$
הייטק והון סיכון

הממשלה אישרה את תוכנית ההייטק לעידוד ההון האנושי

תוכנית שאמורה לתת מענה למחסור הצפוי של 10,000 עובדי הייטק בעשור הקרוב אושרה על ידי הממשלה. התוכנית תפעל להגדלה של 40% במספר הסטודנטים בתחומים הרלבנטיים, לצד הבאת עובדים זרים ושילוב נשים, חרדים ובני מיעוטים

מאיר אורבך 14:2415.01.17

תוכנית לקידום גיוס הון אנושי להייטק אושרה היום (א') על ידי הממשלה. מדובר בתוכנית שהיקפה הכספי עומד על 900 מיליון שקל. התוכנית מתבססת על דו"ח של הרשות הלאומית לחדשנות הקובע שלהייטק בישראל יהיו חסרות 10,000 משרות בעשור הקרוב. בכירי התעשייה רואים במחסור הזה את הבעיה הקשה ביותר של ההייטק בארץ שגורמת לשכר גבוה מאוד בתעשייה, נדידה של חברות מחוץ לישראל אם לארצות הברית ובעיקר למדינות אשר יש בהן היצע של עובדים כמו הודו, סין ומדינות מזרח אירופה.

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בפתח ישיבת הממשלה: "ההחלטה מהווה תמריץ לענף ההייטק להגדיל את מספר המהנדסים והמדענים ולהגדיל משמעותית את מספר הבוגרים בחוגים הרלבנטיים באוניברסיטאות. אני מזכיר שהבעיה המרכזית שיש לנו בענף ההייטק היא לענות על הביקוש, ולצורך זה אנחנו צריכים כוח אדם מיומן ברמה הגבוהה ביותר".על מנת לשמר את היתרון היחסי הטכנולוגי של ישראל החליטה הממשלה להגדיל בצורה משמעותית את כמות העובדים המיומנים בהייטק במגוון אמצעים".

 

הממשלה אישרה בין היתר הגדלת מספר הסטודנטים בתחום ב-40%, הכשרה של מאות צעירים מדי שנה ב-coding bootcamps: תכניות הכשרה אינטנסיביות וייעודיות להייטק, כחלק ממגמה עולמית של פריחת ענף הכשרות זה, קידום קבוצות בייצוג חסר בהייטק, כגון נשים, חרדים וערבים, במסגרת תכניות ייעודיות שיגדילו את שיעורם בהייטק והבאה של 500 עובדים זרים לישראל בשלב ראשון.

 

לפי התוכנית, תוקם ועדת שרים לנושא בראשות ראש הממשלה בנימין נתניהו, שרי האוצר, החינוך, העבודה והרווחה, המדע, הביטחון, הכלכלה, העלייה והקליטה והפנים. המועצה הלאומית לכלכלה תשמש כגוף המפקח על הוצאה לפועל של התוכנית. כמו כן, יוקם צוות מקצועי בראשות יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה ונציגים של המשרדים הממשלתיים הרלוונטיים.  

 

באקדמיה, הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) תפעל במקביל להגדלה של 40% בתלמידי השנה הראשונה באוניברסיטאות במקצועות הרלוונטים להייטק. הות"ת תבחן פתיחת מסלולים חדשים ורלוונטים לתעשייה, והכרה בקורסים חדשים אשר לשם יישומם תקצה הממשלה כ־4 מיליון שקל.

 

עוד מסגרות חוץ אקדמיות

 

כמו כן, יעודדו מסגרות חוץ אקדמיות אשר יכשירו עובדי הייטק במגוון רחב של מקצועות וקורסים, זאת במטרה להגדיל את היצע הארגונים המציעים הכשרות בתחום. מטה הסייבר הלאומי מתכוון לבחון דרכים להכשרות חוץ אקדמיות לתחום הסייבר במרכז הסייבר בבאר שבע.

 

התוכנית כוללת גם הבאת 500 עובדים זרים להייטק בארץ. תינתן קדימות לישראלים חוזרים ועובדי הייטק מומחים זרים. עובדים אלו יהיו חייבים להרוויח לפחות פעמיים השכר הממוצע במשק. כדי לקדם את התהליך במהירות החלה הרשות הלאומית לחדשנות בשיתוף משרדי הממשלה השונים לבנות את המנגנונים השונים כדי לקדם הבאת עובדים זרים, החל בתקנות של משרד העבודה בנושא, דרך תקנות של משרד הפנים ורשות האוכלוסין וההגירה.

 

במקביל, תקודם הבאת חוקרים זרים. חוקרים אשר לא יהיו חלק מהאקדמיה יצטרכו להגיע כחלק מתוכנית המסגרת של האיחוד האירופי שאליה הצטרפה ישראל בנושא. עוד עולה כי תבוטל התוכנית הלאומית להשבת אקדמאים והיא תוחלף בתוכנית חדשה אשר תיזום הרשות הלאומית לחדשנות. התוכנית החדשה תתקוצב ב־7 מיליון שקל בשנה הנוכחית ו־10 מיליון שקל נוספים בשנה הבאה. כמו כן מתכוונת הממשלה להקציב 100 מלגות בתחום הסייבר למשתתפי פרויקט "מסע" – שבו מגיעים צעירים יהודים לארץ לכמה חודשים. לפי התכנון, יוקצו 10 מיליון שקל בכל שנה בשלוש שנים למען מלגות אלו.

 

הכוונה של חיילים משוחררים

 

כדי לנצל טוב יותר חיילים בוגרי צה"ל המתאימים לתחום תעודד הכשרה נוספת של חיילים לתחום וכן לכוון חיילים משוחררים לתחום, דחיית שירות לצורך לימודים בתחום ועוד. משרד המדע יציע שורה של מלגות בכ־13 מיליון שקל לחוקרים במגוון תחומים.

 

הכוונה היא להפעיל תוכנית תלת שנתית לקידום שילוב של נשים, חרדים ואוכלוסיית המיעוטים בהייטק. הממשלה תשקיע השנה ובמשך שלוש שנים 4.8 מיליון שקל בתוכנית לעידוד תעסוקה והכשרה של מיעוטים. כמו כן הממשלה מתכוונת להשקיע סכומים רבים יותר בהשמה של אקדמאים בני מיעוטים בתעשייה, ולפעול להגביר את ההכשרות של גברים חרדים כדי שישתלבו בתעשייה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x