$
משפט

לשכת עורכי הדין: מבקר הפנים עובד בהתנדבות

באחרונה אישרה לשכת עורכי הדין את מינויו של מבקר פנים חדש, עו"ד יורם וסרצוג, לתקופה של חמש שנים. משום מה דווקא הוא יעבוד בהתנדבות, בצד עובדים המרוויחים סכומי עתק

ענת רואה 08:2425.05.08

לשכת עורכי הדין מוציאה חצי מיליון שקל בחודש כדי לממן את שכר עובדיה הבכירים, אך מתעקשת שמבקר הפנים שלה יעבוד בהתנדבות. בשבועות האחרונים אישרה המועצה הארצית של הלשכה את מינויו של עו"ד יורם וסרצוג לתפקיד מבקר הפנים, בהתנדבות, ובאופן שאי אפשר יהיה לשלם לו שכר בחמש השנים

הקרובות.

 

במהלך הישיבה עלו הצעות להגביל את הכהונה בהתנדבות לשנה בלבד, כדי לאפשר תיקון של המצב לקראת השנה הבאה ולמנות לתפקיד עובד בשכר. ראש הלשכה עו"ד יורי גיא-רון התנגד להצעה והיא נדחתה.

 

מבקר הלשכה היוצא הוא עו"ד אלי בן ישראל, שמילא את התפקיד במשך שנים רבות בהתנדבות. בן ישראל הודיע כבר בשנה שעברה שהוא מבקש לסיים את תפקידו בתחילת 2008, אך לבקשת ראש הלשכה נותר בתפקיד עד שימונה לו מחליף. וסרצוג שמונה במקומו כיהן כממלא מקומו.

 

במהלך השנים נשמעו טענות רבות כי נוכח הצמיחה המהירה במספרם של עורכי הדין בישראל והגידול העצום בתקציב הלשכה המבוסס על דמי החבר, יש צורך למנות מבקר פנים ללשכה, שיהיה עובד בשכר ויקדיש את מרב זמנו למשימה זו. וזאת כדי להבטיח עבודת ביקורת רצינית שתבחן לאן מופנה תקציב הלשכה השנתי - 40 מיליון שקל.

 

הצורך במבקר בשכר גובר לנוכח העובדה שעבודת הביקורת הנוכחית כמעט אינה מורגשת. לפני חודשיים חשף "כלכליסט" לראשונה את המשכורות הגבוהות שמקבלים עובדיה הבכירים של הלשכה. עוזרת ראש הלשכה, למשל, מרוויחה 23 אלף שקל בחודש. אף שמבקר המדינה המליץ ללשכה כבר ב-1997 לפרסם את שכר עובדיה, היא לא עשתה זאת ומבקר הפנים לא סייע בנקודה זו.

 

תפקיד לא מתוקצב

לפני כחודשיים וחצי פרסמה הלשכה מודעה הקוראת לעורכי דין המעוניינים למלא בהתנדבות את תפקיד מבקר הלשכה, והם בעלי כישורים שפורטו במודעה, להציג את מועמדותם. בעקבות המודעה פנו לסמנכ"ל הלשכה, עו"ד אלי נקר, כעשרה מתמודדים ובהם, מלבד וסרצוג שמונה, עורכי הדין דני שבץ, יצחק רוזנבאום, אבי שטרית, רונן הלמן, יעקב לוזון, משה צור ודלאשה סאדק, שמונה לממלא מקומו.

 

צוות איתור בראשות עו"ד רון גזית ובהשתתפות עורכי הדין מוחמד לוטפי, אודי ברעם וציון בר-אל בחנו את המועמדויות, והמליצו לבסוף שוסרצוג יהיה המבקר וסאדק ימונה לממלא מקומו.

 

וסרצוג, 63, עומד בראש משרד עצמאי הפועל בתל אביב ובטבריה. סאדק הוא עו"ד ורואה חשבון, חבר בוועד לשכת רואי החשבון במחוז נצרת.

 

עו"ד אילן בומבך שהשתתף בדיון העלה את נושא מתן השכר לממלא התפקיד באומרו: "יכול להיות שאם התפקיד יוצע בשכר, יהיו הרבה יותר קופצים והרבה יותר אנשים שיהיו מוכנים חוץ מאשר הטייטל, להשקיע בזה זמן אמיתי".

