$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

רפורמת הפרטיות של פייסבוק: צוקרברג? לא מאמין לו

מנכ"ל הרשת החברתית מבטיח להפוך אותה לממוקדת-פרטיות, מה שנוגד את ההיסטוריה וההיגיון העסקי הבעייתי שלה; למה כדאי להתחיל להכניס כישורי גיימינג לקורות חיים במשרות הייטק; וטראמפ מגלה על שם מי קרויה חברת אפל

ניצן סדן 10:5407.03.19

הנמר הכחול הופך חברבורותיו

 

מארק צוקרברג הפיל אמש פצצה: הוא יהפוך את פייסבוק לרשת חברתית ממוקדת פרטיות. בפוסט ארוך שפרסם, הסביר שהוא יודע שלפייסבוק יש מוניטין צפעוני בכל הנוגע לפרטיות, ושהעניין ישתנה מקצה לקצה פייסבוק תעניק לקהל מקומות בהם יוכל לתקשר בצורה אינטימית לחלוטין ללא חשש מאיסוף מידע; לא תשמור הודעות וסטוריז יותר ממה שהיא צריכה כדי לספק את השירותים שלה; תשפר את בטיחות המשתמשים; תאפשר תקשורת רציפה בין משתמשי היישומים השונים שלה, מה שכינה "הדדיות"; ולא תשמור מידע בשרתים בשטחן של מדינות שפוגעות בזכויות אדם.

 

ממש חזון אחרית הימים; כבר עמדתי לקפוץ ולהקיש את עקביי זה בזה ואז נזכרתי שמדובר במארק צוקרברג ואני לא מאמין למילה שיוצאת לו מהפה.

 

מנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג מנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג צילום: רויטרס

 

 

פייסבוק הוכיחה פעם אחר פעם שאין אטום אתי אחד בגופה: היא נבנתה מראשיתה כמלכודת פסיכולוגית שגורמת לאנשים לשתף מידע, ביצעה ניסויים פסיכולוגיים בבני אדם ללא ידיעתם, חשפה במודע קהל לתכנים אלימים ובעייתיים, יישמה עוד ועוד כלים ששואבים מידע פרטי גם ממי שאינו משתמש שלה ותמיד בצורה חשאית ונסתרת, ועל פרשת קיימברידג' אנליטיקה נאמר כבר הכל. אה, סליחה - משהו מאוד חשוב עדיין לא נסגר בסיפור ההוא: לא נפסק לחברה עונש. למעשה, פייסבוק לא נענשה על אף אחד מחטאיה.

 

לא יפתיע אותי אם המדיניות שחשף צוקרברג היא חלק מהמו"מ שלה עם הרגולטורים בארה"ב, כמו ילד שעומד מול כל הכיתה ומקריא מכתב התנצלות לילד אחר שהעליב.

 

מלבד ההיסטוריה שלה, יש הרבה סיבות לא להאמין לפייסבוק: למשל, מודל הרווח שלה נשען על איסוף מידע אישי ושימושו למיקוד קמפיינים פרסומיים וצוקרברג הקפיד לקדם אותו על חשבון כל זכות של כל גולש. אבל הדבר שהכי מקומם אותי בהצהרת צוקרברג היא הדברים הקטנים שמונחים בה, ומוכיחים עד כמה היא ריקה מתוכן. קחו למשל את סוגיית ההדדיות; בחודשים האחרונים נודע שפייסבוק מתכננת לקשר בין ווטסאפ, הצ'ט של אינסטגרם ויישום המסנג'ר כך שייפעלו כפלטפורמת צ'ט אחודה. בהתחשב בכך שבמסנג'ר ישנו תיעוד של הודעות וקבצים, ואפילו של הקלדות במקלדת שנמחקו ולא נשלחו כהודעה - יהיה זה פירוק מוחלט של הפרטיות בצ'ט.

