$
הייטק והון סיכון

"CYE יכולה להיות הספוטיפיי של עולם אבטחת הסייבר"

פיטר ויידרהולם, ממנהלי קרן EQT, שהשקיעה 100 מיליון דולר בחברת אבטחת הסייבר הישראלית CYE, משוכנע שהיא יכולה לשכפל את ההצלחה של ספוטיפיי, שהיה ממוביליה. "זו ההשקעה הראשונה שלנו בישראל ואנחנו מחפשים הזדמנויות נוספות"

מאיר אורבך 10:1111.02.21

הסטארט־אפ CYE, שעוסקת בסייבר התקפי, השלים גיוס של 120 מיליון דולר שאותו הובילה קרן ההשקעות האירופית EQT של משפחת ולנברג משוודיה, שהשקיעה 100 מיליון דולר.

 

CYE‬ היא אחת מחברות התקיפה ברישיון היחידות בשוק, ותוקפת חברות עסקיות בהסכמתן כדי לחשוף חולשות במערכות האבטחה שלהן. "‭CYE‬ אינה רק מדמה תקיפה אלא מבצעת בפועל תקיפה מלאה נגד הארגון, שמוכן לתת בה את האמון שלו. יש הרבה חברות שמשתמשות בכלים של תקיפת סייבר, אבל רק בודדות הולכות עד הסוף וחושפות ארגוני ענק במערומיהם", סיפר ארונשוילי בראיון למוסף "כלכליסט" באוגוסט האחרון.

 

ארונשוילי, יליד עכו שהקים את הצוותים האדומים בצה"ל (צוותי האקרים שתוקפים את צה"ל על מנת לאתר חולשות אבטחה), ייסד את CYE ב־2012. החברה מעסיקה יותר מ־70 עובדים במשרדיה בהרצליה ועוד מאות האקרים שעובדים עבורה בעולם.

 

מימין פלוריאן פנק ופיטר ויידרהולם מימין פלוריאן פנק ופיטר ויידרהולם

 

קרן EQT, שזו ההשקעה הראשונה שלה בחברת ישראלית, נחשפת כאן לראשונה. בשיחה עם "כלכליסט" מספרים שני בכירים בקרן, פלוריאן פנק ופיטר ויידרהולם, למה החליטו להשקיע ב־CYE, ומדברים על התיאבון שלהם לשוק הישראלי.

 

EQT הוקמה בשנת 1994 בשטוקהולם על ידי משפחת ולנברג שיש לה קשרים היסטוריים לחסיד אומות העולם ראול ולנברג. היא מנהלת 52 מיליארד יורו בשתי פעילויות מרכזיות – נכסים והשקעות פרייבט אקוויטי. הקרן, שמרכזה בשטוקהולם, מעסיקה 700 עובדים.

 

ויידרהולם, אחד ממנהלי הקרן, הגיע אליה לפני כחמש שנים לאחר שהיה בכיר בענקית הסטרימינג שיצאה משוודיה ספוטיפיי. "היה לי מזל גדול מאוד להיות חלק מצוות ההקמה של ספוטיפיי ומהעובדים הראשונים בשנים 2011 עד 2016. זה היה המקום שבו צמחתי. כשהצטרפתי היו לספוטיפיי מיליון משתמשים, 6 משרדים ו־200 עובדים. כשעזבתי היו כבר 35 משרדים, 2,000 עובדים ואלוהים יודע כמה מיליון משתמשים פעילים", הוא אומר בחיוך. "אני מביא את הניסיון בעבודה כיזם וגם ניסיון רלוונטי לגבי איך צומחים וגדלים כי ראיתי את זה ממקור ראשון. אני עובד עכשיו עם CYE ומתכוון להביא אותה רחוק".

 

כשאתה בוחן חברות, אתה בודק אם יש להם אותם גנים כמו ספוטיפיי? אין הרבה הצלחות שיצאו מאירופה כמו ספוטיפיי.

 

"יש לנו הרבה סוגים של חברות. מה שאנחנו יודעים בוודאות זה שהחברות שבבעלותנו צריכות להיות המובילות הדיגיטליות בתעשיות ובשווקים שלהן".

 

ראובן ארונשוילי. "הנפקה? אולי בעוד שנתיים" ראובן ארונשוילי. "הנפקה? אולי בעוד שנתיים" צילום: תומי הרפז

 

"סייבר זה כמו מוזיקה"

 

CYE יכולה לדעתך להיות כמו ספוטיפיי של תעשיית הסייבר, כלומר החברה הגדולה ביותר בתחום?

