$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: האם גוגל תשבית את מנוע החיפוש ליום אחד?

מתנגדי החוק החדש נגד פיראטיות בארה"ב מארגנים "שביתת רשת" ביום רביעי, ויקיפדיה כבר בפנים - עכשיו הלחץ מופעל על גוגל ופייסבוק. וגם: סין מעדיפה את האפסטור על האנדרואיד מרקט

יוסי גורביץ 14:5516.01.12

שביתת הרשת הגדולה 

 

המאבק על חוק SOPA, שנועד להילחם בפיראטיות ובפועל מאיים על שלמות הרשת, צובר תאוצה: אחרי שגם הבית הלבן הצטרף לרשימת המתנגדים לו, נערכים פעילי רשת בארה"ב לעליית מדרגה רצינית במאבק.

 

מחרתיים, ה-18 בינואר, הם רוצים שביתת רשת מלאה בכל האתרים המרכזיים: החשכה של המסכים במחאה על החוק. שורה של אתרים – ויקיפדיה, רדיט, מוזילה, אתרי צ'יזבורגר נטוורק (נו, אלה עם החתולים המצחיקים), MoveOn הרדיקלי – כבר הודיעו שהם מצטרפים.

 

עכשיו מופעל לחץ על חברות ואתרים אחרים לעשות את שלהם ולהצטרף לשביתה, כשברשימה נמצאים פורצ'אן, הפינגטון פוסט, פנדורה - וגם גוגל ופייסבוק. גוגל מתנגדת רשמית לחוק והיו"ר שלה, אריק שמידט, כבר הספיק לתקוף אותו תחת כל עץ רענן ומול כל מיקרופון נובל. השאלה היא האם גוגל תוכל להרשות לעצמה להשבית את מנוע החיפוש שלה למשך יום אחד בשנה.

 

גם אם המחאה תצליח, החוק עדיין לא מת. בהוליווד כבר מבינים שהחוק הנוכחי בעייתי מאוד, ושהוא הופך אותם לגוף שנוא גם על הקהילה הליברלית – המעוז שלהם בימים כתיקונם. הוא חושף את השקר הנוצץ של האולפנים: שמאחורי כל התהילה והדיבורים על יצירת תרבות עומדת תאוות בצע שחזקה מכל דבר אחר. אז עכשיו מתחילים לדבר שם על קידום חוקים "מתונים" יותר, כמו Protect IP.

שמידט. תקף את החוק, האם יצטרף לשביתה? שמידט. תקף את החוק, האם יצטרף לשביתה? צילום: בלומברג

 

ההתארגנות ברשת בארה"ב מעוררת קנאה. במהלך המאבק על החוק הביומטרי, קבוצה קטנה של פעילים עשתה הרבה רעש - אבל החוק עבר, ולא זכור לי שראש הממשלה הודיע שיש לו בעיה איתו. אולי אנחנו סובלים מבעיה של זנב קצר: אין לנו מספיק גולשים מודעים ואכפתיים שיהפכו את העולם על המחוקקים שלנו, בעוד שלאמריקאים יש מסה קריטית מספיקה.

 

ואם כבר דיברנו על גוגל ופיראטיות...

 

שונאים, סיפור שנאה

 

רופרט מרדוק, הבעלים של ניוז קורפ, כנראה מקבל פריחה כשהוא רואה את הלוגו הצבעוני של גוגל. הוא האשים אותה בעבר בחיסול העיתונות, משום ששירות גוגל ניוז מאפשר לאנשים לקרוא את החדשות – או, על כל פנים, את הפסקה הראשונה שלהן – מבלי להכנס לאתרי החדשות עצמם. לפני כשנה וחצי החליט מרדוק לעשות מעשה, ועיתוני הדגל שלו התנתקו מגוגל: הם לא מאונדקסים על ידי גוגל, מוסתרים מאחורי חומת תשלום, ומכניסים מספיק כסף כדי שמרדוק יהיה מרוצה.

