$
אינטרנט

פרשנות

המיליארד הבאים: פייסבוק מפסידה בקרב נגד הפרופילים המזויפים

על אף שפייסבוק טוענת שיש לה מיליארד משתמשים, יש להניח שמאות מיליונים מהם מזויפים ונועדו להפיץ ספאם ונוזקות. לצידם, נמצאים גם פרופילים פיקטיביים של משתמשים שחוששים לפרטיותם. מה היקף התופעה ועד כמה היא בעייתית?

הראל עילם 10:3505.10.12
לא צריך להאמין למספרים - פייסבוק אמנם דיווחה בגאווה על הגעתה למיליארד משתמשים פעילים, אבל המספר האמיתי הוא כנראה נמוך משמעותית. הרשת החברתית מתמודדת עם כיום עשרות מיליוני פרופילים מזוייפים, כנראה למעלה ממאה מיליון ויתכן שאף הרבה, הרבה יותר.

 

חלק זעום מאותם פרופילים המוגדרים כמזוייפים הם בעצם פרופילים שלא הוגדרו נכון וחלק גם מסתיר משתמשים במדינות ערב שמנסים להגן על הפרטיות שלהם מהשלטון באיראן, ערב הסעודית, איחוד האמירויות ועוד. בחצי השנה האחרונה נרשמו קצבי גידול של יותר מ-20% בכמות המשתמשים במצרים, עומאן, אפגניסטן, לוב, עיראק וקטאר.

 

לפי פייסבוק, מספר מהדפים שהיא מגדירה כמזוייפים הם בעצם דפים שהוקמו בעבר על ידי עסקים, לפני שהרשת החברתית שדרגה את הדפים העסקיים ב-2010. מספר פרופילים שמוגדרים כמזוייפים הם גם ניסיונות לעקוף את מגבלת שינויי השמות והכינויים ברשת החברתית, שהם לפעמים דרקוניים לאזרחים מחוץ לארצות הברית.

 

לא מאחורי כל סטטוס עומד אדם לא מאחורי כל סטטוס עומד אדם צילום: shutterstock

 

פייסבוק חסרת אונים מול הבוטים

 

בפועל, מספר הולך וגדל של פרופילים נוצרים על ידי בוטים כאמצעי שיווק, הפצת ספאם ותוכנות זדוניות. אף אחד, גם לא פייסבוק, מסוגל לדעת את מספרם. החברה טוענת כי מדובר בחמישית מכלל הפרופילים המזוייפים, אך ההערכות מדברות על מספר גבוה בהרבה.

 

באוגוסט הודתה הנהלת פייסבוק כי 8.7% מכל המשתמשים הם מזוייפים ונועדו למחיקה. המספר הזה עולה בהתמדה - ביולי, רק חודש לפני כן, החברה דיברה על 6%. עיקר הפרופילים האלו הוגדרו על ידי החברה כ"כפולים" - כלומר שאותו משתמש מפעיל לפחות עוד פרופיל נוסף מלבד החשבון הראשי שלו. ניתן להניח שהמספר האמיתי גבוה הרבה יותר - הרשת החברתית עדיין לא יודעת להתמודד מול פרופילים "עמוקים" הכוללים פרטים מלאים, אם כי מזוייפים. במספר קטן מדינות - כמו קאטר ומונקו - אחוז החדירה של פייסבוק יותר גבוה ממספר האזרחים בעלי חיבור אינטרנט כלשהו.

 

נציגים אנונימיים של חברות שיווק וניו מדיה הודו כי הם מפעילים לפעמים עשרות אם לא מאות פרופילים מפורטים למטרות של הפצת תכנים. הכלים של פייסבוק לא מסוגלים להתמודד עם התופעה ולעיתים קרובות אף טועים בזיהוי: החברה מחקה בטעות, בין השאר, את החשבון של השחקנית סלינה גומז ושל משתמשים שהעלו תמונות פרופיל שלהם שהם מחופשים לשחקנים ודמויות מפורסמות.

 

מיליארד משתמשים? כמה מהם בכלל אמיתיים? פייסבוק מיליארד משתמשים? כמה מהם בכלל אמיתיים? פייסבוק צילם: Shutterstock

 

גשם של לייקים מזויפים

 

ניסוי של ה-BBC הראה כי אחרי שנוצר דף של חברה מזויפת, ללא פרסום וללא מוצרים משלה, קיבל העמוד למעלה מאלף לייקים בתוך כיממה. רובם המוחלט התגלו כבוטים שביצעו לייק לאלפי חברות ודפים שונים. ניסוי של חברת הפרסום LimitedRun הראה כי 80% מכל ההקלקות על פרסומות התבצע על ידי בוטים. החברה הסתבכה לאחר מכן לאחר שטענה שאנשי המכירות של פייסבוק ניסו "לסחוט" ממנה התחייבות לרכוש חבילות פרסום באלפי דולרים - דבר שהתגלה כטעות, אבל לא ביטל את הטענות המקוריות על שיעור ההקלקות המזוייפות.

 

הרשת החברתית עצמה טוענת כי הפרופילים המזוייפים הם סכנה עבורה והיא פועלת למגר אותם, אבל בפועל הדבר גם מאפשר לה להראות צמיחה קבועה בהיקף הפעילות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x