$
חדשות טכנולוגיה

האם חשבונות פייסבוק איראניים מזויפים יכריעו את הבחירות הבאות בישראל

פייסבוק וטוויטר הכריזו כי זיהו וחסמו כאלף חשבונות מזויפים שהופעלו על ידי גורמים איראניים, ושהפיצו מידע מטעה ותעמולה אנטי ישראלית. ההכרזה מלמדת שהתערבות איראנית במתרחש בישראל אינה כבר תסריט כה מופרך

עומר כביר 06:5823.08.18

התערבות של מעצמות זרות בפוליטיקה המקומית באמצעות רשתות חברתיות היתה עד עתה בעיקר רעיון תיאורטי. כולנו ראינו איך רוסיה התערבה ואף השפיעה במידה לא מבוטלת על מערכת הבחירות לנשיאות בארה"ב ב־2016, וכן במערכות אחרות כמו משאל העם על הברקזיט בבריטניה. היה חשש שזה יגיע גם לישראל, אבל הוא היה ערטילאי ולא מבוסס.

 

 

 

החשש הזה הפך אתמול להרבה יותר מציאותי, לאחר שפייסבוק וטוויטר הודיעו שזיהו וחסמו קרוב לאלף חשבונות מזויפים שהופעלו על ידי גורמים איראניים, שאחריהם עקבו יותר ממיליון משתמשים. ובשעה שלרוסיה יש רק עניין עקיף בישראל, לאיראן יש אינטרס מובהק להשפיע על דעת הקהל כאן, למשל בסוגיות כמו תקיפה אפשרית באיראן, מדיניות ישראל בסוריה או המסרים שמעבירה ישראל לארה"ב לגבי איראן.

 

מתמונה של טארמפ כתינוק ועד קריקטורות נגד ישראל

 

אף שבמידע שפורסם לא נמסר במפורש האם הרשת שהפעילה איראן אכן היתה פעילה בישראל, יש אינדיקציות ברורות שאיראן בהחלט יכולה היתה לעשות זאת, ושייתכן גם שחלק מהמסרים שהעבירה הגיעו לעיני גולשים בישראל. ואם זה המצב, התערבות ישירה בשיח הפוליטי המקומי, בעיקר במקרה של הליכה לבחירות, יכולה להיות הצעד ההגיוני הבא.

 

 

מארק צוקרברג, מייסד פייסבוק מארק צוקרברג, מייסד פייסבוק צילום: רויטרס

 

 

מרבית החשבונות המזויפים זוהו והוסרו על ידי פייסבוק. לדברי הרשת החברתית היא הסירה 652 עמודים, קבוצות וחשבונות שהופעלו מאיראן וקיימו התנהגות מתואמת ולא אותנטית. אלו זוהו לראשונה ביולי ופעלו כחלק מרשת בשם Liberty Front Press.

 

"הצלחנו לקשר בין רשת זו לתקשורת הרשמית של איראן באמצעות מידע פומבי על רישום אתרים, וכן שימוש בכתובות IP משותפות ועמודי פייסבוק עם מנהלים זהים", כתבה החברה בהודעה שפרסמה. "לדוגמה, חלק אחד של הרשת, 'Quest 4 Truth' הציג את עצמו כארגון תקשורת איראני עצמאי, אבל למעשה קושר ל־Press TV, רשת חדשות באנגלית שבשליטת איראן. החשבונות הראשונים שזיהינו נוצרו ב־2013".

 

חלק מהחשבונות ניסו להסתיר את מיקומם ופרסמו תוכן פוליטי שהתמקד במזרח התיכון, בריטניה, ארה"ב ואמריקה הלטינית. מתחילת 2017 הגבירו החשבונות את הפעילות בארה"ב ובבריטניה, כשהם מתחזים לארגוני חדשות או חברה אזרחית.

