סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

פרשנות
נעלמו הבלמים בשוק הסלולר

הטעות לא היתה בהחלטת הממונה על רשות התחרות לאשר את העסקה של סלקום־גולן טלקום, אלא בטיעונים שנתלו על מודל עסקי הפסדי של אקספון

ההחלטה של יו"ר רשות התחרות מיכל הלפרין לאשר את עסקת סלקום-גולן טלקום באוגוסט אשתקד הייתה נכונה. ריבוי השחקנים בשוק התקשורת, זכר לרפורמה שהוביל משה כחלון בתחילת העשור הקודם, אמנם ייצר תחרות עזה, אך בהיעדר בלמים ואיזונים, הוא הוביל לתחרות פרועה שסופה פגיעה בחברות ובהמשך בלקוחות.

כניסתן של גולן טלקום והוט מובייל לשוק ב-2012 עשתה את הפעולה המתבקשת וחתכה את הרווחים החזיריים שגזרו חברות הסלולר על גב הלקוחות, אך כשהשוק היה צריך להגיע לנקודת שיווי משקל חדשה, המחירים המשיכו לרדת. זה קרה לא מעט בגלל כניסתה של אקספון שבאסטרטגיה אגרסיבית של מכירה במחירי הפסד לכל החיים, העצימה את הסחרור.

1 צפייה בגלריה
השקת מותג הסלולרי אקספון חזי בצלאל המנכ"ל
השקת מותג הסלולרי אקספון חזי בצלאל המנכ"ל
חזי בצלאל מנכ"ל אקספון
(צילום: דנה קופל)

התוצאה העגומה היא שחברות הסלולר אולי לא רושמות רווחים חזיריים כבעבר, אבל הן לרוב לא מרוויחות בכלל וכך עלולות להתקשות בהשקעות חדשות כמו בפריסת רשת הדור החמישי ובאימוץ טכנולוגיות מתקדמות. הלקוחות מרוויחים במחיר אך עלולים להפסיד בטכנולוגיה.
לכן ההחלטה לאשר את מיזוג גולן וסלקום התבקשה, בטח כשגולן, שכבר עברה ידיים לפני כן, הפסיקה להיות "מחוללת תחרות". הלפרין הבינה זאת, אך בהחלטתה הדגישה כי מה שאפשר את העסקה הוא קיומה של מחוללת תחרות אחרת – אקספון – למרות שהיה ברור שאין היתכנות עסקית להמשך הפעילות ההפסדית שלה.
כל הסימנים בשוק מראים כי מחירי הסלולר צפויים להפסיק לרדת ואולי אף לעלות קלות. זה לא יקרה בייקור החבילות הקיימות, אבל עם כניסתו של הדור החמישי כבר ניתן לראות את זה קורה בתמחור של חבילות התקשורת שלו.
ככל שלקוחות יעברו לרשת המתקדמת הם ישלמו יותר על רשת סלולרית מתקדמת ומהירה יותר. התשלום העודף יאפשר לחברות להגדיל את הפריסה של הרשתות ולגייס דרך כך לקוחות נוספים וכן הלאה. וכן, חלק מזה יילך גם לשורה התחתונה של החברות ואולי יאפשר לאלו שנעדרות את הגב הפיננסי החזק להישאר עם הראש מעל המים. בלי זה, יציאת אקספון מהשוק תיחשב בראי ההיסטוריה כמכה קלה בלבד בכנף התחרות לעומת מה שעלול לקרות.