$
סטארט-אפ+

סטארט-אפ+

המנצחת בתחרות +StartUp: חברת הביוטכנולוגיה מטריסלף

החברה מפתחת פלטפורמה לייצור והדפסת תלת־ממד של רקמות ואיברים. במקום השני בתחרות של כלכליסט ופועלים היי-טק זכתה ג'נטיקה פלוס, המפתחת טכנולוגיה לרפואה מותאמת אישית. השתיים זכו במגוון פרסים, ובהם מענקים כספיים ושמונה חודשי שכירות בחלל העבודה מיקסר

מאיר אורבך 08:4430.12.20

חברת הביוטכנולוגיה הצעירה מטריסלף, הפועלת בתחום הנדסת רקמות, היא הזוכה הגדולה בתחרות +StartUp של "כלכליסט" ופועלים היי־טק. בועז דן, מנהל מערך מרכזי עסקים בצמיחה, אגף מסחרי בנק פועלים, ובת שבע משה, ראש תחום פועלים היי־טק בבנק הפועלים, העניקו למטריסלף את הפרס למקום הראשון ואיחלו לה הצלחה. התחרות נערכה בהרצליה במשרדי מיקסר.

 

חבר השופטים של התחרות כלל את אתי בן זאב, משנה למנכ"ל, הממונה על חטיבת טכנולוגיה ומחשוב, בנק הפועלים; נטהלי רפואה, שותפה, Viola Growth; עמנואל תימור, שותף, Vertex Venture; סיגלית קלימובסקי, שותפה, Grove Ventures; אייל ניב, שותף מנהל, Pitango First; יובל כהן, שותף מייסד, StageOne Ventures; נופר עמיקם, שותפה, Glilot Capital Partners; רותם אלדר, שותף מנהל, 10D; ושרית פירון, שותפה מנהלת, Team8.

 

מטריסלף תקבל שורה של פרסים, הכוללים בין היתר מענק של 40 אלף שקל, שמונה חודשי שכירות משרד בחלל העבודה מיקסר, פרסום דיגיטלי ב"כלכליסט" וכן ליווי וייעוץ של פועלים היי־טק. "זה מסע ארוך ומדהים שעברה החברה, ואם חולה אחד יעמוד בזכות הטיפול של החברה, הרי שלתחרות ולזכייה יש חלק גדול במסע זה", אמר אסף טוקר, מנכ"ל

מטריסלף, עם ההודעה על הזכייה.

 

 

אל המקום השני הגיעה חברת ג'נטיקה פלוס, המפתחת טכנולוגיה לרפואה מותאמת אישית. החברה זכתה במענק של 20 אלף שקל, שלושה חודשי שכירות משרד בחלל העבודה מיקסר, ייעוץ וליווי מבנק הפועלים ופרסום דיגיטלי ב"כלכלסט". ד"ר טליה כהן סולל, מייסדת החברה, הודתה לשופטים ולתחרות על האמון בה.

 

שלוש חברות נוספות שעלו לשלב הגמר הן סוריאדטה, לינקס ואפרייט. כל אחת מחמש החברות שעלתה לשלב הגמר הציגה בקצרה את פעילותה. החמש הללו גברו על מאות חברות שהגישו מועמדות ועל 15 חברות שעלו לשלב החצי הגמר. מייסד מטעם כל חברה התייצב מול שניים משופטי התחרות, ששאלו שאלות והקשו על המתחרים במטרה להבין לאן מועדות פני החברה, מה היתרון היחסי שלה על פני אחרות, מצבה העסקי וכדומה.

 

חמש החברות שבאו ממגוון תחומים של תעשיית ההייטק המקומית מייצגות את החברות הצעירות בישראל שלא רוו נחת בשנה האחרונה, מכיוון שהמשקיעים התמקדו בהשקעות בחברות ותיקות. "זו תקופה מאתגרת ברמה כלכלית, אבל תעשיית ההייטק הצליחה להסתגל למצב החדש. ב־2020 היו גיוסי הון של כ־9.9 מיליארד דולר. רואים ירידה בחברות חדשות, ואנחנו רוצים להיות הבנק שמבין את החברות ולחזק את התעשייה. אנחנו שמים את החברות הצעירות במוקד התחרות הזו", אמרה בת־שבע משה, ראש תחום פועלים היי־טק בבנק הפועלים.

 

בלי סכנת דחייה

 

הזוכה במקום הראשון מטריסלף אשר פועלת בתחום של רפואה רגנרטיבית והנדסת רקמות, הוקמה ב־2019 על בסיס טכנולוגיה אשר פותחה בשנים האחרונות באוניברסיטת תל אביב, והיא מעסיקה שבעה עובדים. החברה מפתחת פלטפורמה לייצור והדפסה בתלת ממד של שתלים אוטולוגיים של רקמות ואיברים. השתלים בנויים מפיגום (מטריקס) ותאים שמקורם במטופל עצמו, ובכך מוסר הסיכון לדחיית השתל.

 

השתלים של החברה הציגו תוצאות פרה־קליניות טובות בכמה מחלות כגון אוטם בשריר הלב, פרקינסון ועוד. הטכנולוגיה של החברה שימשה להדפסת תלת־ממד של הלב האנושי הראשונה בהיסטוריה.