"אין לי ספק בזה. ל־CYE יש את ה־DNA המיועד לצמיחה. איתנו כשותף, הם יכולים להצליח בגדול. כשרואים את אבטחת הסייבר בחברה רגילה וממוצעת מצד אחד ואת רמת האיומים שיש מצד שני, מבינים שיש פער גדול. ככל החברות מסתמכות יותר ויותר על תהליכים דיגיטליים, האבטחה חייבת לעמוד בקצב. חברות צריכות להסתכל קדימה ולשאול את עצמן לאיזה מערכת הגנת הסייבר הן יזדקקו בעתיד. זה דומה לשוק הפוטנציאלי של המוזיקה באינטרנט, וזה מה שספוטיפיי הגשימה. כמו שכמעט כל אדם אוהב מוזיקה, כך כל חברה צריכה לחשוב על אבטחת הסייבר שלה, עכשיו ובעתיד. ל־CYE יש צוות חזק במיוחד בביצוע והבאה של משהו חדש לשוק בכל מה שקשור לאבטחת סייבר. היא בהחלט CYE יכולה להיות הספוטיפיי של עולם אבטחת הסייבר",

 

מנהלי הקרן השוודית יודעים שבישראל לא חסרים כיום משקיעים וכסף נזיל, אבל מעריכים שיש מקום למשקיעים מהסדר גודל שלהם. "אנחנו מעוניינים להשקיע בעיקר בחברות שמכוונות להשפיע באופן חיובי על העתיד הגלובלי. CYE היא חברה כזאת. היא מסייעת לעולם להפוך למקום בטוח במובן הסייברי", אומר פלוריאן פנק.

 

למה הגעתם לישראל רק עכשיו אחרי שכולם כבר כאן. אתה לא מרגיש שקצת איחרתם למסיבה?

"היו לנו סדרי עדיפויות לצמיחה באזורים אחרים. בנינו את העסק שלנו בארה"ב ובאסיה, אבל ישראל היא אזור סופר מעניין עבורנו. אנחנו רוצים לעשות יותר בישראל ואני חושב שכעת זה גם תזמון טוב יותר. אנחנו מחפשים הזדמנויות השקעה נוספות בישראל. חיפשנו אנשים באיכות גבוהה וצוותים איכותיים להשקעה הראשונה בישראל ומצאנו אותם ב־CYE. אנחנו מכירים אותם כבר 5 שנים. היו לנו קשרים עסקיים איתם ושיתופי פעולה שאפשרו לנו להכיר את החברה ואת היכולות מבפנים".

 

גם ההשקעות בחברות אחרות יהיו בסדר גודל של 100 מיליון דולר?

"באופן כללי נשקיע 50 עד 200 מיליון דולר, בסיבובי Growth, עסקאות רוב או מיעוט. אנחנו גמישים ופתוחים גם לרכישות גדולות באמת של חברות בשווי מיליארד דולר פלוס. מה שחשוב זה שהחברה תתאים לפוקוס ההשקעות שלנו – תוכנה, סייבר, סקיוריטי, חברות שירותי בריאות וטכנולוגיה תעשייתית. יש הרבה חברות באיכות גבוהה בישראל, במיוחד חברות אבטחת סייבר, אבל לא רק. אנחנו רוצים להיות שותף פעיל של היזמים הישראלים ולסייע להיות הצלחה גלובליים".

 

האם אי פעם ביצעת את מה שאתה מדבר עליו, לא רק להשקיע אלא למעשה לקנות חברות?

"כמובן, זה הלחם והחמאה שלנו. אפשר לומר ש־EQT צמחה בדיוק כך. היום אנחנו שמחים שאנחנו יכולים לתמוך גם בשלבים מוקדמים יותר עם הון ראשוני ולהזריק כסף חדש לחברות כדי שיוכלו להאיץ את הצמיחה. זו לא בעיה עבורנו לרכוש עד 100% מהחברות, אנחנו עושים זאת על בסיס יומי".

 

"לא היינו זקוקים לכסף"

 

בגיוס של CYE השתתפה גם 83North שהייתה המשקיעה הראשונה בחברה. חלק מהכסף שימש לרכישת אחזקות של מייסדי, מנהלי ועובדי החברה (סקנדרי). ב־CYE ראו בשנה האחרונה שינוי משמעותי בפעילות הסייבר בעולם עם עלייה בכמות הפגיעות וחיפוש אחר יעדי פגיעה חדשים. "כמות ההתקפות עלתה בצורה דרמטית ורואים אינסוף ניסיונות כולל תקיפות והונאה", אומר המנכ"ל והמייסד ראובן ארונשוילי. "אנחנו לא צריכים כסף אבל מאוד מעוניינים בשותף שאנחנו עובדים איתו שנים ומכירים את היכולות שלו. אנחנו חברה רווחית ועכשיו נוכל להתרחב לצפון אמריקה ומערב אירופה. הכסף מאפשר לנו גם לבצע רכישות של חברות או טכנולוגיות מעניינות שיאפשרו לנו להתפתח".

 

לדבריו, השנה האחרונה היתה טובה מאוד. "צמחנו ב־100% ויותר בהכנסות. איומי הסייבר עלו בצורה אקספוננציאלית והדרישה למוצרים שלנו עלתה משמעותית בעיקר בארה"ב עם לקוחות חדשים", אמר ל"כלכליסט".

ארונשוילי לא פוסל גיוס נוסף וגם רואה באופק את האפשרות להנפיק את החברה. "אני רואה מה שקורה בעולם ההנפקות והספאק וזה מאוד מעניין. אנחנו עוד לא שם אבל אולי בעוד שנתיים", הוא אומר.

 

x