$
הייטק והון סיכון

יותר הון מסיכון: חברות ההייטק בצל נגיף הקורונה

בכירים בהון סיכון ובהייטק הישראלים נערכים לקראת תקופה של חוסר ודאות, אבל מזהים בה גם שלל הזדמנויות: להקטנת שוויים מנופחים, לצמיחת ענפים חדשים ולאימוץ מודלים ושיטות חסכוניים יותר

מאיר אורבך והגר רבט 10:2718.03.20

התפרצות הקורונה פוגעת בכל המגזרים, וגם ההייטק - שבימים כתיקונם הוא סמל לשפע וצמיחה - חווה טלטלה מסוג שלא הכיר. לדברי אורנית שנער, מנהלת השקעות ההון סיכון של סיטי ישראל, "יש כרגע שתי תנועות בקרב קרנות ההון סיכון. יש מי שמזהירים את החברות שהן צריכות לצמצם כי החורף הגיע וישנו הצד השני, שטוען שמדובר בהתנהגות נצלנית מצד הקרנות, שרוצות להוריד את הערכות השווי של החברות במקום להפשיל שרוולים ולעזור בזמן המשבר. צריך גישה של גם וגם. חייבים לחשוב קדימה. אולי הכסף יהיה פחות זמין, אבל כרגע כל מה שאנחנו יודעים זה שהקלפים נטרפו ושדברים הולכים להשתנות שוב ושוב".

 

שנער מוסיפה גם שהתקופה הנוכחית יכולה להשפיע בטווח הארוך על הערכות השווי של החברות: "תקופה ארוכה היו הערכות שווי מאוד גבוהות. אולי ינצלו את מה שקורה היום כדי לתקן את זה. לעת עתה אני רואה שעדיין מגייסים הון ואפילו יש התעניינות חדשה בחברות בתחומים מסוימים. לאחרות תהיה תקופה קשה יותר".

אורנית שנער. מנהלת השקעות ההון סיכון של סיטי ישראל אורנית שנער. מנהלת השקעות ההון סיכון של סיטי ישראל

 

מה קורה לקרנות שצריכות לגייס באקלים הנוכחי?

"אם כבר גייסת כסף ולא קראת לו, יכול מאוד להיות שיגידו לך בעדינות להמתין. זה בדיוק מה שקרה ב־2008. בקרנות שכבר גייסו השותפים אמרו, 'אם תרצו את הכסף תקבלו אותו, אבל אל תגיעו אלינו בפעם הבאה שאתם מגייסים'".

 

שנער מוסיפה כי "ההייטק הישראלי ממשיך לעבוד, אבל הלקוחות בחוסר ודאות. זו הזדמנות גדולה לחלק מהעסקים. אם, למשל, מכון הכושר נסגר, אולי מאמן הכושר יכול להעביר שיעורים פרטיים או לפתוח ערוץ יוטיוב. וכמובן שחברות שגייסו ויושבות היום על מזומנים מצבן פחות גרוע".

 

מייקל אייזנברג שותף מנהל באלף מייקל אייזנברג שותף מנהל באלף צילום: יריב כץ

 

"לא עצרנו את ההשקעות"

 

לדברי מייקל אייזנברג, שותף בקרן ההון סיכון אלף, המשבר הוא דווקא תקופה טובה מאוד להשקעות חדשות. "לא עצרנו את ההשקעות. משבר מוציא את הטוב ביותר מיזמים, בפרט ישראלים. אני צופה גל חדשנות שייצא מהמשבר".

 

"אף אחד לא יכול להתנבא כמה זמן המשבר יימשך ומה יהיו ההשלכות, אבל אפשר ללמוד מניסיון של משברים קודמים", הוסיף יובל כהן, מייסד ושותף מנהל בקרן StageOne. "כבר הפנינו את תשומת לבן של החברות שלנו שמנסות לגייס לכך שהן צריכות לסיים את התהליך כמה שיותר מהר, גם אם זה אומר לא לעשות אופטימיזציה לשווי. לפני המשבר גיוסי כספים היו הליך של כשלושה חודשים. זה ייקח יותר זמן היום. חברות שיש להן כסף צריכות להאריך את התקופה שהוא יספיק להן. יש לנו חברות בשלבים מוקדמים שצריכות לצמוח, אז הן לא יכולות לפטר חצי מהחברה. הן צריכות להיערך לדברים טכניים כמו נוהל עבודה מהבית".

 

זה אומר גם קיצוץ במשכורות?

"מוקדם מדי לדבר על זה, אבל עוד לא רואים את זה מגיע למשכורות".

 

מה לגבי התנאים שמסביב, המשרדים המפנקים וההטבות?

"חושבים כמה פעמים לפני שנכנסים עכשיו להתחייבות של חמש שנים למשרד גדול".

