$
הייטק והון סיכון

פרשנות

הצד הפחות יפה של מטר המזומנים

הכסף הגדול שנשפך על חברות צעירות עלול לשבש את הזהירות וההתנהלות העסקית המחושבת של יזמים

מאיר אורבך 07:5401.03.21

כבר ב־2018 אמר ל”כלכליסט” אדי שלו, אחד המשקיעים הוותיקים והמובילים בתעשיית ההייטק בתחזית שהקדימה את זמנה, כי "כולם רוצים להיות יוניקורן". נראה שכיום כל חברה יכולה להיות יוניקורן בלי קשר להכנסות, לרווחים או למדדים כלכליים.

 

 

 

המירוץ היום אינו שייך כבר לחברות, אלא למשקיעים שאיבדו כל קשר לערך הכסף או לשווי החברה. אחת אחרי השנייה מדווחות חברות על גיוס נוסף עוד לפני שהסתיים הגיוס הראשון וגם על ביקוש יתר בכל גיוס. על פי הערכה, כל חברה טכנולוגית שחווה צמיחה, גם אם היא ממש בתחילת דרכה, מקבלת הצעות השקעה של עשרות מיליוני דולרים מעשרות גופים, בעיקר גופי ענק בארה”ב, אשר עבורם הטכנולוגיה היא כמעט האמצעי היחיד להשגת תשואות איכותיות על השקעתן. במצב של ריבית אפסית, ולעתים שלילית, גופים מוסדיים וקרנות שבעבר לא השקיעו בהייטק הפכו למשקיעים מובילים גם בשלבים מאוד מוקדמים של חיי חברות.

 

תומר וינגרטן מנכ"ל סנטינל וואן תומר וינגרטן מנכ"ל סנטינל וואן צילום: סנטינל וואן

 

מבול ההשקעות מטשטש את שיקול הדעת

 

אין להתפלא על כך שחברות צעירות אשר מקבלות שנתיים או שלוש לאחר הקמתן השקעות עתק לא ממהרות לסרב. שנת הקורונה שהפכה את העולם לדיגיטלי בקצב מואץ, גרמה לחברות טכנולוגיה רבות להפוך ליקירות המשקיעים. היזמים לא צריכים להתאמץ ולגייס, הם מקבלים שלל הצעות מפתות.

 

השקעות אלו משנות באופן משמעותי את דרך המחשבה של היזמים. הן מטשטשות את הצורך בשמירה על הכסף, את הזהירות ואת ההתנהלות העסקית המחושבת. זה קורה גם ליזמים מאוד מנוסים שעברו לא מעט. המעבר ממצב של פאניקה בעת תחילת מגפת הקורונה לחגיגה של גיוסי עתק יכולה לשבש את דעתו של כל יזם. אחד המשקיעים הבולטים תיאר ל”כלכליסט” את המצב במילה אחת: "טירוף". לדבריו, חברה שרק נולדה ואין לה ממש הכנסות לא יכולה להיות שווה מיליארד דולר.

 

שיבוש הדעת של היזמים אינו דבר של מה בכך. יזם אשר צריך להיות ממוקד מטרה בצמיחת החברה והתפחותתה לא יכול להתרכז בה כאשר מרעיפים עליו עשרות ומאות מיליוני דולרים. הוא לא יכול לומר למנהל השיווק לחסוך או להנמיך ציפיות לעובד שמבקש תוספת שכר, כאשר זה עתה גייס 100 מיליון דולר ובבנק נחים עדיין עשרות מיליונים מהגיוס הקודם.

 

הבעיות יצופו כשהמשקיעים יממשו אחזקות

 

הבעיה קשה שבעתיים עבור יזמים צעירים, בתחילת דרכם, שהפגישה עם סכומים כאלה יכולה בקלות לשבש את דעתם. יזמים אשר מחזיקים בקופת חברתם מאות מיליוני דולרים מאבדים בדרך את ה"רעב", ה"פחד" וה"מצוקה” שמאפיינים חברות סטארט־אפ בתחילת דרכן ומסייעים לחשל ולבנות אותן. חברה צעירה כזו מאבדת כל ערך וחשיבות לכסף. המשקיעים ייתקלו בבעיה ברגע שינסו לממש את האחזקות של אותן חברות, יגלו את הערכת השווי המנופחת, וההתרסקויות יהיו רק עניין של זמן.

 

בסוף השבוע דלפה ידיעה שהיא כנראה המקור לתקווה של הרבה חברות סייבר. סנטינל וואן, חברת הסייבר שהוקמה על ידי ישראלים, תנפיק לפי שווי של 10 מיליארד דולר, רגע קט לאחר שגייסה בשווי של קצת יותר מ־3 מיליארד דולר. עבור חברות הסייבר הצעירות ומשקיעיהן, סנטינל וואן היא העתיד הקרוב והלא ממש רחוק.

x