$
חדשות טכנולוגיה

לא אמריקאי ולא סיני: מחשב העל המהיר בעולם הוא בכלל יפני

הסיבה לעלייתו של המחשב היפני פוג'אקו בדירוג היא כלכלית בעיקרה. עלותו עמדה על כמיליארד דולר בעוד שמחשב העל האמריקאי הגדול ביותר שמתוקצב כיום צפוי לעלות רק 600 מיליון דולר

רפאל קאהאן 15:5023.06.20
מחשבי על הפכו לסוג של תחום תחרותי בשנים האחרונות, בעיקר בין ארה"ב לסין. שתי המדינות לא מפסיקות להציג מחשבים שמכים אחד את השני בכל שנה בתורות. ואולם כפי שהאמרה הוותיקה אומרת, כשאמריקאי וסיני רבים, היפני לוקח. על פי דיווח של הניו יורק טיימס אמש (ב'), מחשב העל המהיר בעולם כיום הוא Fugaku היפני.  

 

מדובר במכונה שפותחה במכון ריקן ושמומן על ידי הממשלה היפנית. המחשב מותקן בקובה, והוא הצליח להציג מהירות חישוב גבוהה פי 2.8 יותר ממחשב העל המהיר ביותר כיום, שפותח על ידי IBM ומותקן במעבדת המחקר הלאומית של ארה"ב באוק רידג', טנסי.

 

מחשב על היפני Fugaku מחשב על היפני Fugaku צילום: Tomoki Mera

 

כעת המחשב של IBM נמצא במקום השני של רשימת 500 מחשבי העל המהירים ביותר כיום. היא גם מחזיקה במקום השלישי כאשר המחשבים הסינים מחזיקים במקומות הרביעי והחמישי.
רק במקום השני. מחשב על של IBM רק במקום השני. מחשב על של IBM צילום: TechCrunch

 

מחשבי על הפכו בשנים האחרונות לסמל של חדשנות, יכולת הנדסית וכלכלית. מדובר במערכות שגודלן כשל דירה קטנה והן מיועדות לביצוע חישובים בתחומים כגון פיתוחים צבאיים, אנרגיה, פיזיקה ומתמטיקה מתקדמת ופיתוחי רפואה וביוטק. בין השימושים ניתן למנות: פיצוח הצפנות מתקדמות, בניית מודלים לחיזוי מזג אוויר, הדמיה של עיצובים של כלי תחבורה, חישוב עומסי תנועה, פיתוח מערכות נשק מתקדמות, תרופות וחיסונים ומטוסים.

 

מחשב העל היפני עסוק בימים אלו במחקרים שקשורים למגיפת הקורונה. בין היתר הוא משמש לחישוב מודלים של התפשטות הנגיף, שיטות זיהוי ואבחון ובעיקר פיתוח תרופה וחיסון למחלה. הכניסה המרשימה של יפן לראש הרשימה לא היה צפוי כלל. המדינה האסייתית, הגם שבעלת תדמית חדשנית וטכנולוגית, אינה שחקן נחשב בתחום. מתוך רשימת 500 מחשבי העל המהירים, 226 מתוכם סינים, 114 אמריקאיים והשאר מתחלק בין מדינות אירופה, רוסיה ויפן.

 

 

 

הסיבה לכך היא כלכלית בעיקרה. פוגאקו, שהוא שם נוסף להר פוג'י ביפן, עלה כמיליארד דולר והוא מיועד לפעול כ-6 שנים. בהשוואה, מחשב העל האמריקאי הגדול ביותר שמתוקצב כיום צפוי לעלות כ-600 מיליון דולר. אבל החדשנות בו נעוצה גם בפיתוח השבבים שמפעילים אותו. פוג'יטסו, שעיצבה אותם, השתמשה בטכנולוגיה שנמצאת בליבו של כל סמארטפון פשוט - מעבד בארכיטקטורת ARM. חשוב להזכיר ש-ARM נמצאת כיום בבעלות סופטבנק היפנית, מה שכנראה מסביר את הבחירה.

 

מנגד מחשבי העל האמריקאיים והסינים פועלים על מעבדים בארכיטקטורה של מחשבי PC, בין אם מדובר במעבדי x86 מפיתוח של אינטל או AMD או במעבדים גרפיים של אנבידיה. על פי הערכות של בכירים בתחום המחשבים צפויים להמשיך ולהציג שיפורים משמעותיים ביכולות שלהם; בנוסף העתיד הקרוב צופן לנו מחשבים קוונטיים שאמורים להוסיף עוד יכולות מתקדמות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x