 

יובל כהן. מייסד ושותף מנהל בקרן StageOne יובל כהן. מייסד ושותף מנהל בקרן StageOne צילום: אוראל כהן

 

לדברי כהן, העובדה ש־StageOne משקיעה בחברות בשלבים מוקדמים ולרוב מתחילה בסבב הסיד עשויה להוות יתרון משמעותי בתקופת משבר: "לחברות צעירות יותר קל להתאים את עצמן לסביבה משתנה בהשוואה לחברה שכבר מחזיקה מאות עובדים. יותר קשה לגייס, אבל חלק גדול מהענקיות שרואים היום בהייטק הישראלי קמו בשיא המשבר או ששרדו אותו וידעו להתאים עצמן למודל רזה יותר ויצאו מחוזקות". מצד שני, כהן מציין כי "רוב היזמים שלנו היום התחילו את הקריירה אחרי 2008 ולא ראו את המשבר הקודם, אז אנחנו מעודדים אותם מאוד להיות כמה שיותר שקופים איתנו ולהתייעץ".

 

להיערך לגרוע מכל

 

בחברות ההייטק עצמן, שפעילות מבחינה עסקית בעיקר מחוץ לישראל, כבר מרגישים היטב את המשבר. "באיטליה השוק נכנס להדממה כללית. בשאר השווקים רואים האטה משמעותית. כל הפגישות נדחות, יש גל האטה שמתחיל להצטבר", אומר אור עופר, מייסד ומנכ"ל חברת הסטארט־אפ סימילרווב.

 

לדבריו, התעשייה במצב של חוסר ביטחון מוחלט לגבי העתיד העסקי הנראה לעין. "הכל לא ברור. לפני שבוע זה נראה אחרת. כל תחום התיירות בהדממה. אנחנו חברה יציבה אבל זו מכה קשה כרגע. אנחנו נכנסים למיתון. אני עדיין לא יודע להעריך עד כמה הוא יהיה עמוק. כל הגלים לא הגיעו אלינו עדיין, אז אנחנו עושים הכל שלא תהיה פגיעה בעובדים ובעסק".

אור עופר. מייסד ומנכ"ל סימילרווב אור עופר. מייסד ומנכ"ל סימילרווב צילום: אוראל כהן

 

"יחד עם זאת, הפעילות עברה בצורה מאסיבית מהאוף ליין לאון ליין", הוסיף, "פעילות השוק הספציפי של סימילרווב ואחרות עולה בזמנים כאלה. מצד אחד זה טוב לחוסן החברה בזמני משבר מצד שני הגל שעובר עכשיו על כולם זה לא משהו שצריך להקל בו ראש. היסטורית, כמו בעתות משבר אחרות מהעבר, נוצרות הזדמנויות רבות שההיי טק הישראלי יודע לנצל ולגדול פי כמה וכמה בסוף תהליך. כרגע אנחנו במקום טוב וכמובן בשיגרה ניהולית עם יד על הדופק. העובדים כולם נרתמים לעזור ללקוחות שלנו להצליח לעבור את המשבר. האחווה ההדדית והעבודה הקשה של כולם למרות כל הקשיים, מחזקים אותי שנעבור את התקופה בהצלחה".

 

אורן קניאל. מנכ"ל חברת אפספלייר אורן קניאל. מנכ"ל חברת אפספלייר

 

אורן קניאל, מנכ"ל חברת השיווק במובייל אפספלייר, לא צופה פגיעה מהותית בעסקיו. "הפגיעה הקשה היא בעסקים הפיזיים. כשאלו נפגעים, כולם עוברים למובייל, שהוא הבית שלנו", אומר קניאל. "אנחנו עצרנו טיסות מזמן. מהשבוע שעבר כולם אצלנו עובדים מהבית, גם במדינות שאמרו שאין קורונה. כמעט אלף איש עכשיו עובדים מרחוק. יש לנו חשיפה מאוד גדולה לסין ולאסיה. כבר חודשיים הצוות שלי בסין עובד מהבית. מבחינתי סין זה לא משהו רחוק. ברגע שהנגיף יצא מסין והגיע לקוריאה, לא היה לי ספק שאנחנו במשהו שצריכים מאוד להיזהר ממנו".

 

אייזנברג לא שותף לאופטימיות של קניאל. "בגלל שהכל כל כך לא צפוי, חברות שאינן רווחיות ומתפרנסות מכספי משקיעים צריכות להיות זהירות ולוודא שהכסף שיש להן יספיק לזמן רב ככל שניתן, עד שהתמונה תתבהר. יזמים צריכים לפתוח עדשה כמה שיותר רחבה לכל תרחיש ולשמור כסף. אסור להיכנס לפאניקה. כל חברה צריכה לחשוב איך היא עוזרת לשוק המקומי ולעשות כך בקרוב. הרבה יזמים שלנו יתחילו בפעילויות שונות למען אזרחי המדינה. חלק מהן בעזרת המוצרים שלהן וחלק בדרכים אחרות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x