$
פטנטים וקניין רוחני

פרשנות

מי ירסן את פייסבוק: המטבע הפרטי של התמנון

התנהלות פייסבוק במערכות הבחירות האחרונות עוד תיראה כמו משחק ילדים בהשוואה לאפשרויות שייפתחו בפניה מהשליטה בליברה; אם ללמוד מהעבר, בשלב זה יהיה כדאי לשים לב לצעד הבא של פייסבוק ולגבש רגולציה סביב. אולי היא תתכונן להקמת צבא משלה

רן אברמסון 08:2119.06.19
לפני חודשיים וחצי פרסם מארק צוקרברג מאמר דעה ב"וושינגטון פוסט" שבו הוא קרא לממשלות ורגולטורים לקחת תפקיד פעיל יותר בפיקוח על הנעשה בעולם המקוון, כולל כמובן גם בפייסבוק - הרשת החברתית שהוא הקים.

 

 

בשעה שצוקרברג ניסח את המסר הזה, הוא ידע שהחברה שהוא ייסד ומנהל עומדת להשיק מטבע דיגיטלי שיאתגר את הרגולציה, יחד עם ענקיות תשלומים כמו ויזה, מאסטרקארד ופייפל וענקיות טכנולוגיה כמו אובר ואיביי.

 מטבעות דיגיטליים מטבעות דיגיטליים צילום: facebook

 

רשות מוניטרית לא שקופה

 

הבעיה שמציב הליברה בפני הרגולטורים שונה מהבעיה שהציבו מטבעות קריפטו קודמים. התקנות שניסחו בנקים מרכזיים ברחבי העולם שנגעו לביטקוין או את'ר נעו בעיקר סביב מהותו - האם מדובר במטבע שישמש לביצוע עסקאות או בנכס כמו מניות או אגרות חוב. הקביעה היתה חשובה בעיקר לסוגיית מיסוי ההכנסות של סוחרי הביטקוין ופיקוח על הון שחור. השאלה הזו לא קיימת לגבי הליברה. פייסבוק רוצה שהוא יהיה הלך רשמי לכל דבר ועניין, ויהפוך את הפלטפורמות שלה גם לזירות מסחר והעברת כספים בין המשתמשים. היא מצהירה זאת בגלוי.

 

אבל, בגלל שהיא זו שתקבע את שערו של מטבע שעשוי לשמש את 2.4 מיליארד משתמשיה, פייסבוק, באמצעות אגודת הליברה, תהיה גם רשות מוניטרית - כל זאת בשעה שאין כל כללים שמחייבים אותה לחשוף את הפעולות שהיא מבצעת כדי לקבוע את שער המטבע, דוגמת קניית ומכירת נכסים. בנקים מרכזיים, להבדיל, חייבים לדווח על הנכסים שלהם והפעולות שהם מבצעים בהם.

 

פתרון המדף של הרגולטורים הוא להתייחס לליברה כאל מערכת אלקטרונית להעברת תשלומים, בדומה למערכות שמפעילות רשתות חברתיות כמו וויצ'ט ועליפיי הסיניות. אבל, האתגר שמציבה ליברה הוא מורכב יותר. החברות שעומדות מאחוריו, ופייסבוק בראשן, מחזיקות בהשפעה אדירה.

 

סימני השאלה סביב התנהלות פייסבוק במערכות הבחירות אחרונות ויחסה למידע של המשתמשים עלולים להיראות כמו משחק ילדים בהשוואה לאפשרויות שיפתח בפני פייסבוק שימוש רחב היקף בליברה.

 

כשצוקרברג יקים צבא פרטי

 

העוצמה הזו דומה אולי לעוצמה של חברת איי הודו המזרחית ההולנדית במאות ה־17 וה־18. חברה שהחזיקה צבא משלה, ניהלה קולוניות משלה הנפיקה מטבעות משלה ושלטה בנתח חסר תקדים מהסחר העולמי.הכל בהסכמת בעלי המניות שלה וממשלת הולנד.

 

אבל אנחנו לא במאה ה־17. אם לא תגובש רגולציה מתאימה, סביר להניח שבעוד כמה שנים, אחרי עוד כמה גילויים על התנהלות רשלנית במקרה הטוב של פייסבוק, צוקרברג יפרסם מאמר נוסף שבו הוא קורה לממשלות ורגולטורים לפקח עליו ועל החברה שלו. אם ללמוד מהעבר, בשלב זה יהיה כדאי לשים לב לצעד הבא של פייסבוק ולגבש רגולציה סביבו. אולי היא תתכונן להקמת צבא משלה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x