 

אלא שהבעיה בהצעה היתה כי בדיוני התקציב שנערכו לפני כמה חודשים לא תוקצב התפקיד, ולכן אי אפשר כעת להפוך אותו לתפקיד בשכר. בהקשר זה הזכיר יו"ר המועצה עו"ד עמוס ון־אמדן כי כאשר ביקש לתקצב את התפקיד בדיוני התקציב "קפצו עליי ואמרו שלא הגשתי הסתייגות פורמלית, אף על פי שהודעתי מראש בצורה פורמלית".

 

ון-אמדן הוסיף: "הרחתי לאן נושבת הרוח אבל הורדתי את העניין, כדי לא להתקוטט עם חברי המועצה. בסופו של דבר לא התקבל תקציב לתפקיד, דבר שאינו מקרי בעיניי".

 

גיא-רון חש אי-נעימות

בעיה נוספת היא שהמינוי הוא לחמש שנים, בלא יכולת לקצר את התקופה. הדבר נועד לשמור על האי־תלות של המבקר, כך שלא יחשוש שיודח מתפקידו אם ימלא אותו באופן מוצלח מדי. אלא שהתוצאה היא שאין דרך משפטית להפוך את המשרה בעוד שנה למשרה בשכר ולמנות מבקר חדש.

 

במהלך הדיון הציע חבר המועצה, עו"ד יורם חכם, שהמועצה תימנע בשלב זה ממינוי מבקר קבוע ותסתפק במינוי של ממלא מקום, כך שבשנה הבאה ניתן יהיה להקצות תקציב לכך. "אנחנו צריכים מבקר בשכר, כי מבקר שלא בשכר לא יעשה את עבודתו באותה צורה", אמר. יו"ר ועד מחוז חיפה, עו"ד רחל בן ארי, תמכה בדברים.

 

בשלב זה ביקש גיא-רון את רשות הדיבור ואמר: "אדם מוכר בן 63 שנוטל על עצמו תפקיד חשוב, אני חושב שלומר לו היום 'תעבוד לשנה בתור ממלא מקום' - זה לא מכובד, זה לא נכון וזה לא ראוי".

 

יצוין כי אין זו הפעם הראשונה שבה גיא-רון מנמק את התנגדותו להצעות שונות שמועלות בחוסר נעימות כלפי מועמדים לתפקיד. בשבוע שעבר פורסם ב"כלכליסט" כי גיא-רון ביקש בישיבת המועצה לאשר סמכויות למזכ"ל שמונה, ובמענה לתהיית אחד המשתתפים מדוע יש צורך בתפקיד אם אין הוא נושא בחובו סמכויות אמיתיות, השיב גיא-רון: "בואו לא נפגע בחבר שלנו שמונה לתפקיד על ידי כך שנאמר כעת שהוא מיותר. הוא מונה והוא מכהן ואני מנסה עכשיו ליצוק תוכן נוסף לתפקיד".

 

גיא-רון הוסיף: "תנוח דעתכם בעניין היבטי ביקורת נוספים. כבר אמרתי בעבר, אנחנו לקראת יציאה למיני מכרז שנוציא עוד השנה, לחברה שתבדוק את כל ההתנהלות של הלשכה ברמת כספים". לדבריו, אם בעתיד יוחלט למנות מבקר בשכר, ניתן יהיה לערוך חלוקת עבודה בינו לבין וסרצוג.

 

מלשכת עורכי הדין נמסר בתגובה: "האופן שבו מוגדר ומתוקצב מוסד המבקר בלשכה לא השתנה עשרות שנים. השאלה אם יש מקום להעסיק מבקר פנים בשכר עלתה במהלך דיוני המועצה בנושא התקציב, אולם המועצה לא מצאה לנכון לשנות את אופן התקצוב. אפשר לקבל כל ביקורת בהבנה, אולם תמוהה העובדה שקיימת טרוניה בעניין גם כאשר אדם מקצועי ומוכשר מוכן למלא את התפקיד החשוב הזה בהתנדבות. כמו כן, ראוי לציין כי מבקר הפנים הקודם, עו"ד אלי בן ישראל, מילא את תפקידו נאמנה בהתנדבות מאז אמצע שנות התשעים. עו"ד וסרצוג אינו אדם פוליטי ואינו מקורב למי מהגורמים הפוליטיים היום בלשכה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x