$
שווקי חו"ל

בדרך למהפכה: פייסבוק חשפה מטבע קריפטו בשם Libra

הרשת החברתית נכנסת לתחום המטבעות הווירטואליים, עם מטבע דיגיטלי שיגובה בנכסים אמיתיים ולטענתה, יוכל לשמש מיליארדי אנשים בעולם. לצידו, תשיק אפליקציית ארנק דיגיטלי. ביחד עם פייסבוק, חברות במיזם פייפאל ומאסטרקארד, חברות טכנולוגיה כאיביי ואובר, קוינבייס וקרן אנדריסן הורוביץ

עומר כביר 12:0018.06.19

עידן חדש במטבעות הקריפטו - אולי אפילו בכלכלה העולמית: תאגיד של חברות בהובלת פייסבוק הכריז היום על השקת ליברה (Libra) מטבע דיגיטלי חדש מבוסס בלוקצ'יין, שלטענת הרשת החברתית ישמש מיליארדי אנשים ברחבי העולם. המטבע יושק במהלך השנה הבאה.

  

 

בניגוד למטבעות קריפטו אחרים דוגמת ביטקוין, ליברה יגובה בנכסים אמיתיים שיקנו לו ערך ממשי ולא ספקולטיבי. במקביל, פייסבוק עצמה מכריזה על ארנק דיגיטלי חדש פרי פיתוח, Calibra, שיושק ב-2020 ויאפשר למשתמשים לנהל את פעילות המטבע.

 

בתאגיד שיוביל את פיתוח וניהול המטבע, Libra Association, חברים כמה מהגורמים המשפיעים ביותר בתחומי הפיננסים (מאסטרקארד, ויזה, פייפאל), הטכנולוגיה (אובר, איביי, ליפט, ספוטיפיי), הטלקום (וודפון), הבלוקצ'יין (Coinbase) והון הסיכון (אנדרסן-הורוביץ, יוניון סקוור קפיטל ואחרים).

 

הארנק הדיגיטלי של מטבע הליברה הארנק הדיגיטלי של מטבע הליברה

 

 

גיבוי בנכסים אמיתיים

 

מטבעות קריפטו נמצאים בשטח כבר יותר מעשור, אך למרות עניין תקשורתי ניכר היו עד עתה בעיקר כלי ספקולטיבי כמעט ללא שימושים אמיתיים (ולראיה – ערך הביטקוין שמאופיין בתנודות אדירות ולא הגיוניות שממש לא מתאימות לניהול של מטבע יציב). תאגיד ליברה מתעד להפוך את המטבע שלו לכלי שימושי אמיתי בעזרת שתי תכונות מרכזיות: האחת, תשתית בלוקצ'יין יציבה שתאפשר ביצוע מספר גדול מאוד של עסקאות באופן מיידי (בניגוד לבלוקצ'יין של ביטקוין, שהעסקאות בו סובלות לא פעם מעיכובים מהותיים).

 

 

השנייה, והחשובה יותר: כל המטבעות שיונפקו יגובו ברזרבה של נכסים אחרים – אגרות חוב ממשלתיות נזילות ופקדונות בנק במטבעות מובילים יציבים כמו דולר ויורו. את הרזרבה ינהל ארגון ליברה, שיישב בג'נבה, והוא יהיה גם זה שינפיק או יוציא מהמחזור מטבעות (בניגוד לביטקוין, שם מטבעות נוצרים באמצעות ביצוע פעולות חישוב מורכבות, הליך שנקרא כרייה). אם יהיה ביקוש גדול למטבעות, הארגון ייקח את התמורה שנמסרה בעבורם ויצרף אותה לרזרבה. אם יהיה עודף מטבעות יוכל הארגון להוציא כסף מהרזרבה, לרכוש מטבעות ולהוציא אותם מהמחזור. באופן זה, ניתן יהיה לייצב את מחיר הליברה בצורה משמעותית.

 

התשתית הטכנולוגית של ליברה תהיה בקוד פתוח, כך שכל מפתח שיבקש יכול ליצור יישומים בעבור המטבע, לא רק החברות בארגון. היישומים הראשונים שיגיעו לשוק יהיו כנראה ארנקים דיגיטליים כמו קליברה של פייסבוק. הארנק מפותח על ידי חברה בת חדשה, גם היא מכונה קליברה, בבעלות מלאה של פייסבוק שבראשה עומד דייוויד מרקוס, לשעבר נשיא פייפאל ומנהל פייסבוק מסנג'ר.