 

 

 

 

לדברי פייסבוק, היא זיהתה בין היתר 74 עמודים, 70 חשבונות משתמש ו־3 קבוצות בפייסבוק בנוסף ל־76 חשבונות אינסטגרם. 155 אלף משתמשים עקבו לפחות אחרי אחד מהעמודים שזוהו, 2,300 הצטרפו ללפחות קבוצה אחת ויותר מ־48 אלף עקבו אחרי לפחות אחרי חשבון אינסטגרם אחד. הם גם אירחו שלושה אירועים. החשבונות המזויפים הוציאו יותר מ־6,000 דולר על פרסום בפייסבוק ובאינסטגרם, כשהם משלמים בדולרים אמריקאיים ואוסטרליים. הפרסומת הראשונה הוצגה בינואר 2015, והאחרונה באוגוסט השנה.

 

בין התוכן שפרסמו החשבונות המזויפים נמנים ממים כמו בולים הומוריסטיים בגנות הברקזיט; תמונה של שליט קוריאה הצפונית קים ג'ונג-און אוחז בזרועותיו את דונלד טראמפ, בפוטושופ של כרזת הסרט The Notebook עם הכיתוב The Nukebook ; ותמונה של מישל אובמה אוחזת בשלט עליו כתוב "מהגרת לקחה לי את העבודה".

 

החלק השני של החקירה זיהה קשר בין החשבונות של רשת Liberty Front Press לרשת אחרת של חשבונות ועמודים. אלו נוצרו ב־2016, והתחזו לארגוני חדשות. חשבונות אלו קיימו גם מתקפות סייבר מסורתיות יותר, וניסו לפרוץ לחשבונות משתמשים ולהפיץ נוזקה. רשת זו כללה 12 עמודים ו־66 חשבונות פייסבוק וכן 9 חשבונות אינסטגרם שאחריהם עקבו יותר מ־16 אלף איש.

 

חלק שלישי של החקירה חשף שורה של חשבונות ועמודים שהחלו לפעול ב־2011 והתמקדו בשיתוף תוכן בערבית ובפרסית על הפוליטיקה במזרח התיכון. עם זאת, הם שיתפו גם תוכן באנגלית על פוליטיקה בארה"ב ובבריטניה. רשת זו היתה הגדולה ביותר וכללה 168 עמודים ו־140 חשבונות פייסבוק לצד 31 חשבונות אינסטגרם, שאחריהם עקבו כ־814 אלף איש.

 

לבסוף, פייסבוק הסירה גם עמודים, קבוצות וחשבונות שיכולים להיות מקושרים למקורות שלדברי ממשלת ארה"ב זוהו בעבר כשירותי ביון של צבא רוסיה. "פעילות זו אינה קשורה לפעילות שמקורה באיראן", אמרה פייסבוק. "אף שמדובר באותם שחקנים רעים שהוסרו בשל מתקפות סייבר לפני בחירות 2016 בארה"ב, הפעילות העדכנית מתמקדת בפוליטיקה בסוריה ובאוקראינה. לדוגמה, הם קשורים לארגון שמפיץ בחשאי תוכן פרו־רוסי ופרו־אסד. עד היום, לא מצאנו פעילות של חשבונות אלו שהופנה לארה"ב".

 

"על בסיס הניתוח שביצענו, הם פעלו מאיראן"

 

הגילוי הנרחב של פייסבוק מצטרף לגילוי קטן יותר, אך עדיין מטריד של טוויטר, שזיהתה וחסמה 284 חשבונות שביצעו מניפולציה מתואמת. "על בסיס הניתוח שביצענו, נראה שרבים מחשבונות אלו פעלו מאיראן", נמסר בפוסט שפורסם באחד מחשבונות הטוויטר הרשמייים של החברה. "כמו בחקירות קודמות, אנחנו מחויבים לפעול עם חברות אחרות ורשויות אכיפת חוק. המטרה שלנו היא לסייע לחקירת פעילויות אלו במידת האפשר, ונספק לציבור שקיפות על מאמצינו".

