סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

הדפדפן של עליבאבא מעביר את כל היסטוריית הגלישה שלכם לסין

לפי דיווח בפורבס, דפדפן UC שומר את כתובות ה-IP, את האתר בו ביקרו הגולשים וההתנהגות שלהם, גם בגלישה במצב מוסתר. סביר שעליבאבא משתמשת במידע למטרות לפרסום, אולם בהחלט ייתכן שהוא מועבר לגורמים אחרים בסין הקשורים לממשלה

זה כבר לא אמור להפתיע אף אחד, אבל הנה דוגמה נוספת להבדלים התהומיים ביחס לפרטיות המשתמשים בין חברות סיניות למערביות. על פי מחקר שעיקרו פורסם בפורבס אמש (ג'), דפדפן UC שפותח על ידי חברת בת של ענקית הקמעונאות הסינית עליבאבא ומחזיק במקום הרביעי בעולם מבחינת אחוזי שימוש, מעביר את כל היסטוריית הגלישה והפעילות של הגולשים לשרתים שלה בסין.
העברת הנתונים האלה מתבצעת אפילו אם אתם גולשים במצב מוסתר (incognito) שאמור למנוע זאת בכל מקרה. התופעה חוזרת על עצמה גם באייפון וגם במכשירי אנדרואיד.
על פי המידע שהצליחו החוקרים לגלות, הדפדפן שומר את כתובות ה-IP, את האתר בו ביקרו ואולי עוד נתונים כמו התנהגות הגולשים. לא ברור למה המידע משמש בסופו של דבר, אבל זה לא יפתיע אם החברה האם משתמשת בו לניטור התנהגות הגולשים ולפרסום - אולי של שירותיה. אבל אין להוציא מהכלל שהמידע הזה מוצא את עצמו בסופו של דבר בידי גורמים אחרים בסין, אולי אפילו כאלה הקשורים לממשלה.
הבעיה היא שהגורמים שאוספים את המידע אינם מזוהים
התיאוריה המסחרית עם זאת נראית יותר הגיונית מכיוון שהדפדפן גם מעניק מספר מזהה לכל גולש. זו בדרך כלל התנהלות שמזוהה עם חברות פרסום ושיווק דיגיטלי. החוקר גבי סירליג, כתב במסקנותיו ש"הדרך בה פועל הדפדפן מזכירה התנהגות של גנב ששם את כל כתובות האתרים במזוודה ובורח איתם כל עוד נפשו בו". ואם אתם אומרים לעצמכם שגוגל או פייסבוק עושות אותו הדבר, דעו לכם שכרום למשל לא אוסף היסטוריית גלישה, קוקיז (למעשה גוגל עברה להשתמש בשיטה אחרת במקומם לאחרונה), או מידע על מה אתם עושים באתרים ונתונים במסמכים מקוונים.
2 צפייה בגלריה
דפדפן UC עליבאבא
דפדפן UC עליבאבא
דפדפן UC, עליבאבא
(בלומברג)
הדפדפן UC מותקן מראש לא פעם בסמארטפונים או טאבלטים סינים, בעיקר כאלה שמזמינים באתרי מכירות פופולריים. אמנם הוא לא ברירת המחדל של מכשירים רבים, אבל הוא כן משמש גולשים שאינם מודעים למקורו. מעבר לכך בחנות גוגל פליי הוא מתפאר בכ-500 מיליון הורדות עד כה. כך שכנראה לא מעט מקהל המשתמשים הגלובלי מחזיק בו על מכשיריו בלי להיות מודע לכך. הוא היה אחד הדפדפנים הפופולריים בהודו לפני שהממשלה המקומית חסמה את השימוש באפליקציות סיניות.
אם אתם תוהים על מה המהומה ודוגלים בשיטת "אין לי מידע שיכול לעניין מישהו", או "גם גוגל ופייסבוק עושות אותו הדבר", אתם מסכנים את עצמכם הרבה יותר ממה שאתם חושבים או מתארים לעצמכם. הבעיה אינה בכך שהמידע שלכם מנוטר. אלא בכך שהגורמים שאוספים אותו לא מזוהים, והבעיה קשה שבעתיים בסין, שאולי עשתה סדר בהתנהלות החברות המקומיות כלפי השוק הסיני, אך לא ממש מתעניינת בהתנהלותן מול משתמשים בחו''ל.
זאת אומרת שאין לכם שום דרך לוודא לאן המידע מועבר או לאיזה שימוש הוא מיועד. לא פעם מידע כזה נמכר מחדש לגורמים - גם במערב - שמשתמשים בו לשליחת ספאם. וזה עוד בלי לקחת בחשבון גורמים מפוקפקים או פליליים שיכולים בקלות להרכיב פרופיל משתמש ולשלב אותו במסגרת הנדסה חברתית כדי להחדיר נוזקות למכשירכם. אם אתם משתמשים בדפדפן הזה, או בדפדפנים אחרים כמו זה של שיאומי, של Cheetah Mobile.
2 צפייה בגלריה
דפדפן UC עליבאבא
דפדפן UC עליבאבא
דפדפן UC עליבאבא
(שאטרסטוק)
ההמלצה שלנו היא להסיר את ההתקנה שלהם ולעשות שימוש בדפדפנים כמו כרום או ברייב לאנדרואיד, וספארי לאייפון. לא אפל, גוגל או עליבאבא ענו לבקשת תגובה בנושא מצד פורבס, אך מספר שעות לאחר הדיווח, החוקרים מצאו שהגרסה האנגלית של הדפדפן באפסטור של אפל הוסרה. עם זאת הגרסה הסינית עדיין זמינה להורדה. מנגד בגוגל פליי הדפדפן עדיין זמין בכל השפות.