$
חדשות טכנולוגיה

פרשנות

עזיבת מנכ"ל אינטל - עדות דרמטית לשינוי שחוללה תנועת MeToo

בריאן קרזניץ' הוא מנכ"ל כריזמטי שהציל את אינטל והבטיח את עתידה; אבל מה שהיה מותר לסרגיי ברין בגוגל לפני ארבע שנים - אסור לו

עומר כביר 17:1523.06.18

המורשת שמשאיר אחריו מנכ"ל אינטל היוצא, בריאן קרזניץ', משמעותית במיוחד. במובנים רבים, אפשר להגיד שהמנכ"ל, שמסיים את תפקידו על רקע מערכת יחסים עם עובדת, הציל את החברה והבטיח את העתיד שלה לעשורים הבאים. אם אינטל תהיה גורם דומיננטי בעולם הדור החמישי בסלולר או במכוניות אוטונומיות זה יהיה בזכות המהלכים האסטרטגיים שהוא יזם והוציא לפועל. בשנות כהונתו בענקית השבבים הדגים קרזניץ' חזון ויכולת ביצוע יוצאים מגדר הרגיל, מלווים בכריזמה שניערה את התדמית האפורה של אינטל והפכה אותה לחברה חדשנית, עדכנית ומגניבה.

 

 

 

בגלל זה ההחלטה, הספק משותפת ספק חד-צדדית, לסיים את עבודתו של קרזניץ' בגלל משהו שלפני קצת יותר משנה היה ראוי ללא יותר מנזיפה חמורת סבר, מהווה עדות דרמטית כל כך לשינוי העצום שחוללה תנועת MeToo בחודשים האחרונים בתרבות העבודה ובעולם הערכים הארגוני, לפחות בקרב חברות מסוימות. קרזניץ' הוא ממש לא עבריין מין סדרתי. הוא לא מטריד מינית - פיזית או מילולית, לא הואשם עד עתה ביצירת סביבת עבודה לא ראויה.

 

 

קרזניץ'. עמוס כריזמה קרזניץ'. עמוס כריזמה צילום מסך: Youtube

 

מה הוא עשה? ניהל בעבר מערכת יחסים בהסכמה עם עובדת אינטל. לפי דיווח של הוול סטריט ג'ורנל, מערכת היחסים החלה לפני כעשור, בטרם התמנה קרזניץ' למנכ״ל. בת הזוג החזיקה אז בתפקיד ניהולי בדרג הביניים ולא עבדה בצמוד לו. מערכת היחסים נחשפה אחרי שהעובדת סיפרה עליה לעמיתה, וזו הרגישה מחויבת לדווח עליה ליועץ המשפטי של אינטל. ההחלטה לסיים את עבודתו של קרזניץ' התקבלה לאחר שנקבע שמערכת היחסים הפרה נוהל של החברה מ-2011, שאוסר על מנהלים לקיים מערכות יחסים מיניות או רומנטיות עם עובדים שכפופים להם ישירות או בעקיפין.

 

מדובר במהלך כנראה חסר תקדים בחברה בסדר גודל שכזה, וכזה שלא היה יוצא לפועל לפני שנים ספורות. לראיה: לפני ארבע שנים בלבד נחשפה שערורייה גדולה בגוגל: המייסד סרגיי ברין ניהל רומן עם עובדת גוגל שצעירה ממנו ב-13 שנה. הרומן, הוביל לחיסול נישואיו של ברין. וההשלכות המקצועיות? כלום. הסיקור נשאר בעיקר בצד הרכילותי, ברין המשיך למלא את כל תפקידיו בגוגל והיום הוא מכהן כנשיא אלפבית, חברת האחזקות שלה. הוא נחשב עדיין לאחד האנשים החזקים בחברה.

 

ברין. רומן עם עובדת צעירה ברין. רומן עם עובדת צעירה צילום: בלומברג

 

מנכ"ל בעייתי? לגמרי ההיפך

סיום תפקידו של קרזניץ' ראוי לציון גם מכיוון שברור שמערכת היחסים המדוברת אינה סתם תירוץ קלוש להיפטר ממנכ"ל בעייתי. כמעט בכל קנה מידה, התפקוד של קרזניץ' נחשב ליוצא מגדר הרגיל. כשנכנס לתפקידו במאי 2013 היתה אינטל בעיצומו של משבר. הכניסה המאוחרת לשוק הסלולר נכשלה והחברה לא הצליחה לשחרר את השוק מאחיזתה של קוואלקום. השוק העיקרי שלה - מעבדים למחשבים אישיים - הצטמצם במהירות.

 

קרזניץ' לקח על עצמו את המשימה האדירה של שינוי אינטל מחברה שמעבדים הם עיקר פעילותה לענקית טכנולוגיה מגוונת שתמיד מחפשת את המהפכה הבאה. תחת הנהגתו נכנסה החברה, ברוב המקרים בהצלחה ניכרת, או הגדילה משמעותית את פעילותה בתחומים כמו רחפנים, מחשוב בענן, בינה מלאכותית, מחשוב לביש, רשתות תקשורת, מציאות וירטואלית ומציאות מדומה.

