סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

עקפה את אינטל, TSMC וסמסונג: IBM חשפה שבב זעיר בגודל 2 ננומטר

היתרון בשבב בגודל כזה הוא ביכולתו לספק ביצועים הגבוהים ב-45% או הורדה של צריכת האנרגיה ב-75% בהשוואה לשבבי 7 ננומטר שמהווים כיום את הגודל העיקרי בשוק שבבי המובייל, המחשבים והענן


חברת IBM חשפה היום (ה') שבב חדש מפיתוחה בגודל 2 ננומטר. מדובר בפריצת דרך משמעותית בתחום השבבים שעשויה לשנות את יחסי הכוחות בין השחקניות העיקריות בעולם הזה.
השבב החדש אמנם מוגדר רק כאב-טיפוס, אך לדברי IBM הוא יכנס לייצור סדרתי בתוך שנים ספורות. אם ניקח לדוגמה את שבב ה-7 ננומטר שלה, שהוכרז לפני כ-5 שנים וייכנס לייצור בעוד חודשים ספורים, כנראה שנוכל לראות את השבב החדש מסדרת Power 10 בסביבות 2025 או 2026.
עם זאת IBM לא מכוונת רק לשוק מעבדי הענן. בהודעתה היא מתייחסת גם ליתרונות גודלו הזעיר של השבב בסמארטפונים ומכשירי מובייל. יכול להיות שיש כאן רמז עבה מצידה של החברה לגבי השאיפות שלה. גודל של 2 ננומטר מספק יתרונות רבים עבור מכשירים שפועלים בדרכים, ניתן למשל לקבל סמארטפון שצריך טעינה רק פעם ב-4 ימים או שיכול להחליף מחשב במשימות תובעניות במיוחד כמו ריטוש תמונות. גם מכוניות אוטונומיות, רובוטים ומכשירי אינטרנט הדברים יוכלו ליהנות משיפור אדיר ביכולות שלהם עם שבבים זעירים.
1 צפייה בגלריה
יבמ IBM
יבמ IBM
(צילום: Investopedia)
TSMC הצליחה לפתח תהליך ייצור של 5 ננומטר
ההכרזה של IBM זורקת עוד קצת דלק למדורת השבבים המשתוללת. אינטל, TSMC, סמסונג, אנבידיה וקוואלקום כולן הכריזו על תוכניות פיתוח למזעור שבבים, אך עד כה, רק TSMC הצליחה לפתח תהליך ייצור של 5 ננומטר שמשמש לייצור מעבדי סמארטפונים לפלח מכשירי הפרימיום בעיקר. אינטל נמצאת מאחור בכל הנוגע למזעור השבבים שלה ומעדיפה כיום לקדם טכנולוגיות אחרות שפיתחה כדי להימנע מלהחשף במערומיה. קוואלקום וסמסונג מצידן מתמקדות בינתיים במעבדי סמארטפונים ומגששות גם פתח לשוק המחשבים.
מבחינה טכנולוגית, השבב החדש מבוסס על טכנולוגיית Nanosheets בגודל 2 ננומטר ולדברי IBM הוא הראשון בעולם בכך. השבב החדש דומה בגודלו לגודל של ציפורן ומאפשר לדחוס עליו עד 50 מיליארד טרנזיסטורים. היתרון בשבב בגודל כזה הוא ביכולתו לספק ביצועים הגבוהים ב-45% או הורדה של צריכת האנרגיה ב-75% בהשוואה לשבבי 7 ננומטר שמהווים כיום את הגודל העיקרי בשוק שבבי המובייל, המחשבים והענן. עם זאת ההשוואה של IBM התבצעה כנראה מול שבבי ה-7 ננומטר הנוכחיים שלה, ולא ברור אם המספרים חוזרים על עצמם בהשוואה לשבבים של יצרניות אחרות.
ההכרזה של IBM מחזירה לחזית הבמה את המאבק בין שתי אסכולות, זו הדוגלת במזעור עד לגבול היכולת הפיזיקלית הנוכחית לעומת זו של אינטל שדוגלת בייעול פעולת השבבים גם ללא הקטנה פיזית שלהם. יש לציין שהגישה של אינטל נובעת גם בעיקר מכך שהחברה התקשתה להציג שבבים בגודל קטן מ-10 ננומטר במשך שנים, ורק כעת הגיעה לשלב הייצור של שבבי 7 ננומטר שצפויים להגיע בשנים הקרובות. ב-IBM מאמינים שניתן להמשיך ולמזער את השבבים גם ל-1 ננומטר ואף למטה מכך. אם היא תצליח, יהיה מדובר בהישג טכנולוגי מרשים ביותר שיאפשר שיפור אדיר בביצועי המכשירים שלנו.