 

כאינדיקציה טיפולית ראשונה מפתחת החברה שתלים מוטוריים לשימוש במשותקים כתוצאה מפציעות בחוט השדרה, והיא מתכננת ניסוי ראשון בבני אדם לקראת סוף 2023.

שותפה מרכזית של מטריסלף היא ענקית התרופות באייר, שתבדוק תרופות חדשות על רקמות לב אנושיות שהודפסו במדפסות תלת־ממד במעבדתו של פרופ' טל דביר. הטכנולוגיה פותחה במעבדתו של פרופ' דביר, ועל בסיסה הוקמה חברת מטריסלף אשר מחזיקה בזכויות המסחור של הטכנולוגיה.

 

בחברה מעריכים כי שיתוף הפעולה בין חברת באייר למעבדתו של פרופ' דביר, שמשמש כמדען הראשי של החברה, יסייע להמשך תהליך הפיתוח של שתלי חוט שדרה למטופלים משותקים עקב תאונות.

 

מעבדה של מטריסלף מעבדה של מטריסלף

 

התאמת נוגדי דיכאון

 

ג'נטיקה פלוס, שזכתה במקום השני, הוקמה ב־2018 על ידי ד"ר טליה כהן סולל ודפנה לייפנפלד, בעלות ניסיון רב־שנים בפיתוח ומסחור של טכנלוגיות רפואה מותאמת אישית, במטרה לפתח בדיקה להתאמה מיטבית של תרופות לחולי דיכאון. הלקוחות הפוטנציאליים של החברה הם ארגונים רפואיים, כולל בתי חולים, רופאים, חברות ביטוח וכן החולים עצמם. כמו כן חברות פארמה המפתחות תרופות נוגדות דיכאון יוכלו לנצל את הבדיקה הייחודית שהחברה מפתחת כדי לזרז את תהליך הפיתוח הקליני של התרופה. החברה מעסיקה כיום שבעה עובדים במשרה מלאה וממוקמת בכפר ההייטק בירושלים.

 

הבנת טקסטים

 

חברת הסייבר הישראלית סוריאדטה פיתחה מערכת המבוססת על טכנולוגיית בינה מלאכותית מתחום עיבוד השפה (NLP), המדמה יכולות אנושיות בקריאה וזיהוי טקסט והבנת המשמעות שלו. הטכנולוגיה הייחודית מאפשרת לארגונים לאתר, לזהות ולסווג מידע רגיש ייחודי לארגון שלהם בפשטות, במהירות וללא מעורבות אנושית או הליכים ידניים. המערכת מתחברת למקורות המידע בארגון בצורה פשוטה, סורקת ומנתחת אותם ומזהה מידע רגיש דומה ברחבי הארגון כדי לאפשר שליטה והגנה על המידע.

 

חברת לינקס פיתחה פלטפורמת SaaS, שמאפשרת לארגוני בריאות לנצל את המידע הרפואי שנאסף אצלם לאורך זמן ולהנגיש אותו בצורה מאובטחת ומשמרת פרטיות לפיתוח תרופות, מכשור רפואי ודיאגנוזה מבוססת בינה מלאכותית, ובכך לקצר את משך התהליך לאישור FDA המבוסס על Real world evidence. החברה עובדת כיום עם מספר בתי חולים בישראל ובארצות הברית, והיא מצויה בתהליכים מתקדמים עם עוד מספר גופי בריאות מרכזיים בארץ ובחו“ל. בעזרתה ארגוני הבריאות יכולים לשתף מידע מכל סוג) הן מידע טבלאי כמו בדיקות, אבחנות ופרוצדורות והן מידע לא מובנה כמו וידאו, תמונות ומידע גנטי (עם חברות חיצוניות, והמידע נשאר בשליטת ארגון הבריאות). בחברה מועסקים כיום 12 עובדים, מרביתם אנשי מחקר ופיתוח.

 

פרויקט קוד פתוח

 

חברת אפרייט מפתחת מוצר תשתית כמוצר בקוד פתוח לחלוטין. מוצר הקוד הפתוח של החברה מיועד בעיקר למפתחים עצמאים, אך עם התקדמות הפיתוח הוא התכוונן יותר ויותר לארגונים. למוצר כיום יש קהילה של כ־4,500 מפתחים מכל העולם בקצב גדילה מהיר במיוחד. לפרויקט הקוד הפתוח יש מעל 200 תורמי קוד ועוד רבים שעוזרים להרחיב את ה־Base Knowledge סביב המוצר בדמות פוסטים כתובים, מדריכי וידאו ואפילו ספר אחד. החברה השלימה גיוס ראשוני לאחרונה, היא מעסיקה שני עובדים ושוכרת חדשים.

 

הדרך לסטארט־אפ מצליח

 

במסגרת התחרות צולמו שמונה מפגשים שעוסקים בדרכים להקמה ולניהול סטארט־אפ מצליח. את המפגשים הובילו מומחים ויועצים מהשורה הראשונה בתעשיית ההייטק המקומית. המפגשים עסקו בין היתר בדרכים לפיתוח מוצר, בניהול צוותים בעידן של עבודה מרחוק, בהשקעות וגיוסי הון, בניהול מכירות ופיתוח עסקי, בניהול בורד בחברה צעירה, בהצגת פיץ' מוצלח בפני משקיעים, בהיבטיים פיננסיים ומשפטיים ליזמים בתחילת דרכם ובהיבטים בניהול משברים.

x