 

 

דיוויד מרקוס, שינהל את פעילות הפלטפורמה דיוויד מרקוס, שינהל את פעילות הפלטפורמה צילום: facebook

 

 

הישראלי תומר בראל, סגן נשיא לתפעול בקליברה, הוא אחד הגורמים החזקים בחברה הבת החדשה, ובמרכז המו"פ של פייסבוק במגדל עזריאלי שרונה בתל אביב יש צוות של כמה עשרות מהנדסים, מדעני מידע, מעצבים ומנהלי מוצר שמובילים את צד ניהול הסיכונים והרגולציה בחברה הבת, ושעובדים לצד צוותים במרכזי פיתוח שונים בעולם. אף שמדובר בחברה בת שעובדיה מועסקים ישירות על ידה ולא על ידי פייסבוק, בשלב זה אין תוכניות להעביר את העובדים למשרדים נפרדים. עם זאת, פעילות קליברה צפויה להיות מופרדת לחלוטין מזו של פייסבוק בכל מה שנוגע להבטים כמו צד הלקוח או תשתיות טכנולוגיות.

 

מה ניתן לעשות עם מטבע הליברה?

 

השימושים של ליברה, אמר בראל לכלכליסט, צפויים להיות בעיקר במקומות שבהם יש קושי לגשת לשירותים פיננסיים, או שעלותם של שירותים אלו גבוהה במיוחד. "למשל בנושא של העברת כספים, שהיום אין הצדקה לעלות שלה", אמר. "אנשים משלמים סכומים משמעותיים, למרות שלהעביר כספים זה רק לשלוח ביטים. או מקומות שבהם יש חיכוך. למשל, בנושא של מיקרו-תשלומים יש מחסום בגלל עלות מינימלית לתשלום, יש סכום מינימום שהופך את זה ללא כדאי. יש המון הזדמנויות במקומות שבהם יש חיכוך, שבהם יש מחסום בנגישות לכסף. תחשוב על מדינות שבהן לאנשים יש קושי להגיע למערכת הבנקאית או חוסר אמון במטבע. למשל מדינה שבה יש אינפלציה מאוד גבוהה או חוסר יכול לצפות מה יקרה למטבע, זו הזדמנות לאנשים בעולם, ויש לא מעט כאלה, לקבל גישה למטבע שנשען על המטבעות החזקים בעולם".

 

 

תומר בראל תומר בראל צילום: facebook

 

 

המוצר הראשון שתפתח קליברה, ושיושק ב-2020 במקביל להשקת ליברה, הוא ארנק דיגיטלי למטבע, שיאפשר למשתמשים להמיר מטבעות לליברה, לאחסן את המטבע, לשלם באמצעותו או לקבל תשלומים מאחרים, הן בצורה מרוחקת והן בנקודות מכירה פיזיות בבתי עסק. הארנק יהיה זמין בפייסבוק מסנג'ר, בווטסאפ ובתור אפליקציה עצמאית. השותפות של פייסבוק בארגון ליברה עתידות גם הן ליצור כלים משלהן או לשלב כלים כאלו באפליקציות קיימות, וכאמור גם מפתחים עצמאיים יוכלו ליצור באמצעותו כלים.

 

 

 

דוחף את שוק הקריפטו דוחף את שוק הקריפטו צילום: facebook

 

 

"לליברה יש פוטנציאל לספק למיליארדי אנשים בעולם גישה למערכת פיננסית יותר אינקלוסיבית", מסר מרקוס בהודעה לעיתונות. "אנחנו יודעים שהמסע נמצא רק בתחילת הדרך, אבל ביחד נוכל להגשים את המשימה של ליברה: ליצור מטבע גלובלי פשוט ותשתית פיננסית שתעצים מיליארדי אנשים בעולם". ראש חטיבת התשלומים והסיכון של אובר, פיטר הייזלהורסט, הוסיף: "שליחת כסף לחבר לא צריכה להיות קשה יותר מהזמנת נסיעה הביתה באובר. אנחנו נרגשים לעבוד לצד השותפים המייסדים האחרים כדי להפוך את ליברה למציאות. לליברה יש פוטנציאל לגשר בין רשתות פיננסיות מסורתיות לטכנולוגיית מטבע דיגיטלי חדשה, תוך הפחתת העלויות בעבור כולם, במיוחד הלקוחות".

 

 

 

פעילות פייסבוק בתחום המטבעות הווירטואליים, כמו גם חברות גדולות נוספות שמתכננות להיכנס אליו, גרמה לדחיפה מורגשת בתחום כולו: מאז תחילת השנה עלה מחיר הביטקוין ביותר מ-130%, ומדד הקריפטו של סוכנות בלומברג (Bloomberg Galaxy Crypto Index) כמעט והכפיל את שוויו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x