 

בראיון ל"כלכליסט" שהתפרסם באפריל השנה גילה הישראלי הבכיר באינטל, אמיר פיינטוך, שב-2014 סיפק שוק המחשוב האישי 70% מהכנסות החברה. ב-2017 ירד חלקו לקצת יותר מ-50%. וזאת, בשעה שהכנסות החברה עלו מ-55.86 מיליארד דולר ל-62.76 מיליארד דולר. קרזניץ' הוא האחראי העיקרי לזה.

 

תחת הנהגתו גם ביצעה אינטל שני הימורים משמעותיים ואסטרטגיים במיוחד. הראשון, רשתות סלולר בדור החמישי. אלו צפויות להיכנס בשנים הקרובות למרבית שווקי הסלולר בעולם, ואינטל נמצאת בעמדת זינוק משמועתית כאחת החברות המעטות שמציעות פתרון מלא לתחום.

 

רכב אוטונונמי של אינטל רכב אוטונונמי של אינטל צילום: אינטל

 

השני: מכוניות אוטונומיות. כמעט כל מי שפועל בשוק סבור שכניסה של מכוניות אוטונומיות תספק את אחת המהפכות המשמעותיות ביותר בעולם. כזו שתקיף לא רק הבטים טכנולוגיים ועסקיים אלא גם תכלול השלכות נרחבות על סגנון החיים, הבריאות, הבטיחות בדרכים ואיכות הסביבה. קרזניץ' הצליח להפוך את אינטל לאחת השחקניות הבולטות בתחום באמצעות השקעה נרחבת בפיתוח וביצוע רכישות אסטרטגיות ומשנות שוק, ובראשן רכישת מובילאיי הישראלית לפי שווי של יותר מ-15 מיליארד דולר.

 

קרזניץ' גם נחשב למנכ"ל כריזמטי במיוחד. אמנם לא פגשתי אותו באופן אישי, אך ראיתי אותו מקרוב בעת המצגת שערכה אינטל בתערוכת CES שהתקיימה בינואר בלאס-וגאס. לצורך המצגת שכרה אינטל את אחד האולמות הגדולים בסטריפ, ובעיר שידועה במופעים המרהיבים ועתירי האנדרנלין שלה זה של אינטל היה מעל כולם. מה לא היה שם? מופע מוסיקה מלהיב ששילב בין נגנים ורקדנים אנושיים לבינה מלאכותית, מופע אווירי של עשרות מיני-רחפנים בתוך האולם, מונית מעופפת שטסה לראשונה בארה"ב, הופעת אורח של מייסד מובילאיי פרופ' אמנון שעשוע שהגיע לבמה במכונית אוטונומית של החברה (אותה העניק במתנה למנכ"ל). ומעל לכל, קרזניץ' עצמו שהחזיק את הבמה במשך שעתיים, כשהוא מדבר על הנושאים הטכנולוגיים האפורים ביותר והופך אותם לדבר הכי מרגש בסביבה.

 

 

 

זה לא מנכ"ל שמוותרים עליו בקלות, וזה רק ממחיש עד כמה אינטל לוקחת את העבירה שהוא עשה ברצינות. אבל יש משהו אחד שסייע לאינטל להיפרד מקרזניץ'. בשנותיו בכיסא המנכ"ל הוא הצליח לייצב את החברה ולאחד אותה סביב החזון שלו, שכפי הנראה חדר עמוק לדנ"א שלה. קרזניץ' אולי הצליח בעבודה שלו קצת יותר מדי, יצר אינטל שיכולה להמשיך מצוין באותה הדרך גם בלעדיו, כל עוד ממשיכו ישמור על העקרונות והאסטרטגיות שהתווה.

 

אפילו בשוק הבינו את זה היטב. מניית אינטל אמנם ירדה בעקבות ההודעה על פרישת קרזניץ', אך אפילו לא הגיעה לשפל של חמישה ימים. למחרת, היא כבר שבה לעלות.

 

מאיר אורבך מוסיף: מחליפו של קרזניץ' בוב סוואן הוא מנכ"ל זמני, ועדיין לא ידוע אם יתמנה לתפקיד באופן קבוע. אם ימשיך בתפקידו חודשים מעטים בלבד הוא ככל הנראה לא יבצע שינויים משמעותיים בחברה, כולל בישראל. אם מינויו או מינוי מנכ"ל חדש ייכנס לתוקף במהרה ניתן לשער שיהיו שינויים אבל השפעתם על ישראל לא צפויה להיות מהותית.

 

בישראל מועסקים יותר מ-10% מעובדי החברה - 12 אלף עובדים, שאלף מהם שייכים למובילאיי, ואחראים לחלק מהותי מעתידה של החברה בתחום הרכב האוטונומי. מנכ"ל אשר יפגע בעצמאותו של פרופ' אמנון שעשוע, ממייסדי מובילאיי, למעשה יכשיל את המיזוג הלא פשוט מלכתחילה עם החברה הישראלית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x