מגעים אלה היו למכירת נכסים בודדים, ומשהבין עזרן כי האסטרטגיה של לבייב השתנתה וכעת הוא מעוניין למכור את כל הקניונים והנכסים המניבים, הוא העדיף לפרוש. "עזרן הבין שאין לו יותר מה לחפש בחברה. הוא צעיר, ואני מאמין שהוא ימצא את דרכו העסקית במקומות אחרים", מסר אותו גורם.

 

מחזקים את ההון

עסקת מכירת הנכסים תסייע לאפריקה לחזק עוד יותר את הונה העצמי, אשר עם קופת המזומנים הגדולה שתיווצר מהעסקה תוכל לאפשר לה ייזום עסקאות חדשות בחו"ל, בהתאם למדיניות של הקבוצה להעביר כמה שיותר מפעילותה אל מעבר לים. ברבעון הראשון של 2008 הקבוצה כמעט לא מימשה פרויקטים, דבר שהצניח את הרווח הנקי ב-90%.

 

בנושא זה אמר ל"כלכליסט" נדב גרינשפון, סגן יו"ר אפריקה ישראל, בעת הצגת דו"חות הרבעון הראשון: "אני לא בעד לעשות מימושים רק כדי שהרבעון ייראה טוב. אפריקה היא חברה יזמית, ולכן מאוד קשה לדאוג לתוצאות זהות ברבעונים. אני מסתכל על דו"חות אפריקה ברמה השנתית ולא הרבעונית".

 

הונה העצמי של אפריקה ישראל נשחק ברבעון הראשון ביותר ממיליארד שקל כתוצאה מהיחלשות המטבעות במדינות שבהן פועלות החברות־בנות. שחיקה נוספת צפויה להירשם גם בדו"חות הרבעון השני, בגין התחזקות השקל מול שאר המטבעות.

 

גייסה מפישמן 100 מיליון שקל

כדי להתמודד עם שחיקה זו הכריזה אפריקה ישראל כי בכוונתה לגייס הון בסכום של כ-200 מיליון דולר. הגיוס ייעשה בדרך של הקצאת מניות לציבור על פי תשקיף. בדרך זו תוכל החברה לממש את התוכניות שלה ולאפשר לבתי השקעות זרים להשקיע בה.

 

לב לבייב, בעל השליטה באפריקה ישראל, הבהיר כי אינו מעוניין לדלל את אחזקותיו, ולצורך כך מתווה העסקה הסופי ינוסח באופן שינסה להבטיח את חלקו בגיוס. רק השבוע פרסם בנק ההשקעות השוויצרי UBS המלצת קנייה למניות אפריקה ישראל, תוך שהוא נוקב במחיר יעד של 343 שקל למניה, מחיר הגבוה בכ-61% ממחיר המניה בעת ההמלצה. המלצה זו, כשהיא מגיעה מגוף בעל מוניטין כמו UBS, בהחלט עשויה לסייע לאפריקה לגייס מהמשקיעים הזרים.

 

בתוך כך נודע ל"כלכליסט", כי אפריקה ישראל הגדילה את היקף האשראי שלה לטווח קצר. בשבוע שעבר היא השלימה גיוס פרטי של 100 מיליון שקל מחברת דרבן שבשליטת אליעזר פישמן. מדובר בהלוואה לתקופה של 120 יום בריבית של כ-3% שנתי צמוד מדד.

 

אפריקה ישראל נוהגת לממן כ-75% מהתחייבויותיה בהלוואות לטווח ארוך והשאר בהלוואות מגורמים שונים לזמן קצר. עד למועד הפרעון הליך גיוס ההון באמצעות הקצאת מניות צפוי להסתיים.

 

מי יקנה את הנכסים

ובינתיים נשמעות הערכות רבות בנוגע לזהות הרוכש הפוטנציאלי של הנכסים בישראל. הגורם המוביל כרגע, על פי הערכות בשוק, הוא דוד עזריאלי. עזריאלי (85), שחנך שלשום במודיעין את הקניון התשיעי שלו, מעוניין בעסקה. בשיחות סגורות, כך מספרים, אמר עזריאלי "קניון רמת אביב הוא עשר של קניון ואני רוצה אותו כקניון העשירי שלי". השווי של קניון רמת אביב בספריה של אפריקה ישראל עומד לבדו על 1.3 מיליארד שקל.

 

אולם עזריאלי אינו היחידי שבוחן את העסקה. גם בכירים בגזית גלוב ישראל, שבשליטת חיים כצמן, בבריטיש ישראל של לואי נואי, במנופים פיננסים של ג'קי בן זקן ואברהם נניקשווילי ובאמות של נתן חץ בחנו את הרכישה ונציגים מטעמם נפגשו באחרונה עם נציגיו של לבייב.

 

בין הקניונים אותם מבקש לבייב למכור נמצאים קניון רמת אביב (חלקה של אפריקה בו מסתכם ב־73.4%), קניון הסיטי סנטר בחיפה (45%), מרכז פנורמה בחיפה וקניון תלפיות בירושלים (40%).

 

לפי הערכות בשוק, אם יתקבלו הצעות רציניות גם לגבי מגדל הקריה בתל אביב, שטחי המשרדים מעל קניון הסביונים ומעל קניון רמת אביב ופארקי המדע של אפריקה ישראל בנס ציונה, מגדל העמק, לוד ורחובות, ייתכן וגם הם ימומשו. לפי הערכות בשוק שווי העסקה עשוי להגיע ל-10 מיליארד שקל.

 

עם זאת, גורמים בשוק הנדל"ן, העריכו היום את סיכוייה של העסקה להיחתם בימים הקרובים כנמוכים, בעיקר על רקע הכללתו של קניון תלפיות בירושלים בחבילה, שאינו נחשב אטרקטיבי מספיק.

 

בנוסף, מחירי השכירות במרבית הקניונים נמצאים בשיא והחשש הוא שמכאן רק יילכו ויירדו מכאן. ייתכן שבסופו של יום תכלול העסקה מימוש חלקי של הקניונים או הכנסת שותפים, אולם על פי הערכות בשוק זוהי האופציה המועדפת פחות על אפריקה ישראל. בקבוצת גזית־גלוב סרבו להתייחס לדברים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x