 

המריבה, כמובן, לא נגמרה שם. לפני כשבועיים דיווחנו שמרדוק פתח חשבון טוויטר, ולאחרונה הוא המשיך להפגיז: בניגוד לחבר'ה מהפסקה הקודמת, מרדוק הוא תומך נלהב ב-SOPA. בין היתר הוא תקף את נשיא ארה"ב על התנגדותו לחוק, וטען שאובמה מועסק בידי "מממניו מעמק הסיליקון". גם גוגל, איך לא, ספגה קצת אש על רקע הוויכוח סביב היחס לשיתוף הקבצים, והוגדרה בידי מרדוק כ"מובילת פיראטיות".

 

זו התבטאות מתונה יחסית של מרדוק בקשר לגוגל – בעבר הגדיר אחד הבכירים בחברה שלו את ענקית החיפוש כ"ערפד". בגוגל, מצדם, דחו בתוקף את ההאשמות של מרדוק: בחברה אמרו שמדובר בשטות מוחלטת, וציינו שהם הסירו מתוצאות החיפוש חמישה מיליון עמודים החשודים בשיתוף תוכן בלתי חוקי במהלך 2011.

 

הבעיה, מבחינת גוגל - וזו, כנראה, גם הסיבה לכך שהחברה טרחה בכלל להגיב - היא שההאשמה של מרדוק כלל לא חדשה. הוא גם לא הראשון שמעלה אותה. כמה וכמה מנהיגי פיראטים מוצהרים ציינו שמה שהם עושים אינו שונה בשום צורה ממה שעושה גוגל - מספקים גישה למידע.

 

פיירט ביי הגדילו לעשות, והצגו למשך סוף שבוע אחד רק תוצאות חיפוש של גוגל, כדי להמחיש את העיקרון הזה. הפיראטים, כמובן, טענו שהם מופלים לרעה לעומת גוגל: אחרי הכל, אי אפשר לאנדקס את "סך הידע האנושי", כפי שגוגל מתיימרת לעשות, מבלי להתעסק עם תוכן שמפר זכויות יוצרים.

 

מרדוק. נגד אובמה, נגד גוגל, בעד SOPA מרדוק. נגד אובמה, נגד גוגל, בעד SOPA צילום: בלומברג

  

מבייג'ינג לקופרטינו

 

השקת האייפון 4S בדיקטטורה הגדולה בעולם, סין, התעכבה משום שאפל לא הביאה מספיק מכשירים. התוצאה – לתשומת לבם של המקוננים על התנהגות האספסוף הישראלי ב-H&M – היתה המון סיני זועם שרגם את חנויות אפל בביצים. די קשה לנקות ביצים מזכוכית, כך אומרים.

 

על רקע ההיסטריה, קל היה לפספס עובדה מעניינת: לסינים יש ותהיה גישה לחנות האפליקציות של אפל, האפסטור. האנדרואיד מתקשה להמריא בסין בדיוק מאותה הסיבה: למשתמשים הסינים אין גישה לחנות האפליקציות שלו, המרקט. הסיבה לכך פשוטה למדי, ולא קשורה לגוגל: מנהיגי המפלגה הקומוניסטית הסינית לא מאפשרים את הגלישה במרקט.

 

אותם מנהיגים רוצים לוודא שההמונים לא יקבלו גישה לחומרים מסוכנים כמו מידע על חופש ודמוקרטיה, כמו גם ארוטיקה. לאפל יש בעיה קשה עם ארוטיקה גם כך, והיחס שלה לחופש ודמוקרטיה בעייתי בלשון המעטה. שני אלה יכולים לגנוב סוסים ביחד. בייג'ינג, ככל הנראה, יכולה לסמוך על אפל שכאשר היא תורה לה להעלים אפליקציה, זו תיעלם – וסביר שאף אחד אפילו לא ישים לב, בהתחשב במספר האפליקציות שאפל העלימה עד כה.

 

המרקט זה סיפור אחר. לגוגל אין מדיניות של חסימת אפליקציות, אלא רק כאלה שמתברר כי נועדו לפגוע במשתמש. יתר על כן, בהתחשב בהיסטוריה הבעייתית של סין וגוגל, האחרונה תתקשה להרשות לעצמה כניעה לדרישה סינית לסתימת פיות. המרקט, מהסיבות הללו, מתקשה להגיע לסין ולא נראה שיגיע לשם בקרוב. קשה להאמין שרצון סיני להתעלל קצת בגוגל הוא לא חלק מהשיקולים.