 

 

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן צילום: אי פי איי

 

הקשר של החשבונות האיראניים לישראל, לפי המידע שפורסם עד עתה, הוא עקיף ונסיבתי אך כזה שיש בו די כדי לעורר דאגה. ראשית, לפי פייסבוק, אזור הפעולה של חלק מהחשבונות כלל את המזרח התיכון והם הפיצו תוכן בערבית. כלומר, גם אם איראן לא פעלה ישירות בישראל או כיוונה לאזרחיה – ישראלים דוברי ערבית, שגם הרשת החברתית שלהם מורכבת מדוברי ערבית ממדינות אחרות במזרח התיכון, יכלו להיחשף לתכנים שקידמו החשבונות המזויפים.

 

חשש זה מתחזק לאור התוכן שבו עסקו חשבונות אלו. לפי חברת הסייבר FireEye, שסייעה לפייסבוק לאתר ולחשוף את הרשת האיראנית, לצד תכנים אנטי־סעודיים ותכנים שתמכו במדיניות של ארה"ב שהטיבה עם איראן קידמו חשבונות אלו גם תכנים אנטי־ישראליים ופרו־פלסטיניים.

 

אלו כללו, למשל, קריקטורה של חייל צה"ל יורה בגבה של פלסטינית כפותה בתוספת הכיתוב "זום על פלסטין. כן כל האסונות שם הם בגלל השתיקה של שליטי ערב". פוסט אחר הציג תמונה של הנכה קטוע הרגליים איברהים אבו-תוריא, שנהרג בהפגנות שנערכו ברצועת עזה בדצמבר שעבר ולטענת הפלסטינים נורה על ידי צה"ל, לצד ציור שלו עומד על פרוטזות בצורה של מדינת ישראל. "איבריהם אבו-תוריא הוא עכשיו שם ואגדה בתנועה לשחרור פלסטין", נכתב בו. "ראשית, הוא איבד את הרגליים שלו במלחמת האגרסיבית של ישראל בעזה והיום הוא נהרג בדם קר על ידי צלף ישראלי שירה בראשו. הוא נהג למחות נגד הכיבוש בכל דרך".

 

שני הפוסטים הועלו על ידי עמוד בשם Patriotic Palestinian Front. הם, ככל הנראה, לא כוונו ישירות לעבר אזרחי ישראל או תושבי הרשות הפלסטינית, שכן אז היו כתובים בעברית או בערבית (מה גם שהפוסט הראשון מפנה אצבע ישירה למנהיגי מדינות ערב ולפיכך סביר יותר שנועד לאזרחיהם ומהווה אולי חלק מניסיון, גם אם חלש בפני עצמו, לערער את יציבות משטרם).

 

ואולם, הם מפגינים היכרות עם ההתרחשויות המקומיות והנושאים שמעוררים כותרות בזירה הישראלית – מותו של אבו-תוריא זכה לסיקור נרחב בתקשורת המקומית. הם מצביעים, לפיכך, אם לא על רצון אז לפחות על יכולת תיאורטית לנסות ולהתערב בשיח המקומי.

 

החשש: התססת פלסטינים לצאת להפגנות המוניות

 

ואם איראן תרצה, יש לה די סיבות והזדמנויות לנסות ולהשתמש בפייסבוק כדי לחמם את השטח. במיוחד בתקופה של מתיחות ביטחונית או לקראת מערכת בחירות, שמתאפיינת במתחים משלה. כך, למשל, היא יכולה לנסות לתמרן את השיח ברשתות חברתיות כדי להתסיס פלסטינים לצאת להפגנות המוניות נגד ישראל, או לנסות ולהעמיק את השסע בין האזרחים הערבים למדינת ישראל, או סתם לנקוט בטקטיקה הרוסית ולקדם תכנים שיוצרים ומחזקים את הפילוג בין הימין לשמאל.

 

העובדה שפייסבוק וטוויטר זיהו וסגרו את החשבונות היא לא סוף הסיפור. חשבונות מזויפים תמיד אפשר לפתוח בקלות, ואין שום ודאות שאותרו ונסגרו כל החשבונות האיראניים. השינוי החשוב היחיד הוא שעכשיו אנחנו יודעים שרוסיה לא נמצאת לבד במערכה הזו, ושיש סיכוי לא מופרך בכלל שגם משתמשי פייסבוק וטוויטר בישראל יהיו על הכוונת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x