$
הייטק והון סיכון

שופינג באמריקה: ההון הסעודי הציף את עמק הסיליקון

הקרן הממשלתית של סעודיה השקיעה באובר, באנווידיה, בוויוורק, במיזם הרכב האוטונומי Cruise, בסלאק, בסנאפ וברבות אחרות. ומעל כולן ניצבת סופטבנק, שגייסה מהקרן הממלכתית 45 מיליארד דולר עד כה

עומר כביר 12:5124.10.18
במשך עשורים הסתמכה סעודיה על הכנסותיה מנפט כמקור המימון המרכזי, אך בשנים האחרונות היא מנסה לגוון את תמהיל ההכנסות שלה ולמצב את המדינה כמרכז עסקים וטכנולוגיה עולמית. הכלי העיקרי לכך הוא קרן ההשקעות הציבורית של סעודיה (PIF), שמאז הקמתה בשנות השבעים התמקדה בפעילות פנימית, אך ב־2014 שינתה את אופיה ובעקבות החלטת ממשלה החלה להשקיע גם בחברות מחוץ לגבולות הממלכה.

 

 

ההשקעות שביצע מאז הקרן כללו רכישת 38% מחברת הבנייה הדרום קוריאנית Posco ו-5% ממניות אובר והכרזה אשתקד על השקעה של 40 מיליארד דולר במיזמי תשתית, רובם בארה"ב. כשמייסד טסלה אילון מאסק צייץ כי בכוונתו להפוך את טסלה לפרטית, שמה של הקרן הסעודית הועלה כגורם שיספק את המימון לכך, לאחר שכבר השקיעה 2 מיליארד דולר בחברת הרכב החשמלי השנה.

 

בתחום הטכנולוגיה עיקר פעילותה של קרן PIF בוצעה דרך שיתוף פעולה עם קרן ויז'ן של תאגיד ההשקעות היפני סופטבנק של מסאיושי סון. לפני כשנתיים התחייבה PIF להשקיע בקרן ויז'ן עד 45 מיליארד דולר לאורך חמש שנים מתוך 100 מיליארד דולר שתגייס ויז'ן. הקרן המשותפת הכניסה את סעודיה כשותפה עסקית לכמה מחברות הטכנולוגיה הבולטות ביותר בעולם. קרן ויז'ן השקיעה 9.3 מיליארד דולר באובר, 8.2 מיליארד דולר במפתחת השבבים ARM, חמישה מיליארד דולר במפתחת ויצרנית השבבים אנווידיה, 4.4 מיליארד דולר ב-WeWork ו-2.3 מיליארד דולר במפתחת הרכב האוטונומי Cruise שמוחזקת בבעלות משותפת עם GM. עוד כחצי מיליארד דולר הושקעו בקומפאס של אורי אלון, 300 מיליון דולר בסלאק והרשימה עוד ארוכה.

 

מאסיושי סון, מנכ"ל סופטבנק מאסיושי סון, מנכ"ל סופטבנק צילום: בלומברג

 

 

השקעות נוספות שביצעה סעודיה, דרך PIF או גורמים אחרים כוללות את חברת הנסיעות השיתופיות ליפט (4.91 מיליארד דולר), מג'יק ליפ (1.89) וסנאפ, שבה הושקעו 250 מיליון דולר מכיסו של הנסיך אל-ואליד בן טלאל. במקביל מנהלת סעודיה קשרים עם כמה מחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם. כך, בדצמבר האחרון דיווח הפייננשל טיימס שאפל ואמזון מנהלות מגעים להשקעות ניכרות בממלכה - אפל באמצעות חנויות דגל, ואמזון באמצעות הרחבת מתקני ושירותי הענן שלה.

 

 

 

באפריל האחרון אף הגיע יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן לביקור מתוקשר בעמק הסיליקון, במהלכו נפגש עם חלק מהשמות הגדולים בתעשייה: מנכ"ל אפל טים קוק, מנכ"ל גוגל סונדאר פיצא'י ומייסדי החברה סרגיי ברין ולארי פייג', מייסד ומנכ"ל אמזון ג'ף בזוס ומשקיעי העל פיטר ת'יל ומארק אנדריסן.

 

סעודיה הצליחה, בזמן קצר ועם הרבה מאוד כסף, להפוך את עצמה לאחד הגורמים החזקים והאהודים בעמק הסיליקון. כה חזק עד שחברות הטכנולוגיה הצליחו להתעלם מכך שעדיין מדובר בתיאוקטיה קיצונית שכופה משטר דתי אדוק על תושביה, ופוגעת בעקביות בזכויות נשים ומיעוטים דתיים במקביל לניהול מלחמה אכזרית בתימן השכנה. הכסף מסנוור, ולא מזיק שיורש העצר הצעיר מקרין חזות פייסנית ומודרנית.

 

 

 

רציחת חשוקג'י הפכה לפתע את התמונה. העולם נזכר שהמדינה שטוענת שפניה לעתיד היא עדיין מקום עם שלטון מלוכני ואבסולוטי. ועכשיו קשה יותר להתעלם מכמה שהכסף הסעודי מלוכלך כשהסיקור התקשורתי והביקורת הציבורית עוררו את כל השדים מרבצם. אך למרות גינויים מעטים כמו של מייסד ויו"ר וירג'ין ריצ'רד ברנסון, רוב החברות שקיבלו כסף סעודי, ובהן גוגל, אפל ואמזון, העדיפו לשתוק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x