 

הדדיות? הפוך, גוטה הדדיות? הפוך, גוטה צילום: שאטרסטוק

 

 

צוקרברג מנסה להציג את זה כמשהו לטובתנו והמילה "הדדיות" היא בעצם ההיפך הגמור: אנחנו מתכתבים עם אנשים ופייסבוק מרגלת אחרינו עוד יותר, עם אפס תמורה או ערך עבורנו. אין עוד חברה שלוקחת כל כך הרבה, ונמנעת מלתת משהו בתמורה. תחת זאת, ממשיכה פייסבוק לדקלם מנטרה שחוקה, שגויה ומרתיחה - לפיה משתמשים רוצים פרסומות ואוהבים פרסומות, כל עוד יהיו ממוקדות ובשביל זה צריך לשתות המון מידע. אוהבים פרסומות בפייסבוק? מכירים מישהו שאוהב? גם אני לא. ומה שווה המיקוד הזה בשטח? שאלו את הנשים האומללות שחוו לידה שקטה ועדיין הופצצו בידי פייסבוק בפרסומות למוצרי תינוקות.  

 

עוד דבר שקשה להתעלם ממנו הוא העובדה שצוקרברג הציג קווים כלליים לתוכנית, בלי יעדים מדידים. כמה קשה להגיד "עד 2020 נפסיק לאסוף מידע מסטוריז"? או לנקוב במשהו דומה עם זמן גג? זה בלתי אפשרי אם אין בכוונתך לעמוד בהבטחות. נראה שהוא מצטיין בלספר על תוכניות: כשזומן להעיד בפני הפרלמנט האירופי, הסנאט ובית הנבחרים בארה"ב, השיב לכל טענה שפייסבוק מודעת לכל הבעיות, יש לה תוכניות שכבר התחילו להתגלגל ויפתרו אותן. מתי? בחלוקה לאילו יעדים? תחת פיקוח של מי? איך עוצרים תופעות כמו פייק ניוז בפייסבוק שהיא סכנה לדמוקרטיה? אוי נו, למה אתם מתמקדים רק במה ששלילי?  

 

צוקרברג מעיד בפני הסנאט צוקרברג מעיד בפני הסנאט צילום: רויטרס

 

 

אז לא, אני לא יכול להאמין לצוקרברג, לא בלי לעמוד הרבה שעות בשמש; אם רצה באמת לשפר את מצב הפרטיות, יכל לעשות זאת במייל אחד. לא חסרים פתרונות: למשל, מודל מנוי פרוגרסיבי במסגרתו מי שלא רוצה שום ניצול של המידע שלו יוכל לשלם כמה גרושים ולהימנע מכך; למשל, שקיפות מלאה בטירגוט ושליטה מלאה בהצגת פרסומות, כולל חסימת תכנים מראש (כיום ישנה יכולת מאוד חלקית); למשל, כינון ועדת פרטיות חיצונית שתבחן את החברה בתחום ותהיה בעלת מנדט לאלץ אותה לבצע שינויים; למשל, להפסיק להתייחס ל-2.3 מיליארד המשתמשים החודשיים שלה כאל ארנקים. אני מת לטעות פה. באמת; הלוואי ואבלע כל מילה ומילה, ובאמת ירד נביא מהשמיים והפך את מארק צוקרברג למישהו שמכבד את הפרטיות שלנו. בינתיים, הוא מתויק אצלי תחת עמודת "חשדהו".

 

גיימר? התקבלת

 

קורות חיים של עובדים בהייטק האמריקאי, במיוחד בתחום הסייבר, החלו לכלול בשנים האחרונות סעיף לא שגרתי: ניסיון במשחקי וידאו. לא מדובר בהישגים ספציפיים, עם כמה שמרשים לספר לאנשים שסיימת את Doom ברמה הכי קשה או שאתה מכיר את כל הצ'יטים לקומנדר קין 2. אבל סוגי משחקים ולפעמים כותרים ספציפים דווקא מופיעים שם. למה אכפת למגייסי עובדים מסוגיות גיימינג? מסתבר שזו אינדיקציה חשובה ליכולותיהם, ויש מקרים בהם דווקא ניסיון בגיימינג יכול להטות את הכף לטובת המועמד.

