$
חדשות התקשורת

חברות הסלולר השמידו לבעלי המניות 28 מיליארד שקל

הסכום נמחק במהלך תקופה של 9 שנים; העברת מניות השליטה בפרטנר מחיים סבן להאצ'יסון הסינית צפויה להיחתם עד אמצע אוקטובר; משרד התקשורת יצטרך להכריע האם לאפשר לגוף הסיני להחזיק בחברה. בן־דב: "הייתי נוהג כמו סבן, כניסה לחניון עולה כמו מינוי סלולר"

גולן חזני 14:4623.09.19

הסכם העברת מניות השליטה בפרטנר מחיים סבן להאצ'יסון הסינית ייחתם ככל הנראה עד אמצע אוקטובר. כפי שנחשף אתמול בכלכליסט, המשא ומתן בין הצדדים להארכת הסכם ההלוואה התפוצץ, וסבן הודיע להאצ'יסון כי הוא מוותר על המניות המשועבדות להאצ'יסון במסגרת הלוואה של 300 מיליון דולר שהעניקה לו ב־2012 לרכישת השליטה בחברה.

 

עוד נודע ל"כלכליסט" כי האצ'יסון הפגינה עמדות קשוחות במו"מ מול סבן שנגע להארכת הסכם ההלוואה, וככל הנראה הדבר נבע בין היתר מהעובדה שהיא מעוניינת לחזור ולקבל לידיה את מניות השליטה בחברה, שמצויות בשפל כמעט היסטורי, מתוך ראייה שמדובר בהזדמנות עסקית וכי המשבר בענף ייעצר ותהיה התאוששות בשנתיים־שלוש הקרובות.

  

האצ'יסון שומרת על נוכחות תמידית בישראל עוד מלפני שנת 2000, עת נכנסה להשקעה בפרטנר. כשמכרה לאילן בן־דב את השליטה ב־2009, היא עשתה זאת ברווח אדיר של 7 מיליארד שקל, הרווח הגדול ביותר של בעל שליטה בחברת סלולר לאורך השנים. סבן מוותר על ההשקעה ומקבע הפסד של 175 מיליון דולר, שאותם השקיע בעצמו מבלי לקבל מינוף או הלוואות מגופים פיננסיים. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי חברות הסלולר השמידו לבעליהן 28 מיליארד שקל בתוך תשע שנים. כך, ירידת הערך של פרטנר מסוף 2010 ועד היום היתה של 7.9 מיליארד שקל, של סלקום היתה 9.1 מיליארד שקל ושל פלאפון – 11.3 מיליארד שקל.

 

בן־דב, שמכר את מניות פרטנר לסבן ב־2012, אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "סבן עשה את החשבון הנכון אף שאני מאמין שבטווח הארוך המחירים בסלולר יעלו. הייתי הראשון שיצא מהתחום, והיום אני מברך על כך, לאו דווקא בגלל הפסד או רווח אלא כי הייתי נשאר עם שבע שנים קשות, והתנהלות יומיומית מתישה. כל פעם שאני נכנס לחניון ומשלם לשעתיים חניה, אני נזכר שחודש תשלום סלולר עולה פחות".

 

על האצ'יסון אמר בן־דב כי "אני מאמין שהם יקבלו אישור רגולציה להחזיק בחברה. הם מהונג־קונג, לא מסין, והיו כאן תקופה ארוכה". למרות דברי בן־דב, ולמרות הרצון של האצ'יסון להחזיק בפרטנר, הרי שהשאלה המרכזית היא אם תאגיד הענק יקבל היתר שליטה מחודש ממשרד התקשורת בחברת סלולר ישראלית, היתר שלו יידרש לאור העובדה שאת המניות שלו בחברה מכר לפני יותר מעשור.  

חיים סבן לא הצליח לשחזר בפרטנר את ההצלחה החריגה שלו בחברת בזק חיים סבן לא הצליח לשחזר בפרטנר את ההצלחה החריגה שלו בחברת בזק צילום: EPA

 

האישור המרכזי שלגביו יש סימן שאלה הוא אישור גופי הביטחון (המל"ל). אלה אמורים בתנאי מכרז מפעילות הסלולר לרכוש ציוד תקשורת מחברות סיניות, וקיים סימן שאלה סביב מתן אישור כזה לחברה סינית. לעומת זאת, האצ'יסון מעולם לא נפטרה ממניות השליטה בפרטנר והן נותרו משועבדות לה מרגע שנמכרו לבן־דב ודרך סבן ועד עתה כשהן עומדות לחזור לידיה, כך שמשרד התקשורת וגופי הביטחון ייתקלו בקושי מסוים באי־מתן היתר לחברה.

 

האצ'יסון איננו תאגיד סיני קלאסי. החברה פועלת מהונג קונג ורשומה באיי קיימן, ולי קא־שינג, המייסד ובעל השליטה, נשאר פעיל בישראל לאורך השנים גם אחרי מכירת פרטנר. החברה פעילה בתחום המים, מחזיקה במתקן התפלה בשורק ומתמודדת על מתקן שורק 2 הענק. פעילות נוספת של לי קא־שינג בארץ היא בתחום ההון סיכון כשהקרן שלו היתה אחת המשקיעות הראשונות, למשל, בחברת הניווט ווייז, ובחברות נוספות.

 

קרן טכנולוגית של החברה פעילה בארץ בהיקף של 100 מיליון דולר, וקרן נוספת בתחום הבריאות הדיגיטלית, בהיקף כספי דומה. בתחום הפילנתרופי השקיע לי 130 מיליון דולר ב־2013 בטכניון. ייתכן שעובדות אלה יביאו לחשיבה אחרת בנוגע למתן היתר שליטה להאצ'יסון בפרטנר, אבל הנושא עדיין לוט בערפל.

 

לי קא שינג לי קא שינג צילום: עמית שעל

 

בתחום הטלקום פעילה האצ'יסון ב־13 שווקים בעולם והחברה מפעילה חברות סלולר וטלפוניה בין היתר באיטליה, בריטניה ושבדיה. יש לה יותר מ־100 מיליון לקוחות בעולם ויותר מ־50% מהכנסותיה הן מאירופה. הכנסותיה מהונג קונג הן 3% ומסין פחות מ־10%. לי קא שינג עצמו ברח בשנות הארבעים מסין להונג קונג.

 

אם בדיקות רולינג של האצ'יסון במשרד התקשורת יעלו כי סיכוייה לקבל היתר נמוכים, היא עשויה לנסות למכור את המניות, או להגיע להסכם מיזוג עם סלקום או חברה גדולה אחרת, כך שלה עצמה לא תהיה נגיעה לניהול החברה בשלב ראשון לפחות. בהאצ'יסון טרם החליטו מה לעשות עם המניות.

 

ממשרד התקשורת נמסר: "לא התקבלה פנייה רשמית בנושא, במידה שתתקבל - הנושא ייבחן".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x