$
חדשות טכנולוגיה

פרשנות

דו"ח פייסבוק: האטה טבעית או קריסה מסוכנת?

הרשת החברתית הציגה ביצועים מאכזבים בדו"ח הרבעוני האחרון, שנבעו בין היתר, מהשפעות שערוריית קיימברידג' אנליטיקה על צמיחתה בארה"ב ואירופה. ואולם, קל לשכוח שזו חברה מתבגרת, שעוברת לקצבי צמיחה שונים - ושההאטה אינה סוף העולם

עומר כביר 09:4626.07.18
לרגעים, נדמה היה ששום דבר לא יצליח לעצור אותה. לא הביקורת בתקשורת, לא השימועים בקונגרס, לא החקירות הרגולטוריות. אבל מסתבר שגם פייסבוק צריכה לשלם על הטעויות שעשתה - ומועד התשלום סוף סוף הגיע, כשמניות החברה צנחו ביותר מ-20% בשעות שאחרי פרסום הדו"ח הרבעוני שלה.

 

 

הדו"ח לרבעון השני של 2018 שפרסמה פייסבוק אמש לא היה איום ונורא, אבל הדי פרשת קיימברידג' אנליטיקה ניכרו בו היטב. הדו"ח הקודם אמנם פורסם בשיא הסיקור התקשורתי של הפרשה, אך סקר רבעון שרק השבועיים האחרונים שלו היו חלק ממנה. הדו"ח הנוכחי מציג את פעילות פייסבוק בימי השיא של השערורייה ואחריהם, וניתן לראות זה כמעט בכל מדד.

 

 

מארק צוקרברג, מנכ"ל החברה מארק צוקרברג, מנכ"ל החברה

 

 

ההכנסות אמנם צמחו, ובקצב נאה של 41.9% ל-13.23 מיליארד דולר, אך עשו זאת בקצב אטי יותר לעומת רבעונים קודמים (49% ברבעון הראשון של 2018, 47% באחרון של 2017 ו-47% ו-45% בשלישי ובשני של 2017 בהתאמה). הרווח הנקי עמד על 5.86 מיליארד דולר, עלייה של 33%. זאת, לעומת עלייה של 64% ברבעון הראשון.

 

 

 

גם מספר המשתמשים הפעילים גדל, אך שוב בקצב איטי יותר. מספר המשתמשים הפעילים בחודש עמד על 2.23 מיליארד, עלייה של 1.4% לעומת הרבעון הרציף (מספר המשתמשים לא מושפע מתנודות עונתיות, ולכן הרבעון הרלוונטי להשוואה הוא הרציף ולא המקביל). מספר המשתמשים הפעילים ביום הגיע ל-1.47 מיליארד, עלייה של 1.4% לעומת הרבעון הרציף. ברבעון הראשון, כשפרשת פייסבוק אנליטיקה רק התחילה להתחמם, מספר המשתמשים החודשי עלה ב-3.3% והיומי רשם עלייה של 3.6% לעומת הרבעון הרציף.

 

מספר המשתמשים בשני השווקים הכי מכניסים של החברה, צפון אמריקה ואירופה, נשאר ללא שינוי או ירד. זה לא מפתיע, שכן מוקד השערוריות היה באזורים אלה. סוגיות אחרות, כמו פייק ניוז או שימוש ברשת החברתית כדי להשפיע על מערכות בחירות מצד גורמים כמו רוסיה, פגעו בעיקר במדינות מערביות. גם המודעות לסוגיות כמו פרטיות ברשת גבוהה יותר כנראה במערב, ובמיוחד באירופה. הירידה במספר המשתמשים שם מהווה ראיה ברורה לכך. 

 

הקיפאון במספר המשתמשים הוא מגמה שמסתמנת כבר מזה ארבעה רבעונים: ברבעון השלישי של 2017 עמד מספר המשתמשים החודשיים על 239 מיליון והיומיים על 185 מיליון. אם עכשיו אירופה תתחיל לרדת, מדובר בחדשות רעות.

 

 

צוקרברג בבואו להעיד בפרלמנט האירופי על פרשת קיימברידג' אנליטיקה צוקרברג בבואו להעיד בפרלמנט האירופי על פרשת קיימברידג' אנליטיקה צילום: רויטרס

 

 

וזה, מה שמפחיד את המשקיעים. לא הדו"ח עצמו - אלא המחשבה שההאטה האמורה היא תחילת מגמה ארוכת טווח. סמנכ"ל הכספים של פייסבוק, דייוויד ווינר, אמר זאת בעצמו בשיחה עם משקיעים אחרי פרסום הדו"חות. לדבריו, ברבעון השלישי הגידול בהכנסות יהיה קטן יותר מאשר ברבעון הנוכחי, והמגמה תימשך גם ברבעונים שלאחר מכן: "בהתסכלות מעבר ל-2018, אנחנו צופים שב-2019 הגידול הכולל בהוצאות יהיה גבוה יותר מהגידול בהכנסות".

 

לווינר היו, איך לא, הסברים מצוינים לשינוי: ירידה בשער הדולר; דגש רב יותר על סטוריז, מוצר שהחברה לא היוונה עדיין; והמיקוד הגדול יותר של צוקרברג בהגנה על פרטיות שיכול לפגוע בהכנסות מפרסום. הסברים יפים, אבל אין בהם כדי לייפות את השורה התחתונה: הצמיחה המהירה של פייסבוק מתחילה להאט.

 

עם זאת התגובה הראשונית של השוק, שמחקה יותר מחמישית מהשווי של פייסבוק, נראית לא פרופורציונלית. בשלב הנוכחי, גם לאחר הדו"ח, השערוריות ודברי האזהרה של סמנכ"ל הכספים, האפקט הרציני ביותר שמתרחש הוא האטה בקצב הגידול של ההכנסות.

 

 

 

וזה, צריך לזכור, משהו טבעי שהיה מתרחש בכל מקרה; יש גבול לכמה חברה יכולה לגדול ולצמוח בקצבים מסחררים. פייסבוק הנפיקה לפני יותר משש שנים. במרבית התקופה הזו היא ניפצה תחזיות אנליסטים, וצמחה במהירות. עתה נכנסה לשלב בוגר יותר, שמאופיין בצמיחה מתונה יותר. זה לא שאין סיבות לחשוש. תגובת המשתמשים באירופה היא בהחלט נתון מעורר דאגה, ואם השערוריות השונות ימשכו ויובילו למהלכים רגולטוריים רציניים בארה"ב ובאיחוד האירופי החברה תהיה בבעיה רצינית. אלו בפני עצמם מצדיקים ירידת ערך במסחר בבורסה, אך נראה שלא בכזה היקף. בשורה התחתונה, פייסבוק עדיין מייצרת כסף חדש בכמויות ניכרות וצפויה לעשות זאת ברבעונים הנראים לעין.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x