 

מצטיינים ב-CIV? שימו בקו"ח מצטיינים ב-CIV? שימו בקו"ח צילום מסך: civilization 5

 

 

יש בכך היגיון רב: משחקי וידאו יכולים להיות חוויה פשטנית ובסיסית שמטרתה לעשות חיים קלים לשחקן, אך יכולים להיות גם אתגר רב שכבתי עצום. משחקי סדרת Civilization האחרונים מאפשרים לנהל תרבות, כשלפקטורים זעירים ביותר יש השפעה אדירה. מלחמה, פוליטיקה, דיפלומטיה ואפילו אמנות ואקולוגיה - יש בהם הכל וכדי להצליח, צריך לפתח מיומנויות של ראש ממשלה; משחקי סדרת DCS הם סימולטורים של מטוסי קרב, בהם מודל הטיסה הוא אחד לאחד במציאות, וכל כפתור בקוקפיט לחיץ, כך שכדי להצליח, צריך ללמוד איך מפעילים מכונה מורכבת להדהים; משחקי אסטרטגיה מחייבים תמרון בין ניהול משאבים ואילתור בזמן אמת; משחקי יריות מחייבים מהירות תגובה פראית; ופורטנייט? אפילו הוא כולל אלמנטים של בניית מחסות תוך כדי לחימה, תכנון שטחים שולטים, מארבים, שיתופי פעולה ועוד.

 

 

 

גיימר שמועמד לתפקיד מורכב הוא מועמד מדהים, מבחינת הממיינים. למה? כי לא רק שיש לו ניסיון באתגרים רבי שכבות בתנאי לחץ - הוא גם אשכרה מתמודד איתם להנאתו. אז בפעם הבאה שאתם מעדכנים קורות חיים, שווה להוסיף שורת גיימינג.

 

קצרצרים

 

1. מורה אמריקאית ניהלה רישום של כל ההתראות שנכנסות לסמארטפונים של תלמידי התיכון בכיתה שהיא מלמדת במשך שיעור אחד. רוב ההתראות הגיעו מאינסטגרם ומהודעות צ'ט בווטסאפ ופלטפורמות אחרות, ודווקא פייסבוק וסנאפצ'ט בלטו פחות. באופן מפתיע למדי, קיבלו יותר ממאה מיילים. הרישום זכה לחשיפה בטוויטר, שם הגיע אל ריץ' מיינר, אחד מממציאי מערכת ההפעלה אנדרואיד. "אני דואג כי ההתמקדות בטלפונים משבשת את העולם שעזרתי ליצור, וכי אנשים יגדלו במחשבה שהדברים פשוט אמורים להיראות ככה", צייץ.

 

 

 

2. מבוכה בצבא ארה"ב: מנהל הגיוס שלו הפיץ מיילים ובו פרטיהם האישיים של כ-4,200 מתנדבים זרים, מהם 900 שדוברים סינית ועשרות דוברי רוסית, מה שעלול לסכן בני משפחה שלהם שחיים במדינות הללו. בין השאר, נחשפו פרטים כמספרי זהות, מועדי גיוס ועוד. סוכנויות הביון של רוסיה וסין כנראה חגגו על הפאשלה הזאת, ומי יודע איזה נזק מודיעיני נגרם לארה"ב בגללו. ולא רק: המתנדבים הללו ממתינים במקרים רבים במדינות האם שלהם, כשהם מסתמכים על ההתנדבות כאפיק לקבלת ויזה לארה"ב ואפילו גרין קארד. התהליך הזה ארוך ומסורבל להדהים, ותועדו מקרים בהם מדובר במתנדבים שכבר סייעו לצבא, נתפסו בידי השלטון המקומי ונרצחו לפני שהספיקו להגיע לארה"ב.

 

3. אני מרגיש קצת לא בנוח לכוון אצבע אל דונלד טראמפ כשהוא אומר משהו מביך, אבל לפעמים פשוט אי אפשר להתעלם; אם תהיתם אי פעם על שם מי נקראת חברת אפל, תשמחו לגלות שבבית הלבן יושב איש עם תשובה.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x