$
חדשות טכנולוגיה

"מיזם הקריפטו של פייסבוק יועיל רק לסוחרי סמים ומעלימי מס"

כך טען אחד מחברי ועדת השירותים הפיננסיים של בית הנבחרים האמריקאי; מארק צוקרברג זומן להעיד בפניה, ולהסביר מדוע יש לאפשר למיזם הקריפטו ליברה לצאת לפועל. המחוקקים לא קיבלו את הסבריו, ואף טענו שהמיזם יסייע לפשיעה ויפגע במערכת המוניטרית העולמית

רפאל קאהאן 19:0723.10.19

מארק צוקרברג, מנכ''ל פייסבוק, העיד היום (ד') מול ועדת השירותים הכספיים של הקונגרס בנושא פרויקט הקריפטו ליברה. עדותו זכתה לביקורות קשות מצד המחוקקים, שטענו שפעילות המטבע המתוכנן מסכנת את היציבות המוניטרית העולמית, וצפויה להועיל בעיקר לפייסבוק עצמה - ולפושעים כמעלימי מס.

 

 

 

 

מנכ''ל פייסבוק זומן לאחר מספר כשלונות מתוקשרים במיזם, שעורר חששות רגולטוריים בארה"ב ובאירופה, שהובילו לנטישת שותפי פייסבוק לפעילות - ויזה, מאסטרקארד, איביי ופייפאל, בוקינג ועוד. הפרויקט זכה לביקורת צוננת של חברי קונגרס ובסוף השבוע שעבר אף להסתייגות מתוקשרת של ארגון ה-G7 ובעיקר ה-BIS, הבנק להסדרי סליקה בינלאומיים שמהווה למעשה בנק מרכזי לבנקים המרכזיים בעולם.

 

 

מארק צוקרברג בבית הנבחרים מארק צוקרברג בבית הנבחרים צילום: Bloomberg

 

 

"פרויקט הליברה אמור לסייע להעצים את המנהיגות הפיננסית של ארה"ב, להפיץ את ערכיה הדמוקרטיים ואת יכולת הפיקוח שלה" אמר בדברי הפתיחה שלו מול הוועדה. צוקרברג הזכיר בדבריו את האיום הסיני ופרויקט מטבע הקריפטו של בייגי'נג, כמו גם את הגיבוי הדולרי של ליברה. "אם אמריקה לא תחדש", הוא כותב, "המנהיגות הפיננסית שלנו אינה מובטחת".

 

ליברה תוכנן להגיע לשווקים לקראת השנה הבאה, אך פייסבוק הצהירה שלא תשיק אותו ללא אישור של המדינות השונות ושל הרגולטורים. לא ברור האם מצפה החברה לאישור רגולטורי גלובלי או פרטני מצד כל מדינה, שיאפשר השקה מקומית הדרגתית. צוקרברג הדגיש שלא השקת הליברה בעולם עד שיתקבל אישור בארה"ב. "ליברה אינו מיועד להחליף את המטבעות הלאומיים או הבינלאומיים הקיימים", אמר צוקרברג, "כמו שיטות תשלום מקוונות אחרות, הוא מהווה רק שיטה להעברת כספים בין אנשים".

 

הדמוקרטים הם שיזמו את ההופעה של צוקרברג מול הוועדה. וכפי שניתן לצפות, יו''ר הוועדה, מקסין ווטרס, דמוקרטית מקליפורניה פתחה את דבריה עם ביקורת ברורה על פייסבוק. "אני מודאגת מאוד מנושאי פרטיות, סיכוני מסחר, ביטחון לאומי, מדיניות מוניטרית ויציבות המערכת הפיננסית העולמית". בהמשך תקפה את צוקרברג על החלטתו לאפשר פרסום פוליטי בפלטפורמה ללא פיקוח, על ההתחמקות של הרשת החברתית מלהתמודד מול בעיית ההטייה בפרסום של מודעות נדל''ן שמופנות לדמוגרפיות מסוימות בלבד ועל כך שהתמיכה במטבעות קריפטו מוצפנים מספקת אפשרות להלבנת כספים ומימון טרור. "הסיסמה של פייסבוק היתה זמן רב 'זוז מהר ושבור דברים', ובכן מר צוקרברג, אנחנו לא רוצים לשבור את המערכת המוניטרית הבינלאומית", אמרה חברת הקונגרס נידיה ולאסקז. דמוקרט אחר, בראד שרמן, הוסיף: "האיש העשיר בעולם בא הנה ומתחבא מאחורי העניים ביותר תוך שהוא טוען שהוא רוצה לעזור להם. אתה מנסה בעיקר לסייע לאלו שעבורם הדולר אינו מטבע טוב - סוחרי סמים ומעלימי מסים".   

 

 

הרפובליקנים, שמיוצגים על ידי פטריק מקהנרי מצפון קרולינה, פחות נחרצים; מקהנרי ציין שלסין יש פלטפורמות תשלום עם מאות מיליוני משתמשים שמטרתן להתחרות בפלטפורמות המערביות והאמריקאיות. צוקרברג הסכים והדגיש את המחויבות שלו לקידום החדשנות ויכולתה של ארה''ב להתמודד עם התחרות הסינית. בתגובה להאשמות, הציג צוקרברג טענות שנשמעו כבר בעבר מפי נציגי ארגון ליברה, וחזר על דבריו.  ואולם, בהמשך הדיון תקפו גם הרפובליקנים את המיזם. כיצד פייסבוק מתכננת לדאוג שלא ניתן לרכוש מוצרים לא חוקיים בפלטפורמה שלה, שאל סקוט טיפטון מקולורדו. "אנשים יוכלו לשלם על מה שירצו - אני לא יודע כיצד לענות לך", ענה צוקרברג.

  

נראה שהדמות של צוקרברג, כמו גם פייסבוק והפעילות העסקית שלה, מטרידים את הפוליטיקאים מאוד; הם חוששים מכך שצוקרברג מייצג כוח חדש שקשה לאמוד אותו ולשלוט בו. לא לחינם צוקרברג הגדיר את עסקיו ככוח החמישי אחרי הממשלה, הנבחרים, הציבור והעיתונות. קשה להאמין שאחרי תצוגת הביקורת הזו, יזכה מיזם ליברה לברכת הרגולטור ללא שינויים קיצוניים ביותר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x