$
חדשות טכנולוגיה

ראיון כלכליסט

בני לנדא: "אלון שם את העובדים לפני הכל. זה היה הסוד להצלחה של אינדיגו"

מייסד אינדיגו על המנכ"ל הוותיק שפורש: "חברת אינדיגו הצליחה בגלל שתי סיבות: טכנולוגיה ותרבות. תרבות לא פחות חשובה מטכנולוגיה, ואלון שמר את התרבות של אינדיגו כל השנים"

גולן חזני 07:0410.06.20
"אני רואה באלון בר־שני גיבור לאומי. סדר הערכים שלו הוא משפחה, ישראל, אינדיגו, HP", אמר ל"כלכליסט" בני לנדא, מייסד אינדיגו ומי שעמד מאחורי מכירתה ל־HP.

 

לנדא, שגייס את בר־שני לתפקידו בניהול אינדיגו, מכיר אותו היטב. בשיחה עמו, ניתן לחוש בכאב ואולי גם באכזבה שלו מהתפטרותו של בר-שני, אף שהקפיד לא להתייחס לנסיבות העזיבה.

 

"גייסתי אותו לאינדיגו לפני 25 שנה. הוא עבד בכיל. מכיר אותו מצוין. הוא הגיע כאיש כספים, התקדם למנהל כספים וב־2004 מונה למנכ"ל. הוא מנהיג אמיתי. מהרגע הראשון הראה כשרון אמיתי. כשאיש כספים מנהל חברה טכנולוגית הוא צריך להיות אדם מיוחד במינו, וזה הוא. חברת אינדיגו הצליחה בגלל שתי סיבות: טכנולוגיה ותרבות. תרבות לא פחות חשובה מטכנולוגיה, ואלון שמר את התרבות של אינדיגו כל השנים. זה הסוד להצלחת החברה".

 

אלון בר-שני אלון בר-שני צילום: אוראל כהן

 

 

מה מאפיין את התרבות הזאת?

"שאנשים לפני הכל. יש חברות שיש להן ססמאות - 'הלקוח לפני הכל', או 'דואגים להשיא הון לבעלי המניות', אבל אין הרבה חברות ששמות את העובדים לפני הכל. זה משתלם כי העובדים מחזירים ודואגים לכל הדברים האחרים, ללקוחות ולבעלי המניות. חשוב שהעובדים יבואו לפני הכל ואלון שמר על זה כל השנים".

 

במה זה התבטא? השארת עובדים בחברה גם כשיש לזה מחיר?

"שמירה על עובדים לפני כל דבר אחר. הדבר הראשון זה עניין של יחס. כשמעריכים את העובדים ונותנים להם להבין שמעריכים את ההשקעה והמאמץ וההישגים שלהם. וכן, דבר שני זה לשים אותם לפני שיקולים אחרים. לא להיות קל על ההדק. האינטרס והפרנסה של העובדים לפני הכל - והם מחזירים את הנאמנות הזו לחברה".

 

בני לנדא. "תרבות לא פחות חשובה מטכנולוגיה, ואלון שמר על התרבות של אינדיגו" בני לנדא. "תרבות לא פחות חשובה מטכנולוגיה, ואלון שמר על התרבות של אינדיגו" צילום: טל אזולאי

 

 

בסוף חברות רוצות להרוויח ושמות את הרווח לבעלי המניות במקום הראשון

"אני לא אומר שחברה צריכה לסכן את קיומה או שתנאי העובדים יבוא על חשבון קיום החברה. חברה יכולה להגיע למשבר ולפטר מאות עובדים וזה בסדר. אבל אם היא תפטר 10 או 20 עובדים כדי לצמצם בהוצאות - זה סיפור אחר. כשיש משבר מצמצמים מאות, וזה קרה באינדיגו. ב־1995 צמצמנו הרבה עובדים כי זאת היה שאלה קיומית של החברה. אבל אם זה לא שאלה קיומית, ומדובר בצמצום כדי להגדיל הרווחיות, אינדיגו לא היתה שם - כי אלה אותם עובדים שהחברה תהיה תלויה בהם למחרת".

 

על הרקע הזה היו חיכוכים עם HP?

"אני לא יכול להתייחס לזה. אני כבר 20 שנה לא שם. אין לי ספק שאלון שם את החברה הישראלית ואת ישראל בראש מעייניו. אינדיגו קיימת כמפעל ציוני, למרות שהיום היא חלק מארגון גלובלי היום. היא שמה מולה את האינטרסים של כל בעלי העניין, וזה גם המדינה והקהילה. אינדיגו מאוד פעילה בענייני הקהילה. היא לא קיימת רק בשביל בעלי המניות אלא גם עבור העובדים והקהילה. זה לא פשוט בחברה גלובלית, אבל אלון האמין בכל ליבו בערכים האלה. אני הבאתי את הערכים האלה לחברה והוא חיבק אותם בחום".

 

ושילם מחיר.

"לא אענה על השאלה הזו".

x