$
יורם גבאי

במת כלכליסט: לחזור ליעד האינפלציה

ראוי לבנק ישראל לסגת מכל יעדיו המלאכותיים ולהתמקד במה שהוא מבין ואחראי באמת - יעד האינפלציה. את שאר היעדים הוא צריך להשאיר למשרד האוצר ולמשרדים הכלכליים האחרים

יורם גבאי 07:0719.05.08
התפקיד המסורתי של הבנק המרכזי בכל מדינה הוא שמירה קפדנית על יעד האינפלציה. לזה מצטרפת האחריות על יציבות המערכת הבנקאית. בתקופה האחרונה אנו עדים לכך שהבנק המרכזי הרחיב אפקטיבית את תחומי אחריותו ופעל בכך יותר, כמו הבנק המרכזי האמריקאי ופחות מזה האירופאי.

 

הבנק
המרכזי בישראל החליט במודע למנוע ככל האפשר את המשך התחזקות השקל ולכן פעל לרכישת מט"ח. בתחילה בפעולה אד הוק ולאחר מכן על ידי רכישה קבועה של 25 מיליון דולר ליום, ובכך הזרמה מוניטרית.

 

הבנק מנסה לשמור על רווחיות היצוא, למרות שהוא מודע לכך שהיקף פעילותו זעום ביחס להיקף הפעילות הכללית במשק. בנק ישראל קבע גם תזה לפיה ישראל נמצאת בתוך תהליך האטה כלכלית, והעריך שהצמיחה תרד מ־5.3% ל־3.2% השנה. לכן הרשה לעצמו להפחית את הריבית לרמה נמוכה מאד, שלילית למעשה, ריאלית.

 

המדיניות המרחיבה הופעלה בשנת 2007, שהסתיימה באינפלציה של 3.3%, אולם תוצאותיה השליליות יותר ניכרות היום. ברבעון הראשון של 2008, ההרחבה המוניטרית והריבית הנמוכה, באו על בסיס של ביקושים גבוהים במשק, עליית מחירי דלק, מזון וחומרי גלם. זאת כאשר הממשלה מגלה סימנים של הגדלת הוצאות ממשית.

 

להערכתי המקצועית, ראוי לבנק ישראל לסגת מכל יעדיו המלאכותיים ולהתמקד במה שהוא מבין ואחראי באמת - יעד האינפלציה! הציפיות האינפלציוניות עלו לרמה של 4.5%-5%. ראוי לחזור לציפיות של 3%.

 

בתנאים של משק פתוח לחלוטין, המשך המגמה של אינפלציה מהירה יביא בהדרגה לאי יציבות פיננסית, הפסדי הון באג"ח, עליות ריבית מהירות וחשש לתנועות מט"ח החוצה. הניסיון ההיסטורי מראה שבכל פעם שנגיד הבנק המרכזי סטה ממדיניות עמידה ביעד האינפלציה, הוא נכשל ונאלץ לחזור בו מן היעד.

 

הנגיד יעקב פרנקל פעל היטב להאטת האינפלציה, אולם כאשר הצטרף למהלך של נתניהו, בו התפוטר דן מרידור, הוא טעה. פרנקל הוריד את הריבית באופן חד. התוצאה: פגיעה ביציבות הפיננסית, האצה אינפלציונית ולבסוף שוב עלייה חדה בריבית.

 

דוד קליין פעל היטב להשגת יעד האינפלציה, אולם פעם אחת נאלץ (בלחץ אריאל שרון) להוריד את הריבית בשני אחוזים. התוצאה: פגיעה ביציבות הפיננסית, האצה אינפלציונית ושוב עליה חדה בריבית

 

לעולם לא תצעד לבד, סטנלי פישר

שלושת הנגידים האחרונים הצליחו כאשר התמידו בשמירת יעד האינפלציה. שלושתם נכשלו כאשר פזלו למימוש יעדים אחרים. בעיקר האצת הפעילות הכלכלית או שמירה על רווחיות היצוא. בנק ישראל צריך להגדיר מחדש את מדיניותו ולהתמקד בהורדת האינפלציה לרמה של 2%-3%. את שאר היעדים הוא צריך להשאיר למשרד האוצר ולמשרדים הכלכליים האחרים.

 

סטנלי פישר צריך לזכור כי השפעתו החיובית היא בתחום אחריותו. השפעתו על המדיניות הפיסיקלית ועל שער המט"ח, על יציבות הממשלה ועל יציבות המערכת הפוליטית היא מוגבלת ואף אפסית. ראוי לו לזכור זאת ולהפעיל את כל הכלים המוניטריים כדי להצליח במימוש יעד זה. שאר התחומים יישארו באחריות שאר הגורמים במשק.

 

יורם גבאי הוא יו"ר דירקטוריון "פעילים" ניהול תיקי השקעות בע"מ והממונה לשעבר על הכנסות המדינה

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x