$
הייטק והון סיכון

פרשנות

הדרת נשים בהייטק: הצוק שאחרי תקרת הזכוכית

גם כשנשים פורצות את התקרה ומקבלות לידיהן חברה להנהיג, זה קורה בתנאים מסוימים מאוד - לעיתים קרובות, כשהחברה במצב סופני; כך נדרשות המנכ"ליות לקבל החלטות קשות יותר, לצמצם ולפטר, וזמני הכהונה שלהן קצרים בהרבה משל גברים

הגר רבט 09:0906.12.18

נתוני המחקר של Atomico על הדרת נשים באירופה מצטרפים לשורת מחקרים מהשנים האחרונות שהצביעו על מגמה דומה. הנתונים בארץ, שסוקרו בהרחבה בכלכליסט, מעידים כי בישראל המצב אינו שונה: מחקר של חברת IVC שפורסם באפריל האחרון מצא שבשנים 2000-2017, נשים היוו רק 7% ממייסדי הסטארט-אפים שהוקמו בישראל (לבד או כחלק מצוות).

 

 

הסכום החציוני שגייסו גברים - כלומר שחצי מהגיוסים היו גבוהים ממנו וחצי נמוכים ממנו - עומד על 2 מיליון דולר, בשעה שאצל נשים מדובר במיליון דולר בלבד.

 

 

 

נושא הגיוון התעסוקתי נמצא על הכוונת מספר שנים ועשרות מחקרים העידו חד משמעית על תרומת הגיוון לתוצאות העסקיות. ואכן, העלייה במודעות מצד חברות טכנולוגיה ומשקיעי הון סיכון הביאו לשיפור מינורי במספר הנשים המכהנות בתפקידי מפתח או בדירקטוריונים.

 

אך גם שיפור מזערי זה חובן בתוכו מוקש: את תקרת הזכוכית שבולמת התקדמות נשים לתפקידים בכירים כולם כבר מכירים, אך גם כשנשים פורצות את התקרה ומקבלות לידיהן את הנהגת החברה זה קורה בתנאים מסוימים מאוד, לא פעם כשהחברה במצב קשה. לתופעה הזו, לפיה נשים ובני מיעוטים זוכים לסיכוי גבוה יותר להתמנות להנהגה בחברה או בפוליטיקה כשהמצב קשה וסיכויי ההצלחה נמוכים, יש שם: צוק הזכוכית.

 

 

 

 איור: רות גוילי

 

 

לא חסרות דוגמאות מוכרות לנשים שהתמודדו עם הצוק הזה: בין אם תרזה מיי שמובילה את בריטניה בניסוח תנאי הברקזיט או מריסה מאייר, שקיבלה לידיה את יאהו הגוססת והובילה אותה לקבורה. מי בכלל זוכר את המנכ"לים הגברים שקדמו לה והביאו את יאהו למצבה הסופני.

 

משמעות התופעה היא שגברים ונשים מתמודדים בפני אתגרים שונים כשהם מגיעים לעמדות הנהגה. התוצאה היא שייצוג היתר של מנכ"ליות בזמני משבר גורם לכך שסיכוייהן להיכשל גבוהים משמעותית משל עמיתיהן הגברים; זמן הכהונה שלהן בתפקיד בממוצע קצר בהרבה ולרוב הן נדרשות לקבל החלטות קשות יותר, כמו פיטורי עובדים וצמצומים.

 

 

 

מחקר של הניו יורק טיימס מ-2015 הראה שכרבע מהמנכ"ליות של חברות S&P 500 באותה עת מונו לתפקיד כשהחברה היתה מצויה בקשיים רציניים. כך קורה שלא פעם הנשים הללו נדרשות לעמוד בפני בחירה שהיא כמעט בלתי אפשרית: לאחר שפיתחו בעמל רב קריירה ארוכת שנים ומוצלחת תקרת הזכוכית סוף סוף נפתחת בפניהן - אך רק כשאין גברים שיסכימו לקבל עליהם את התפקיד בסיטואציה כפויית טובה, או כשלחברה דרושה קברנית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x