$
הייטק והון סיכון

בלעדי: גו-נטוורקס בסכנת סגירה

בינואר 2007 רכשה ענקית ציוד התקשורת האלחוטית נקסטווייב את גו-נטוורקס הישראלית ב-50 מיליון דולר. בסוף השבוע צנחו מניותיה בכ-70%, כיווצו את תמורת העסקה והותירו את 100 העובדים ברמת החי"ל בחוסר ודאות

אסף גלעד ומאיר אורבך 06:5312.08.08

חברת נקסטווייב האמריקאית (Nextwave), ענקית ציוד התקשורת האלחוטית, נכנסה ביום שישי האחרון למועדון הלא יוקרתי של רשימת "פרוס" - המניה שרשמה את הירידה החדה ביותר בנאסד"ק באותו יום מסחר. מניות החברה צנחו בסוף השבוע האחרון בכ־66%: ממחיר של 1.90 דולרים למניה ל־95 סנט למניה בלבד. יום קודם לכן הודיעה נקסטווייב על דלדול קופת המזומנים שלה ל־71.1 מיליון דולר - סכום קטן יותר מהסכום שהוציאה ברבעון הראשון של 2008.

 

חוסר ודאות. משרדי נקסטווייב ברמת החי"ל חוסר ודאות. משרדי נקסטווייב ברמת החי"ל צילום: גלעד קוולצ'יק

עוד באותו יום מכרה קבוצת ואנגארד (Vanguard) - אחד מבעלי המניות הגדולים בחברה והעשירי בחשיבותו - כמעט את כל מניותיה בחברה. אם נקסטווייב לא תגייס כ־200 מיליון דולר, אומרים בחברה, היא עשויה למצוא את עצמה עמוק בחובות כבר ברבעון הנוכחי, ותיאלץ להודיע על פשיטת רגל.

 

מאה עובדי החברה במרכז הפיתוח הישראלי ברמת החי"ל, לשעבר חברת גו־נטוורקס (Go Networks), מסתובבים כעת בתחושה של חוסר ודאות באשר לעתידם בחברה. בדיוק לפני שנה חילקה נקסטווייב לעשרה עובדים חדשים בחברת גו־נטוורקס הישראלית כעשרת אלפים אופציות לעובד, במחיר של כ־6.15 דולרים למניה. תוקפן של האופציות יפקע בחודש זה, במחיר שככל הנראה לא יעלה על דולר אחד למניה. בדצמבר האחרון העניקה לשבעה עובדים אופציות במחיר פקיעה של 5.29 דולרים למניה, ורק לפני כחודשיים העניקה נקסטווייב לעובד חדש שהצטרף לחברה אופציות במחיר פקיעה של 6.99 דולרים.

 

נקסטווייב הונפקה לראשונה בנובמבר 2006 במחיר של 9.7 דולר למניה. מחיר המניה הגיע לשיא בינואר 2007, ושערו עמד על 12.75 דולר למניה, אולם מאז הידרדר מחירה בהדרגתיות. שווי השוק של נקסטוויב בשיאה הגיע לכמיליארד דולר, וכיום מתקרב שוויה מתקרב ל־94 מיליון דולר.

 

בינואר 2007 הודיעה נקסטווייב כי היא רוכשת את הסטארט־אפ הישראלי גו־נטוורקס, חברה שפיתחה חומרה וציוד למערכות תקשורת WiFi ו־WiMAX המכסים שטחים עירוניים. המרוויחים העיקריים מהעסקה היו קרן פיטנגו וקרן אייפקס, ועוד קרנות כגון אקסל, יזראל סיד ובלאמברג קפיטל. בסך הכל הושקעו בחברה טרם מכירתה 20.5 מיליון דולר.

 

ל"כלכליסט" נודע כי עסקת המכירה בוצעה תמורת סכום כולל של 50 מיליון דולר, המשקף תשואה נמוכה יחסית של קרוב ל־150% על הכסף. המשקיעים המקוריים קיבלו 24 מיליון דולר במזומן, ושארית הסכום עוגנה בביצועי גו־נטוורקס בשתי פעימות: 13 מיליון דולר במניות עד פברואר 2008, ועוד 13 מיליון דולר במניות עד תום אוגוסט 2008.

 

בגלל הירידה בערך המניות עשויות המשקיעות לקבל מספר אסטרונומי של כ־13 מיליון מניות חסרות תועלת בסך הכל - כל עוד מצבה של החברה אינו מזהיר. דבר זה עשוי להפוך את רכישת החברה לעסקה מפסידה. מאידך, אם תתאושש נקסטווייב מהמשבר, יוכלו הקרנות ליהנות מצמיחתה של החברה לאחר שקיבלו את מניותיה במחיר שפל.

 

בשבוע שעבר פרסמה נקסטווייב את הדו"חות הכספיים שלה לרבעון השני של 2008. בדו"חות ציינה החברה את ההאטה בכלכלה העולמית, שלטענתה השפיעה על נכונותם של יצרני ציוד התקשורת לרכוש מוצרים חדשים ולשדרג טכנולוגיות. עוד ציינה את החלטת רשות ההגבלים העסקיים בארצות הברית לעכב את המיזוג בין קלירווייר לבין ספרינט־נקסטל, מיזוג שהיה מקל על פריסת רשת WiMAX בארה"ב, ובו בזמן גם לעכב את ניסיונותיה של נקסטווייב למכור תדרים שרכשה בעבר.

 

כדי לכסות על ההפסדים וכדי להשיג אורך נשימה לפחות עד תום הרבעון השני של 2009 תיאלץ עכשיו החברה לגייס לפחות 250 מיליון דולר, עוד בטרם יסתיים הרבעון. בחברה כבר הודיעו על מכירת תדרים בסכום כולל של 150 מיליון דולר שקנתה נקסטווייב בעבר מממשלת ארה"ב. החלק הגדול ביותר נמכר למפעילת הסלולר הגדולה T-mobile בכ־100 מיליון דולר.

 

בחברה מתכננים לקחת הלוואה של עוד 100 מיליון דולר. גורמים ישראלים בחברה מעריכים בפני "כלכליסט" כי בתנאים אלה של סיכון גבוה, לקיחת ההלוואה תהיה קשה. הגורמים מציינים כי מנכ"ל החברה אלן סלמסי, שהונו מוערך במיליארדי דולרים לאחר שהקים את קוואליקום ומכר את מניותיה במחיר שיא, עשוי לקנות בעצמו חלק ממניות החברה כדי להביע אמון בספינה השוקעת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x