$
אפליקציות

פרשנות מאקרו

אל תפריעו: גוגל ואפל משתיקות את הסלולרי שלנו. מה יוצא להן מזה?

הכלים החדשים של החברות, לצמצום ההתמכרות לסמארטפון ולהתראות, נועדו לשדר למשתמשים שהן החבר'ה הטובים. אם נסתייע בהן ונבצע אינטרקציות משמעותיות כמו שפייסבוק מציעה, הכל יהיה בסדר. בפועל, הן מגלגלות את האחריות למשתמש

ליאור באקאלו 09:2507.06.18

מכל החידושים במערכת ההפעלה iOS 12 למכשירים ניידים שהציגה אפל השבוע, אלו שזכו לתשומת הלב הרבה ביותר היו סט כלים שמשפרים תחום זניח יחסית בטלפונים חכמים: שקט. חברות הטכנולוגיה נמצאות בשנתיים האחרונות תחת מתקפה רבתי; הביקורת על השפעת ההתמכרות לסמארטפונים והעלייה בשיעורי הדיכאון בקרב צעירים שמקושרת אליה, הציבו מטרה של ממש על מצחן של חברות כמו אפל, גוגל ופייסבוק.

 

 

הרווחים עדיין זורמים והמניות מטפסות, אך התחושה הציבורית כבר מזמן לא שהיתה. התפיסה של יקירות האומה הוחלפה בתדמית של חברות ענק דורסניות, שחונקות חדשנות של סטארט-אפים צעירים ומפתחות דרכים לגרום להתמכרות צרכנים, כדי שייצרו הררי מידע שיתורגם להכנסות מפרסום ממוקד.

 

 איור: רועי רחמים

 

 

בתחילת השנה משקיעי אפל הציבו לחברה מראה ודרשו ממנה להילחם בבעיה הגוברת של התמכרות קטינים לסמארטפונים. פייסבוק, עוד לפני שהסתבכה בשערוריית קיימברידג' אנליטיקה, זכתה לקיתונות של ביקורת מצד בכירים לשעבר בשל מלכודת הדופמין שיצרה למשתמשים. גוגל מצדה מסתבכת השכם וערב בקידום פייק ניוז וקונספירציות בשירות החדשות שלה.

 

אסופת הכלים החדשה של אפל נועדה לסייע לבעלי אייפון לצמצם את הזמן שהם מבלים בו, בסיוע דו"חות על אופן השימוש, ההתראות שהם מקבלים ומספר הפעמים שהרימו את המכשיר. בנוסף, הם מאפשרים להגביל את זמן השימוש באפליקציות ספציפיות, למשתמשים או לילדיהם, להגדיר זמני ניתוק ושקט, ולצמצם את מספר ההתראות.

 

 

 

הכלים החדשים של אפל הכלים החדשים של אפל

 

 

במובנים רבים, הכלים הללו ממשיכים את הקו שבו נקטה גוגל, ששילבה יכולות "אל תפריע" (Do Not Disturb) חדשות בגרסה הבאה של אנדרואיד. רוח דומה עולה מבחירתה של פייסבוק לצמצם את את הפצת התוכן החדשותי בפלטפורמה שלה, לטובת מיקוד במה שבחברה מכנים אינטרקציות משמעותיות (Meaningful Interactions). מונח זה צפוי ללוות אותנו בניסוחים שונים בשנים הקרובות, כחלק מתגובת הנגד להשתלטות המוחלטת של אביזרים טכנולוגיים על חיינו, לאחר יותר מעשור של חיים תחת מהפכת הסמארטפון. שאלות המפתח הן מהי בעצם אינטרקציה משמעותית, איך מזהים אותה ובעיקר - מי אחראי לזהות אותה.

 

הכלים החדשים של אפל הם אצבע ברורה בעין של פייסבוק, טוויטר ושלל אתרי חדשות ואפליקציות שמסתמכים על התראות כדי להגיע למשתמשים. אך יותר מכך האצבע המטאפורית שאפל הפנתה השבוע מכוונת אל המשתמשים: אנחנו נסייע לכם לברור מה חשוב ומשמעותי ואתם תישארו נאמנים לנו, אומרים ראשי אפל. אנחנו החבר'ה הטובים, אומרים מפתחי אייפון ואנדרואיד, אלה הרשתות החברתיות שהן גורם הנזק.

 

במובן זה, הסמארטפון משול לנשק: יצרן הנשק אינו אחראי להרג שבוצע באמצעותו אלא מי שהשתמש בו. אפל וגוגל - ואפילו פייסבוק - אומרות שהן לא אחראיות להתמכרות ולנזק החברתי שסמארטפונים מסבים, אלא המשתמש. אם החברות יספקו לנו כלים שמוודאים שבנשק יבוצע שימוש מושכל, אף אחד לא יצטרך למות. אף אחד לא צריך להתמכר ואף אחד לא צריך לנטוש את הפלטפורמה ולהפסיק לייצר הכנסות. עשו אהבה ולא מלחמה; עשו אינטרקציות משמעותיות ולא תסבלו מפייק ניוז וספאם.

 

מנכ"ל גוגל, סונדאר פיצ'אי, מציג את החידושים באנדרואיד בכנס המפתחים של החברה מנכ"ל גוגל, סונדאר פיצ'אי, מציג את החידושים באנדרואיד בכנס המפתחים של החברה

 

 

המסרים שמעבירות אפל, גוגל ופייסבוק למשתמשים הם שאינטרקציות משמעותיות הן כאלו שמבוצעות לרוב מול אנשים שאנחנו מכירים, ובעיקר משפחה וחברים. במקום לכלות את הזמן בעדכונים שוטפים על דברים איזוטריים לכאורה מאנשים לא ממש מוכרים או מאירועי חדשות שנויים במחלוקת, הן מציעות לנו לחזור ולהתכנס אל הבסיס: משפחה, חברים, עבודה. וכאן אנחנו נתקלים בצביעות נוספת. בעוד שחברות הטכנולוגיה מוכרות אשליה של עולם טוב יותר, נטול סיבוכים מיותרים ורצוף פתרונות לבעיות שלא ידענו שיש לנו, הן דורשות מאיתנו לשרת אותן. בעקיפין באמצעות אספקת מידע שמומר לנתונים שווי כסף, ובמקרים רבים במישרין באמצעות עבודה בשכר.

 

 

 

סוד גלוי הוא שתרבות העבודה בחברות טכנולוגיה רבות דורשת הקרבה של החיים הפרטיים ושעות עבודה מטורפות. עבור המעסיקים, התמכרות לסמארטפונים, על שלל האינטרקציות הלא משמעותיות שהיא כוללת, היא בזבוז זמן משווע. סקר שערכה אשתקד חברת OfficeTeam מצא שעובדים אמריקאים מבזבזים בממוצע כשעה ביום בסמארטפון שלא לצורכי עבודה. ובסקר שפרסמה במרץ פלטפורמת הלימוד המקוונת לעובדים Udemy, כ-65% ציינו את פייסבוק כסיבה המקוונת המרכזית להסחות דעת בעבודה. אפל וגוגל מנסות לשנות את המצב הזה. הכלים החדשים שלהן מקלים על העובדים להגביר את התפוקה ולהפסיק לבזבז זמן. במקום להיות עבד למכשיר ולהתראות אומרים לנו, תתמקדו בדברים החשובים באמת: העבודה שלכם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x