 

זה לא שאין חנויות אפליקציות לאנדרואיד בסין: Tencent מפעילה כזו – אבל החנות שלה מסננת מראש את האפליקציות הרצויות. כלומר, פועלת במודל של קופרטינו ובייג'ינג. וזה אומר כל מה שצריך לומר.

 

 

קצרצרים

 

כנס CES הסתיים סוף סוף, אחרי שעבדכם הנאמן כבר פונה לבית החולים עקב הרעלת גאדג'טים. אחרי כל הקינות, הטרוניות, היללות והיבבות על דעיכתו/מותו המתקרב/חוסר הרלוונטיות שלו, רשם הכנס השנה שיא השתתפות. 152 אלף איש הגיעו לתערוכה, עליה של שני אחוזים בהשוואה לשנה שעברה ושל כ-2,736% בהשוואה לכנס העגום של 2009, שנת המשבר. נהוג לטעון ש-CES הוא כנס לא חשוב משום שאפל לא משתתפת בו. האנשים שמעלים את הטענה הזו הם בדרך כלל גם האנשים שממהרים להודיע, אחרי עוד הצלחה של סמסונג, שאפל לא מעוניינת בנתח שוק אלא ברווחים.

 

האקר גזעני והומופובי – שלא קשור לסעודיה או לישראל, לשם שינוי – השתלט לזמן מה על חשבון הטוויטר של ההפינגטון פוסט, והשתמש בהזדמנות כדי להפיץ את משנתו, אם אפשר לקרוא לה כך. כעבור כמה שעות האנשים של הפינגטון השתלטו מחדש על החשבון שלהם, ובכך זה נגמר. אולי אפשר להפסיק עם הגנון הזה?

 

בעלת מסעדה מצליחה בסקוטלנד אומרת שהמפתח לעסקים מוצלחים הוא לא סטייק מוצלח במיוחד - אלא פס רחב וחופשי. יותר ויותר אנשים, לדבריה, רואים בגישה לרשת זכות בסיסית כשהם באים לבקר במקום כלשהו. היא גרה, כזכור, בסקוטלנד, ושם זה חתיכת סיפור לארגן רשת מהירה. מהירות הרשת הנמוכה באזור אינוורנס כבר הגיעה לפרלמנט, כאשר חבר הפרלמנט מהאזור התלונן שהמהירות שם היא חרפה. רשת כלל-סקוטית צפויה להיפרס בשנת 2013, אם המגעים של הרשויות עם חברת BT יצליחו.

 

דיווחנו אתמול (א') על האייפון שצלצל בעת קונצרט ועל המבוכה האיומה שנגרמה לבעליו. עכשיו מסתבר שהוא דווקא הקפיד להשתיק את המכשיר קודם שנכנס לקונצרט, אבל – מאחר שהמכשיר שלו היה חדש – הוא לא ידע שהאייפון משתיק שיחות כשאומרים לו, אבל אפילו טים קוק בכבודו ובעצמו לא מסוגל להשתיק חלק מההתראות שלו. ככה זה באפל: היא מאמינה שהיא יודעת יותר טוב מהלקוח מה הוא צריך, והתראת שעון מעורר, על כן, פועלת שם בכל מצב - כשאפל דורשת מהמפתחים לאפסטור שלא לעקוף זאת. בדרך כלל זה עוזר. הפעם לא.

 

תיקון: בשבוע שעבר כתבתי כאן על 300 עובדי פוקסקון שאיימו להתאבד אחרי שהחברה דפקה אותם פעם נוספת. ציינתי "כידיעה לא בלתי קשורה" את העובדה שאפל הגדילה את שולי הרווח שלה בעקביות על חשבון פוקסקון, מה שמאלץ את החברה לדפוק את העובדים שלה. ובכן, מסתבר שהעובדים הספציפיים האלה ייצרו דווקא מכשירי אקסבוקס עבור מיקרוסופט. אופס. מיקרוסופט, מצדה, פתחה בחקירה

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x