$
סביבה

תקנות החומרים המסוכנים: ייצור גז מתיל ברומיד יוגבל

ועדת הפנים והסביבה של הכנסת החליטה על צמצום השימוש בחומר המיועד לחיטוי קרקע חקלאית, שנקבע בתחילת העשור הקודם באמנה בינלאומית כפוגע באוזון. ישראל נמצאת במקום הראשון בעולם בשימוש בגז לנפש והמכסה השנתית בה עומדת על פי 2 מביפן. נציג יבואני המתיל ברומיד: "ללא השימוש בחומר לא תהיה חקלאות בערבה"

גלית שפיר 19:4717.06.08

ייצור מתיל ברומיד (גז המשמש בעיקר לחיטוי קרקע חקלאית) יוגבל - כך הוחלט היום (ג') במסגרת תיקון בתקנות לחומרים מסוכנים בוועדת הפנים והסביבה של הכנסת. החלטה זו נוספת על איסור הייצוא שכבר התקבל בעבר. הרקע להחלטה זו הוא פרוטוקול מונטריאול - אמנה בינלאומית שנחתמה בשנת 1992

- בה הוחלט כי יצומצם השימוש בחומרים הפוגעים בשכבת האוזון.

 

במסגרת האמנה, הוחלט כי מתיל ברומיד ייאסר לשימוש עד שנת 2005, ולאחר מכן תצטרך המדינה המעוניינת לבקש אישור חריג כל שנה מחדש.

 

חברת תרכובות ברום, הנמצאת בבעלות מלאה של כימיקלים לישראל, שהיא בבעלות החברה לישראל מקבוצת האחים עופר, מייצרת כ-7,000 טון גז שהוא כשליש מכמות הייצור העולמית. בתיקונים שאושרו היום, נקבע כי בכל שנה ייקבעו מכסות לייצוא וייבוא, והעונש למי שיפעל בניגוד לכך הוא חצי שנת מאסר וקנס כספי של 13 אלף שקל.

 

מנתונים שנחשפו היום בוועדת הפנים והסביבה עולה, כי ישראל היא במקום הראשון בעולם בשימוש לנפש במתיל ברומיד. אחריה נמצאת במקום השני ארצות הברית בה הכמות לנפש היא עשירית מזו שבישראל. מנתונים שהוצגו בפני הוועדה עולה, כי המכסה השנתית בישראל היא השנייה בגודלה בעולם ועומדת על כ-600 טון. לצורך השוואה, באיחוד האירופי המכסה עומדת על 240 טון וביפן - על 290 טון.

 

"זה לא סביר ומאוד בעייתי שישראל צורכת את החומר המסוכן בכמויות הגדולות פי עשר ויותר מכל מדינה בעולם", אמר ח"כ אופיר פינס פז, יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה.

 

גדעון יונת, נציג יבואני מתיל ברומיד אמר בדיון, כי ללא השימוש בחומר לא תהיה חקלאות בערבה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x