$
חדשות טכנולוגיה

איום מיידי: 80 חברות הייטק קטנות בסכנת סגירה בתוך שלושה חודשים

סקר של רשות החדשנות בקרב 414 חברות מצא כי חלק ניכר מהמשקיעים עצרו את תהליכי גיוס ההון וכי המכירות של רבע מהחברות נפלו בחודש אפריל ביותר ממחצית. רוב החברות שמעסיקות עד 10 עובדים ייסגרו תוך חצי שנה אם לא ישיגו מימון

מאיר אורבך 06:5231.05.20

סקר שערכו רשות החדשנות וארגון IATI מצביע על עתיד מאוד לא ורוד לחברות ההייטק הקטנות בישראל, שרבות מהן הוציאו עובדים לחל"ת עקב משבר הקורונה, ביצעו הפחתות שכר משמעותיות ומתקשות מאוד לגייס הון.

 

 

 

על פי הסקר, 80 חברות — 20% מהחברות שנסקרו — ייסגרו בתוך שלושה חודשים אם לא יצליחו לגייס הון. נתוני הסקר מעידים על קיפאון קשה בהשקעות בחברות צעירות המעידות כי כ־40% מהמשקיעים עצרו את תהליכי הגיוס מולן ו־50% מהמשקיעים ממשיכים אבל בקצב איטי. חצי מהחברות שפנו לקבלת הלוואה מגורם פיננסי או בנק נדחו וכ־30% מהן טרם קיבלו תשובה. 90% מהחברות דיווחו על פגיעה במכירות — כרבע מהן ספגו ירידה של מעל ל־50% במכירות באפריל. 65% מהחברות שמעסיקות עד 10 עובדים ייאלצו להיסגר בתוך חצי שנה אם לא ישיגו מימון.

 

הסקר נערך באמצע חודש מאי 2020 בקרב 414 חברות הייטק בישראל, אשר רובן מעסיקות עד 50 עובדים — כ־40% חברות תוכנה ו־40% בתחום הבריאות. כ־85% מהחברות שהשיבו לסקר הן חברות קטנות ומעסיקות עד 30 עובדים.

 

בשיחה עם כלכליסט אומר חגי לוין, סמנכ"ל האסטרטגיה וכלכלה ברשות החדשנות, כי "הסקר מעיד שיש בעיה בהייטק בכלל ובחברות קטנות בפרט וככל שהמצב הנוכחי יימשך אנחנו עלולים לראות שהרבה חברות טובות ייסגרו. אם בטווח הקצר של שלושה חודשים עד חצי שנה הקפאת הגיוסים תימשך, יכול להיות מצב שהרבה חברות טובות לא יצליחו לשרוד".

 

בסקר דיווחו כרבע מהחברות כי פיטרו עובדים, וכ־14% מהחברות דיווחו על פיטורים בהיקף רחב של מעל 15% מכוח האדם שלהן. אם המצב יימשך כפי שהוא, 57% מהחברות דיווחו כי הן יבצעו פיטורים בהיקף רחב בחצי השנה הקרובה. 71% מהחברות דיווחו כי הקפיאו את תהליכי הגיוס של עובדים חדשים.

 

מימין: מנכ"ל רשות החדשנות אהרון אהרון ומנכ"לית IATI קארין מאיר רובינשטיין מימין: מנכ"ל רשות החדשנות אהרון אהרון ומנכ"לית IATI קארין מאיר רובינשטיין צילומים: אוראל כהן, סיוון פרג'

על פי הסקר יותר משליש מהחברות דיווחו שהוציאו עובדים לחל"ת כשהחברות הקטנות דיווחו שהוציאו אחוז גבוה יותר מהעובדים לחל"ת מאשר הגדולות. בנושא השכר, שליש מהחברות אישרו כי ביצעו הורדת שכר נרחבת. אצל חברות בצמיחה ההורדות היו גדולות יותר: 49% מהחברות שנמצאות בסבב גיוס B, למשל, דיווחו שהפחיתו יותר מ15% מהמשכורת, לעומת רק שישית מהחברות הציבוריות שביצעו הפחתה בשיעור כזה.

 

91% מהחברות דיווחו על האטה בתהליכי גיוס הון. ל־40% מחברות ההייטק שנמצאות בתהליך גיוס הון המשקיעים הודיעו שהם עוצרים את תהליך גיוס הכספים. 51% העידו כי התהליך מתקדם באופן איטי. רק 9% העידו כי תהליך הגיוס מתקדם כמצופה. כשחברות נשאלו אם פנו במשבר אל המשקיעים הקיימים לקבלת תמיכה כספית נוספת, 51% מהחברות אישרו שעשו זאת. 46% מתוכן דיווחו שהמשקיעים עדיין שוקלים את צעדיהם, ל־19% מהם הזרימו הון נוסף ו־35% דיווחו כי המשקיעים הודיעו כי לא יוכלו לתמוך.

 

רוב החברות (60%) העידו בסקר שהן שוקלות לפנות לערוצי התמיכה של רשות החדשנות — 32% מהן לערוץ המהיר של רשות החדשנות. לאחרונה קיבלה הרשות חצי מיליארד שקל בשביל לתמוך בחברות הקטנות באמצעות מענקים במסלול מהיר וברשות מדווחים שזרם הפניות אליהם חזק. לדברי אהרון אהרון, מנכ"ל רשות החדשנות, "הרשות ממשיכה לעקוב אחר מצב ההייטק בישראל, ומחויבת להעמיד כלים לסייע להתאוששותו ולצמיחת המשק כולו".

 

קרין מאיר רובינשטיין, מנכ"לית ונשיאת AITI, הארגון לתעשיות טכנולוגיה מתקדמת בישראל, אמרה כי "נתוני הסקר מראים כי חברות טכנולוגיה צעירות רבות עומדות בפני קריסה, וכי אין לתעשייה סיוע כלכלי מספק מצד הממשלה. הסיוע הנוסף שאושר לחברות ההייטק, בהיקף 1.2 מיליארד שקל, אינו מספיק ואינו מובנה במענה רציני ושיטתי. תעשיית החדשנות מובילה את הכלכלה הישראלית על גבה לשגשוג חסר תקדים, כמעט ללא תמיכה ממשלתית. נדרשת התייחסות ממשלתית דחופה לבעיות גם כדי לאפשר לתעשייה להתייצב במהלך המיתון הצפוי. בין היתר יזמנו יחד עם רשות החדשנות פורום של נציגי התעשייה ומשרדי הממשלה, עם גופים נוספים ששילבנו, במטרה לטפל בשרידות החברות. ללא סיוע מהממשלה, אנו חרדים לקריסת תעשיית ההייטק כפי שהכרנו אותה, וכתוצאה מכך לערעור של המשק כולו".

 

x